GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Hummusta ja uunissa paahdettua porkkanaa

Hummusta ja uunissa paahdettua porkkanaa

Viime maanantai.. Klo 6:45 piti lähteä kohti Turkua, mutta autossapa oli kumi puhki. En tietenkään ollut varannut kotiin lounasta, kun piti olla lounastamassa jossain ihan muualla. Nälkä kuitenkin iski puolen päivän aikaan, odotetusti, ja kaivelin kaappeja luovassa epätoivon tilassa.

Päädyin paahtamaan porkkanoita uunissa, tein Vitamixilla tuoreen satsin hummusta ja kuullotin annokseen bonuksena lehtikaalia. Siitä haparoivasta “apua, onko mulla mitään syötävää kotona” penkomisesta seurasi aivan sairaan hyvä lounas ja omaan silmään vielä nätti annos kuin mikä!

Porkkanoiden glaseeraus-marinadi oli tosi onnistunut kaikessa yksinkertaisuudessaan. Se sai maut ja tekstuurit juuri kohdilleen! Alla oleva ohje voi ensi silmäyksellä näyttää monimutkaiselta tai pitkältä, mutta tämä oli oikeasti todella helppo ja nopea tehdä! Pistin porkkanat uuniin kahden palaverin välissä ja lyhyen palaverin loputtua nostin ne valmiina uunista. Nopea hummuspyöräytys ja lehtikaalin kuullotus ja kaiken ehti lounastauon puitteissa!

Itse tehty hummus

Itse tehty hummus puolestaan on vaan niin hyvää. Se voittaa mennen tullen minkä tahansa markettihummuksen. Vitamixilla siitä saa lisäksi aivan ihanan sileää.

Yksi viimeisimpiä vinkkejä, jonka poimin jostain on, että lisään hummuksen sekaan muutaman jääpalan sekoitusvaiheessa. En tiedä mitä molekyyligastronomiamagiaa siinä tapahtuu, koska vettäkin olen aina käyttänyt hieman keventämään rakennetta, mutta ne pari jääpalaa tekee hummuksen koostumukselle ihmeitä. Hummus on herkullista ihan sellaisenaan, mutta välillä on hauska heittää sekaan esim. paahdettua paprikaa tai punajuurta - niistä saa kivasti väriä ja makua perus hummukseen.

Hummus on herkkua myös leivän päällä ja siitä saa extra proteiinia ja kuituja omaan ruokavalioon. Miltä kuulostaisi hapanjuurileipä hummuksella ja avokadolla?

Hummusta ja uunissa paahdettua porkkanaa

Määrä: 1:lle


Ainekset

  • 3 porkkanaa. Puoliksi pituussuunnassa ja sitten lohkoiksi

porkkanoiden glaseeraukseen

  • tilkka Happy Olive -oliiviöljyä

  • balsamiviinietikkaa

  • vaahterasiirappia

  • pinnalle suolaa, mustapippuria ja za’atar mausteseosta

Hummus

  • 1 tlk kikherneitä (liemi talteen lettuja varten)

  • 2 rkl vaaleaa tahinia

  • ripaus suolaa

  • 1/2 sitruunan mehu

  • ripaus valkosipulijauhetta ja chilijauhetta

  • 3 jääpalaa

  • tilkka vettä (lisäsin loppuvaiheessa sekoitusta että sain omaan makuun sopivan paksuista hummusta)

Kuullotettu lehtikaali

  • 4 lehtikaalin lehteä. Vihreät lehdet revittynä suupaloiksi

  • oliiviöljyä

  • seesaminsiemeniä

Mausteeksi

Valmistus

  1. Leikkaa kuoritut porkkanat pituudesta puoliksi ja leikkaa ne sitten pitkittäin lohkoiksi. Sekoita glaseerausainekset kipossa ja valele porkkanat seoksella. Levitä ne uunivuokaan / valurautapannuun / pellille. Nosta ne uuniin 225°C:seen ja paahda, kunnes ne sopivan paahteisia. Paahdoin itse niitä noin 15-20 min, mutta en ottanut aikaa kovinkaan tarkasti.

  2. Mittaa hummuksen ainekset Vitamixiin (tai muuhun blenderiin joka selviää hummuksesta) ja sekoita kunnes se on aivan sileää. Lisää lopuksi sekaan vettä sen verran, että hummuksesta tulee sopivan paksua tai juoksevaa omaan makuusi.

  3. Pese lehtikaali ja revi vihreät osat lehdistä pannulle. Kuullota lehtikaalia oliiviöljyssä ja seesaminsiementen kanssa pannulla, kunnes se pehmenee hieman ja muuttuu upean hehkuvan vihreäksi.

  4. Sitten vaan kaikki lautaselle. Pohjalle hummusta, sitten porkkanaa ja lehtikaalia keoksi pinnalle. Ripottelin vielä päälle vähän lempimaustettani, Dukkah-sekoitusta. Eikä passaa unohtaa rapeaa valkosipulia (mulla ei ole tän brändin tai tuotteen kanssa sopimuksia 😅 oon vaan koukussa!)


Paahdetut kolmioleivät vegetäytteellä

Paahdetut kolmioleivät vegetäytteellä

Helpot ja ravitsevat uunibataatit

Helpot ja ravitsevat uunibataatit