GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Vegaaninen banaanileipä

Banaanileipä on parhaimmillaan tuoreena ja se onkin ah, niin herkullista!

Olen aiemmin valmistanut banaanileipää useilla eri resepteillä, mutta tällä kertaa tein version omasta Vege Talvi -kirjani banaanileivän ohjeesta, mutta vegaanisena.

Tässä reseptissä ei siis tarvita kananmunaa ja makeutuskin hoituu banaanin omalla makeudella ja lisäsin sekaan muutaman taatelin makua ja makeutta tuomaan. Tämä on valehtelematta yksi suosikeistani, kaikista banaanileivän ohjeista joita olen vuosien mittaa tullut kokeilleeksi!

Aquafaba

Kananmunan sijaan olen käyttänyt tässä ohjeessa vaahdotettua aquafabaa, eli säilykekikherneiden purkista valutettua nestettä. Aquafaba vaahtoutuu aivan valkoiseksi vaahdoksi ja se toimii loistavasti vegaanisena kananmunan korvikkeena. Koska käytän kikherneitä ruoanlaitossa aktiivisesti, jää lientäkin runsaasti käyttöön, joten tämän tyyppiset reseptit ovat omiaan vähentämään ruokahävikkiä ja samalla säästyy rahaa, kun kananmunia ei tarvitse ostaa. Tykkään näistä nolla-hävikki-ruoista, minkä avulla ainoa mitä jää aineksista yli, on pakkaus.

Vanilja

Olen usein käyttänyt vaniljajauhetta kun olen halunnut leivonnaisiin vaniljan makua, mutta hiljattain olen lähtenyt kokeilemaan uudenlaista mallia: Olen ostanut vaniljatankoja ja kun olen kaapinut tangoista siemenet, siirränkin tangon lasipurkkiin, jossa on vodkaa.

Vaniljatangon palasten ei tarvitse kauaakaan liota vodkassa, kun niistä on uuttunut jo mahtavasti vaniljalta maistuva uute. Lisäilen vaniljatankoja liemeen sitä mukaa, kun niitä käytössä kuluu. Alkoholipohjainen vaniljauute säilyy pitkään! Näin koen, että saan maksimaalisesti hyötyä irti näistä kalliimman puoleisista mausteista.

Vegaaninen banaanileipä


Ainekset

Vaahto

  • 1 prk kikherneitä (pelkkä liemi, eli aquafaba)

Nestemäiset ainekset

  • 3 banaania

  • 8 taatelia

  • 2 dl soija/kauramaitoa

  • 1/2 vaniljatangon siemenet

Kuiva seos

  • 1/2 tl suolaa

  • 1/2 tl ruokasoodaa

  • 1/2 tl leivinjauhetta

  • 5 dl vehnäjauhoja

Väliin ja päälle

  • Muutama ruokalusikallinen maapähkinävoita. Oma suosikkini on Crunchy, missä on maapähkinän paloja mukana.

Valmistus

  1. Vaahdota aquafaba, eli kikhernepurkin liemi kiinteäksi, valkoiseksi vaahdoksi.

  2. Sekoita kosteat ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi.

  3. Yhdistä kuiva-aineet ja kaada seos aquafabavaahdon päälle. Kaada lopuksi kostea seos muiden ainesten päälle ja sekoita nostellen tasaiseksi.

  4. Kaada puolet seoksesta leipävuokaan. Lusikoi päälle pituussuunnassa pötkö maapähkinävoita. Kaada loput taikinasta sen päälle ja lusikoi vielä pinnalle maapähkinävoita ja voit tehdä pintaan kierrekuvioita esim. puutikulla pyöritellen.

  5. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.


Ihanimmat mustikkapiirakat

Ihanimmat mustikkapiirakat

Sateenkaari Corgi-kakku

Sateenkaari Corgi-kakku