GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Vegaaniset mäiskyperunat

Vegaaniset mäiskyperunat

Muut on varmaan ehtineet jo “mäiskypottuja” tehdä, mutta itse olen myöhässä tämän ruokatrendin kanssa. Nyt tuli kuitenkin tekaistua niin älyttömän hyvä versio näistä ja vielä vegaanisena, että pakko pistää jakoon!

Peruna ei jostain syystä kovin usein ruokakorissani koreile, mutta sitten välillä vaan yhtäkkiä ikään kuin keksin sen uudestaan ja ihmettelen miksei perunaa tule käytettyä enempää. Jotenkin olen tainnut kallistua bataatin käyttöön useammin. No, viime kauppareissulla näin tosi hyvän näköisiä, pienehköjä kesäperunoita pussillisen - valmiiksi pestyjä vieläpä ja päätin vaan ostaa ne ja kehitellä jotain perunasafkaa pöytään.

Mikä on mäiskyperuna tai mäiskypottu?

Englanniksi nämä kevyesti keitetyt ja sitten liiskatut perunat ovat “Smashed potatoes”, mikä on minusta tosi kuvaava. Ihmettelin, että mikä nimitys voisi olla suomeksi, ja ilmeisesti “mäiskyperunat” tai “mäiskypotut” on se nimi millä tällä mallilla valmistetut perunat tunnetaan. Sillä mennään siis. Mäiskyperuna on siis ensin keitetty, sitten tasaisella lasilla/mukilla/muulla tasapohjaisella välineellä liiskattu ja sitten uunissa ainakin öljyn kera rapeaksi paistettu peruna.

Monessa ohjeessa perunoiden uunipaiston vaiheessa lisätään pinnalle parmesaania, mutta koska pyrin itse nykyään välttämään juustoja ruoanlaitossa, käytin näiden perunoiden pinnalla super simppeliä ja maistuvaa seosta, mikä antaa aika saman suutuntuman ja maun.

Nämä mäiskypotut sopisi vaikka minkä ruoan kylkeen, mutta ne on tosi herkullisia sellaisenaankin. Kyytipojaksi sopisi esim. ihan vaan aioli, tuore guacamole tai joku vastaava. Perunoista tulee ihanan rapeita ja ne pysyvät hyvin kasassa. Omaan makuuni mitä litteämpi, sitä parempi, kunhan se vielä pysyy koossa.

Millaisia perunoita mäiskypottuihin?

Valitsisin näihin mäiskypottuihin ennemmin pieniä tai keskikokoisia ja melko kiinteitä, kuin kovin jauhoisia ja isoja perunoita. Omaan makuuni jauhoiset perunat sopivat lähinnä perunamuusiin tai uuniperunoiksi. Lisäksi mäiskypotut on parhaita kun ne pysyvät kasassa eivätkä leviä käsiin, joten siksikin kiinteämmät perunat toimivat paremmin tässä. Koon puolesta tosiaan pienemmät perunat ovat parempia (omaan makuuni), koska niistä saa enemmän sellaisia dippailtavan kokosia suupaloja, sen sijaan, että niistä tulee valtavan kokosia! Ostin tällä kertaa ihan tavallisen pussillisen valmiiksi pestyjä kesäperunoita, mikä teki valmistuksesta super helppoa.

Vegaaniset mäiskyperunat (smashed potatoes)

Määrä: 1 pellillinen


Ainekset

  • 1/2 kg perunaa (tästä tulee noin pellillinen)

Vegaaninen “parmesaanisörsseli”

  • 4 rkl ravintohiivaa

  • 2 rkl maissitärkkelystä

  • 7 rkl oliviiöljyä

  • 3 rkl omenaviinietikkaa

  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

  • suolaa ja mustapippuria (rouhi pinnalle)

Päälle

  • Tuoretta korianteria

Valmistus

  1. Keitä perunoita suolatussa vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä (testaa haarukalla). Keitin pienehköjä kesäperunoita noin 20 min.

  2. Valuta perunat ja anna jäähtyä hetki, ettet polta sormiasi. Nosta perunat pellille ja leikkaa terävällä veitsellä rasti niiden pintaan. Paina perunat sitten lyttyyyn (rasti-kohdasta) tasapohjaisella mukilla tai lasilla.

  3. Sekoita vegaanisen parmesaanisörsselin ainekset ja levitä sitä lusikalla jokaisen perunan pinnalle. Sitä saa olla reilusti! Rouhi pinnalle suolaa ja mustapippuria. (Itse tykkään käyttää suolahiutaleita, mutta se on vaan makuasia).

  4. Paista 200 asteessa kiertoilmauunissa noin 30 min, tai kunnes niiden pinta on rapea ja saanut vähän väriä. Itse tykkään tooosi rapeista! :D

  5. Ripottele valmiiden mäiskypottujen pinnalle esim. tuoretta korianteria ja tarjoa guacamolen tai aiolin kera sellaisenaan. Nämä maistuu hyvin myös monen ruoan lisukkeena!


Kardemumma-kierrepullat (vegaaninen)

Kardemumma-kierrepullat (vegaaninen)

Järkkyhyvä sitrus-oliiviöljykakku (vegaaninen)

Järkkyhyvä sitrus-oliiviöljykakku (vegaaninen)