GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Helpot ja ravitsevat uunibataatit

Helpot ja ravitsevat uunibataatit

Kaipasin tällä viikolla jotain helppoa ja ravitsevaa. Mieleni on tehnyt jo hetken aikaa bataattia, mutta koska se ei oikein maistu lapsille, odottelin kunnes lapset lähtivät isälleen ja nappasin heti ensimmäisellä kauppareissulla matkaan muutaman luomu bataatin.

Tässä superhelpossa uunibataattiannoksessa bataatti, korianteri ja mustapavut eivät ainoastaan täytä vatsaa vaan myös tarjoavat monia terveyshyötyjä. Nämä yksinkertaiset ruoka-aineet ovat täynnä ravintoaineita, jotka tekevät niistä loistavia elementtejä kasvisvoittoiseen ruokavalioon. Lisäksi niissä on runsaasti kuitua, joka edistää ruoansulatusta ja vatsan hyvää mikrobiomia.

Bataatti

Bataatti, on täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita ja kivaa vaihtelua perus perunalle. Bataatti on erityisen runsas beetakaroteenissa, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi, tukien näköä ja vastustuskykyä. Perunaa makeampi bataatti sisältää myös runsaasti kuitua, joka auttaa pitämään verensokerin tasapainossa ja edistää kylläisyyden tunnetta. Kypsennän bataatin mieluiten uunissa paahtamalla ja paahdan sen parhaan kykyni mukaan aina juuri-ja-juuri kypsäksi, muttei yhtään enempää. näin se säilyy napakkana muttei mene mössöksi, jolloin sen maku ja koostunus on eniten mieleeni. Ei se hassumpaa ole kuitenkaan, vaikka olisi uunissa yli tämän maagisen pisteenkin.

Korianteri

Korianteri on yrtti, joka jakaa mielipiteitä. Se tarjoaa (minusta) hyvän maun lisäksi myös monia terveyshyötyjä. Korianteri on täynnä antioksidantteja, kuten flavonoideja ja fenyylipropanoideja, jotka auttavat torjumaan tulehduksia ja suojaavat soluja vapailta radikaaleilta. Lisäksi korianteri voi auttaa ruoansulatusta ja lievittää ruoansulatusvaivoja. Se saa lisäksi annokset näyttämään aina extra houkuttelevilta :D

Mustapavut kasvisproteiinina

Mustapavut ovat erinomainen vegeproteiinin lähde, ja ne sisältävät myös runsaasti ravintokuitua. ravintokuitu auttaa pitämään verensokerin tasapainossa ja edistää ruoansulatusta, samoin ne ruokkivat suolistossa hyvää bakteerikantaa. Lisäksi mustapavut sisältävät rautaa ja magnesiumia, jotka ovat tärkeitä terveelle verenkierrolle ja luustolle. Kaiken tämän lisäksi tykkään vaan niiden mausta ja koostumuksesta, joten mustapapuja löytyy kaapistani aina!

Runsaasti ravintokuitua

Kaikki tämän annoksen ruoka-aineet sisältävät sekä liukoista että liukenematonta ravintokuitua. Liukoinen kuitu auttaa alentamaan kolesterolia ja säätelemään verensokeria, kun taas liukenematon kuitu edistää suoliston terveyttä ja auttaa ehkäisemään ummetusta. Yhdessä nämä kuidut tukevat ruoansulatusjärjestelmää ja yleistä hyvinvointia.

Lisäämällä bataattia, korianteria ja mustapapuja ruokavalioosi voit nauttia herkullisista mauista samalla kun edistät terveyttäsi.

Helpot ja ravitsevat uunibataatit

Annos: yhdelle


Ainekset

  • 1 pienehkö luomu bataatti

  • 2-3 rkl mustapapuja (tai kidneypapuja)

  • 2-3 reilua kourallista pestyä pinaattia

  • mustapippuria

  • tuoretta korianteria

  • vegaanista El Taco Truck chili mayo -majoneesia

  • tuoretta chiliä

  • Pirkan parhaat: rapea valkosipuli (seesamiöljyssä)

Valmistus

  1. Sivele pestyn bataatin pintaan oliiviöljyä ja hieman suolaa. Paista 225°C:ssa, kunnes bataatti on sopivan pehmeää (testaa haarukalla). Paistoin itse bataattia noin 20 min, jolloin se oli juuri ja juuri kypsää, edelleen hieman napakkaa.

  2. Bataatin paahtuessa uunissa, kuullota pannulla tilkassa oliiviöljyä pinaatti. Mausta se mustapippurilla ja suolalla oman maun mukaan. Lisää loppuvaiheessa pavut sekaan - lähinnä että ne lämpenevät. Käyttövalmiita papuja ei varsinaisesti tarvitse paistaa.

  3. Hienonna tuoretta korianteria ja leikkaa chiliä ohuiksi siivuiksi.

  4. Kun bataatti on valmis, viillä sen pintaan pituussuunnassa. Lusikoi bataatin sisään pinaatti-papu seosta, turauta väleihin chilimajoneesia ja ripottele pinnalle korianteria ja chiliä.

  5. Voit lopuksi roiskia päälle vähän rapea valkosipuli-seosta.


Hummusta ja uunissa paahdettua porkkanaa

Hummusta ja uunissa paahdettua porkkanaa

Herkulliset kikherne-pinaatti gnocchit tomaattikastikkeessa

Herkulliset kikherne-pinaatti gnocchit tomaattikastikkeessa