GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Vegebolognese

Arkeen tarvitaan yksinkertaisia, mieluusti ehkä edullisiakin reseptejä. Lasten ollessa minun luona, huomaan tekeväni turhankin usein pastaruokia, mutta viime aikoina olen vaihtanut spaghetit kesäkurpitsaan, sillä se maistuu niin lapsille kuin minullekin! Aterioista tulee terveellisempiä ja jauhot (pasta) vaihtuvat luontaisesti kasviksiin. Win-win!

Soijarouheen käyttö tutuksi

Olen ollut tosi huono käyttämään ruoanlaitossa soijarouheita ja -paloja, mutta tämän ohjeen myötä tajusin, etten ehkä vaan ole oikeasti ymmärtänyt tai jaksanut opetella niiden käyttöä kunnolla. Nyt kun olen tämän kastikkeen kautta tumman soijarouheen käytön hoksannut, luulen, että siitä tulee aika vakioraaka-aine omassa keittiössäni. Soijarouheen hyvä puoli esim. jauhelihaan nähden on (lihatuotteiden vähentämisen lisäksi tietenkin) sen säilyvyys. Kuiva rouhemuru säilyy kaapissa pitkään ja on siten ihan loistava “hätävara” kaapissa. Itselläni kaapista löytyy lisäksi aina mm. tomaattimurskaa ja kauramaitoa. Kaikkien näiden hyllyikä on oikein hyvä!

Vegebolognesea kesäkurpitsapastalla

Löysin tämän alkuperäisen ohjeen tähän vegebologneseen Liikkujan kasvisruokaa -keittokirjaa (Linda Kovanen, Readme.fi) selaillessa. Olin juuri saanut äidiltäni pussillisen tummaa soijarouhetta, mikä ei kuulu omiin tyypillisiin ruoka-aineisiin, joten tarvitsin hieman inspiraatiota sen käyttöön ja tässähän sitä löytyi kuin tilauksesta!

Voin lämpimästi suositella tätä kirjaa jos kasvisruoka ja erityisesti aktiiviliikkujalle sopiva kasvisruoka kiinnostaa. Kirjan alussa on tiivis ja tarpeellinen tietopaketti kasvissyönnistä ja liikunnasta sekä vinkkejä erilaisten tavoitteiden saavuttamiseen erilaisilla ruokavalioilla (myös vegaanisella). Suurimmassa osassa kirjan ohjeista löytyy vinkit sen valmistamiseen erilaisille kasvisruokavalioille, sekä vegaanisena versiona.

Tämä on niitä muutamia ruokakirjoja joita kirjahyllyyni on muuton jäljiltä jäänyt. Isosta osasta kirjoja olen luopunut, mutta tämä on erinomainen tieto- ja reseptipaketti.

Vegebolognesea ja kesäkurpitsapastaa

Vegebolognese

Määrä: 4 annosta

Aika: n. 30 min


Ainekset

  • 2 dl tummaa soijarouhetta

  • 4 dl kiehuvaa vettä

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 1 sipuli (n. 1 dl valmista sipulikuutioita pakasteena)

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 2 tl paprikajauhetta

  • 0,5–1 tl chilijauhetta

  • 2 kpl (200g) porkkanaa raastettuna

  • 2 rkl provencale -yrttiseosta

  • 2 tl herbamarea

  • hieman mustapippuria

  • 1 rkl tomaattipyreetä

  • 1 tlk (370g) kirsikkatomaattisäilykettä

Valmistus

  1. Laita soijarouhe kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi, anna turvota 5 min.

  2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki öljyssä pannulla. Lisää paprikajauhe, chili ja porkkanaraaste ja sekoita hetki. Lisää joukkoon turvonnut soijarouhe, yrtit, suola, tomaattisäilyke ja tomaattipyree.

  3. Hauduta kastiketta kannen alla n. 20 min. Mausta ja lisää suolaa tarvittaessa.

  4. Tarjoile kurpitsapastan tai tavallisen pastan kera.


Ravitsevat, helpot patasämpylät

Ravitsevat, helpot patasämpylät

Megasuklaakakku vadelmakreemillä ja paahdetulla valkosuklaalla

Megasuklaakakku vadelmakreemillä ja paahdetulla valkosuklaalla