GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Pikkelöity sipuli

Tänään siivoillessa silmät osui sipulikoriin, jossa olevat sipulit alkoivat lähestyä “saatan kohta nahistua” -vaihetta ja ruokahävikki harmittaa, joten mieleen tuli pikkelöidyt sipulit. Pikkelöinti on loistava tapa pidentää sipulien ikää ja lisätä makua ruokiin!

Mitä on pikkelöinti?

Pikkelöinti on perinteinen elintarvikkeiden säilöntämenetelmä, jossa ruoka-aineet upotetaan happamaan liemeen tai etikkaan, joka sisältää yleensä suolaa, sokeria ja erilaisia mausteita. Tämä vanha luottomenetelmä auttaa säilyttämään ruoan tuoreuden ja estämään haitallisten mikrobien kasvun, mikä pidentää säilyvyyttä ja antaa ruoalle erityisen maun.

Pikkelöintiä käytetään yleisesti vihannesten, kuten kurkkujen, porkkanoiden, paprikoiden ja sipulien säilömiseen, mutta myös hedelmiä, kuten esim. persikoita tai päärynöitä, voidaan pikkelöidä. Voit hyödyntää mausteita ja aromiaineita, kuten valkosipulia, tilliä, sinappinsiemeniä ja chiliä, jotka antavat ruoalle erilaisia makuja.

Pikkelöinti ei siis pelkästään säilö ruokaa, vaan se myös lisää siihen omaperäisen maun ja tekstuurin. Pikkelöidyt ruoat ovat usein suosittuja lisukkeita ja naposteltavia, ja ne voivat lisätä mielenkiintoa erilaisiin aterioihin. Itse rakastan juuri pikkelöidyn sipulin lisäämistä lähes mihin tahansa salaattiin ja buddha bowleihin. Se sopii lähes minkä tahansa ruoan seuraksi!

On tärkeää muistaa, että pikkelöinnissä käytetty etikka tai happo auttaa säilyttämään ruoan ja estämään haitallisten mikrobien kasvun, mutta pikkelöityjä tuotteita on silti säilytettävä asianmukaisesti ja noudatettava niiden viimeistä käyttöpäivää.

Tällä reseptillä miedot pikkelöidyt sipulit

Pidän itse eniten melko miedon makuisista pikkelöidyistä sipuleista, joten tämä ohje on todella yksinkertainen ja saat sillä todella raikkaan makuiset sipulit joita voit hyödyntää monipuolisesti ruoissa. Määrä on myös kohtuu pieni, koska pienessä taloudessa sipulia ei kulu valtavia määriä :) Tämä on myös helppo tapa säilöä talteen vähän nahistumisvaarassa olevat sipulit niin ne eivät pääse pilaantumaan ja hävikkiä syntyy vähemmän.

Kolme purkillista valmista pikkelöityä punasipulia

Pikkelöity punasipuli


Ainekset

säilöntälieMI

  • 2,5 dl viinietikkaa (punasipulien kanssa punaviinietikka on loistava, mutta myös valkoviinietikka ja omenaviinietikka)

  • 2,5 dl vettä

  • 1 rkl sokeria

  • 3/4 tl suolaa

Lisäksi

  • punasipulia (reseptin liemimäärä riitti itselläni n. 6 pienen punasipulin säilöntään 3:ssa pienessä säilykepurkissa)

Valmistus

  1. Valmista liemi. Mittaa ainekset kattilaan ja lämmitä kunnes suola ja sokeri liukenevat nesteeseen.

  2. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi tai siivuiksi ja täytä lasipurkit niillä. Kaada liemi purkkeihin sipulien päälle pintaan saakka ja sulje tiiviisti. Hölskyttele ja säilytä jääkaapissa.

  3. Sipulit ovat valmiita syötäväksi seuraavana päivänä ja ne säilyvät jääkaapissa 2-3 viikkoa.


5 Hyvää syytä syödä parsakaalia

5 Hyvää syytä syödä parsakaalia

Sitruunaruoho-marinoitu tofu, pastaa ja pistaasiparmesan

Sitruunaruoho-marinoitu tofu, pastaa ja pistaasiparmesan