GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Melkein vegaani linssilasagne

Melkein vegaani linssilasagne

Tarkistelin kotona kaappien sisältöjä ja perinteiseen tapaan mietin, miten hyödyntää eri ainesten loppuja niin, että niistä saisi kasaan jotain hyvää. Sitten muistin Vegaanin kotiruokaa -kirjassa (Paula Heinonen, Readme.fi, 2019) näkemäni helpon linssilasagnen ohjeen. Ynnäsin nopeasti kaappien aineksia yhteen ja totesin, että saisin hyvinkin valmistettua vuoallisen herkkulasagnea! Pari pientä hienosäätöä aineksiin vaan niin hyvä siitä tuli.

linssilasagnea

Soveltaen, kaapista löytyviä aineksia hyödyntäen

Koska en harrasta vegaanisia juustoja, korvasin ohjeen vegaaniset juustot parmesaanilla, jota oli jääkaapissa jämäpalanen. Kaurakerman sijaan käytin tavallista kermaa (sitäkin oli jostain jäänyt) ja kaura crème fraîchen sijaan käytin kaurajogurttia, joka käyttäytyy kutakuinkin samalla tavalla paistettaessa. Tämä on minusta tämän “jämäruokailun” ytimessä. Soveltaminen.

Soveltaminen edellyttää tietysti jonkin tasoista kokemusta siitä, miltä eri ruoka-aineet maistuvat ruoissa ja miten ne käyttäytyvät sekoitettaessa tai kypsennettäessä. Näin pystyy luovasti korvaamaan alkuperäisen ohjeen aineksia sellaisilla mitä omasta kaapista sattuu löytymään. Samalla ruokahävikki pienenee. Lisäksi vaaditaan vähän “uskallusta” - kokeilla vähän ohjeesta poikkeavia yhdistelmiä aineksista. Välillä tulee uusia hittejä, välillä vähemmän onnistuneita kokeiluja. Yleensä kuitenkin vähintään jotakin ihan syömiskelpoista :)

Koitin reseptiin kirjata erilaisia vaihtoehtoja aineksille, soveltamisen helpottamiseksi.

linssilasagnea vuoassa

Helppo linssilasagne

(laktovegaaninen)

6 annosta


Ainekset

  • n. 8 lasagnelevyä (täysjyvä) (voisi korvata ohuilla kesäkurpitsalevyillä)

  • 1 sipuli

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 400 g punaisia linssejä (kypsennettyinä) (tai 2 prk käyttövalmiina punaisia linssejä, valutettuna, tai mitä tahansa muita linssejä. Myös esim. soijarouhe toimisi vaihtoehtona)

  • 1 tlk (400g) tomaattimurskaa (käytin kirsikkatomaattisäilykettä)

  • 2 rkl tomaattipyrettä (ei pakollinen, lisäsin mauksi sekaan koska tätäkin oli kaapissa jämätuubi)

  • 2 dl vettä

  • 4 tl kasvisliemijauhetta (tai 2 kasvisliemikuutiota murustettuna)

  • 1 rkl provencale mausteseosta (tai pizzamaustetta)

  • 3 kourallista kuivattuja suppilovahveroita murskattuna (ei pakollinen, mutta tuo kivasti makua ja lisäproteiinia) (vaihtoehtoisesti voisit kypsentää sipulien kanssa esim. 100-200 g tuoreita sieniä paloiteltuina)

  • 1 tl rouhittua mustapippuria

  • (1 dl ravintohiivahiutaleita)

  • n. 4 dl kermaa (tai kaurakermaa)

  • n. 2 dl kaurajogurttia (tai kaira fraîchea tai tavallista crème fraîchea, tai kaurajogurttia)

  • 150 g juustoraastetta (käytin vähän vajaa kokonaisen palan parmesaania) vaihtoehtoisesti vegaanista juustoa tai tavallista juustoa raasteena)

  • oliiviöljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun

Valmistus

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

  2. Hienonna sipuli ja valkosipuli.

  3. Huuhtele ja valuta linssit siivilässä.

  4. Lorauta pannulle oliiviöljyä ja kuullota sipulit. Lisää pannulle linssit ja heti perään tomaattimurska ja tomaattipyre sekä vesi. Murskaa joukkoon kasvisliemijauhe (tai murskaa sekaan kasvisliemikuutiot). Lisää provencale-mausteseos ja mustapippuri.

  5. Anna porista pari minuuttia. Lisää joukkoon ravintohiivahiutaleet tässä vaiheessa, jos käytät niitä.

  6. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Lusikoi vuoan pohjalle tomaattikastiketta ohuelti. Lisää päälle hieman kermaa, muutama lusikallinen kaurajogurttia ja raasta pinnalle parmesaania.

  7. Asettele päälle tasainen kerros lasagnelevyjä ja toista kerroksia niin kauan kuin aineksia riittää. Päällimmäinen kerros saa olla kastike-kerma-kaurajogu-parmesaania.

  8. Paista uunin keskitasolla 35-45 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja lasagnelevyt pehmenneet ja pinta ruskistunut.


Syys-ihon pelastajat

Syys-ihon pelastajat

Kodin tylsä ylätasanne muuttui viihtyisäksi oleskelutilaksi

Kodin tylsä ylätasanne muuttui viihtyisäksi oleskelutilaksi