Vegaanimättöä: Alfredo-kastike kukkakaalista

En ole tainnut seuraavasta kirjasta vielä aiemmin mainitakaan: Anu Braskin kirja Vegaanimättöä – Rentoa ruokaa jokaiselle  (Readme.fi). Tämä kirja on taitettu mielenkiintoisella tavalla niin, että kaikki inspirattio eli kuvat tarjoillaan heti kirjan alussa ja reseptit löytyvät kirjan lopusta. Itse pidän todella tärkeänä, että jokaiselle reseptille löytyy kuva. Vegaanimätöstä löytyy herkulliset kuvat joka reseptille, mutta kenties itse pidän vielä enemmän perinteisestä taitosta, jossa resepti löytyy aina kuvan vierestä. Haeskelen usein sopivaa reseptiä kuvista aloittaen, mutta sitten tarkistan heti seuraavaksi, mitä aineksia ohjeessa käytetään. Näin ollen Vegaanimättöä selaillessa minun tulee lehteiltyä kirjaa melkoisesti edes-takaisin. Henkilölle, joka tekee valillan pääasiassa kuvien perusteella, tämä kirjan taitto toimii loistavasti. Se missä tämä malli onnistuu erinomaisesti on fiiliksen luominen! Kuvat ovat kauniita ja kirjasta välittyy kotoisa, rento tunnelma. Pidän myös reseptiosiossa käytetystä rohkeasta pinkistä taustaväristä.

Entä kirjan reseptit? Vegaanimätössä on käytetty enemmän tofutuotteita kuin itse tykkään käyttää, mutta toisaalta tofu on yksi vegaaniruokien monikäyttöisimpiä, helpoimpia kasviproteiinin lähteitä, joten sen löytyminen “mättöresepteistä” ei ole lainkaan yllättävää. Reseptien joukosta löytyy niin vegaanisia katuruokaherkkuja, lohturuokia, naposteltavia, pastaruokia ja muutama salaattikin. Kirjan ruoat tarjoavat monipuolisen kirjon syötävää vegaaneille, sekaaneille ja flexaajille. Kaikille helposta kasvisruoasta kiinnostuneille siis! Näitä ruokia on helppo valmistaa myös sekaseurueille – ne jotka haluavat, voivat yksinkertaisesti lisätä annokseensa lihaa tai kalaa.

Tämä kukkakaalista valmistettava alfredokastike on yksinkertaisuudessaan kerrassaan hurmaava! Tarjoilin kastikkeen ruis-kaurapastan kera, joka oli sekin iloinen yllätys.

Alfredo-kastike pastalle, kukkakaalista

Alfredo-kastike kukkakaalista

Määrä: 4 annosta
Aika: alle 30 min

Ainekset

 • 200 g kukkakaalia (1 pieni kukkakaali tai ½ isosta)
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 2 dl kasvikermaa
 • ½–1 dl vettä
 • 2 rkl oluthiivaa
 • 1 rkl sitruunamehua
 • ½ tl suolaa
 • ¼ tl mustapippuria
 • 1 ruukku lehtipersiljaa

Lisäksi

 • paahdettuja mantelilastuja (tai suolattuja pähkinöitä)

Valmistus

Huom! Olen yksinkertaistanut valmistusohjeita. Tehokasta blenderiä käyttämällä valmistuksesta saa jopa kirjan helppoa ohjetta yksinkertaisempaa ;)

 1. Pese kukkakaali ja pilko se kukinnoiksi. Laita kukinnot tehosekoittimeen ja täytä vedellä niin että kukkakaalit peittyvät. Surauta muutaman kerran täydellä teholla, kunnes kukkakaali on hienoa silppua. Siivilöi pois vesi.
 2. Viipaloi tai hienonna valkosipulinkynnet. Paista ne pannulla öljyssä kullanruskeiksi, 2-3 min. Kaada kasvikerma pannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon kukkakaali. Kypsennä 5–7 min. Lisää tarvittaessa hieman vettä jos seos tuntuu liian paksulta.
 3. Kaada seos tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi. Lisää sekaan oluthiiva ja sitruunamehu. Lisää sekaan lopuksi hienonnettu lehtipersilja.
 4. Paahda mantelilastuja kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.
 5. Tarjoile pastan kanssa, koristele annokset lehtipersiljalla ja mantelilastuilla.

ps. Käytin itse mantelilastujen sijaan sekalaisia suolapähkinöitä (laiskotti) ja hampunsiemeniä ja ne sopivat annokseen myös oikein hyvin mantelilastujen sijasta.

Alfredo-kastike pastalle, kukkakaalista

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

BasBasin "polpa"Kolmen Kaverin vegaaninen lakritsijäätelö, mansikat ja tuore kahvi

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje