Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Lempi ihonhoitotuotteeni juuri nyt ja mikä on vahingoittanut minun (ja sinun) ihoa

Lempi ihonhoitotuotteeni juuri nyt ja mikä on vahingoittanut minun (ja sinun) ihoa

Talvi on tulossa ja tunnen sen heti käsissäni. Käsieni iho muuttuu niin uskomattoman kuivaksi talven tullen, että iho saattaa mennä rikki kun vain puristan käden nyrkkiin. Mikään ei ole tuntunut auttavan. Tai no, melkein mikään.

Vietän suuren osan ajastani kahden lapsemme kanssa ja koska toinen näistä palleroista on vielä kovin pieni, kuuluu päivään myös paljon vaipanvaihtoa ja käsienpesua. Öh, siis mitä tekemistä vaipoilla on ihonhoitotuotteiden kanssa? :) No, jokaisen vaipanvaihdon jälkeen, ruoanlaitoin yhteydessä, ulkoa sisälle tullessa pesen käteni aina saippualla. Tämä on ollut yksi pahimpia rasitteita käsilleni, mutta tiettyinä hetkinä kunnon pesu on vain ehdoton. Tavallinen pumppupullosaippua sisältää lähes aina haitallisen ainesosan josta en ollut tietoinen ennen kuin luottokosmetologini Liinu mainitsi asiasta (huomattuaan käsieni rutikuivan ihon). Liinu kertoi lähes kaikkien nestesaippuoiden sisältävän sodium lauryl sultafea (SLS) ja tämä ainesosa on lähes säännönmukaan aina ensimmäisenä tai toisena listalla, toisin sanoen se muodostaa lähes suurimman osan saippuamassasta.

SLS on ilmeisesti ollut yksi suurimpia syitä ihoni kärsimykseen. Liinu antoi yhden kullanarvoisen vinkin joka on toiminut upeasti: vaihdoin pumppusaippuat perinteisiin palasaippuioihin (toki tarkistan edelleen INCI-luettelot). Jo tämä pieni muutos on auttanut iho-ongelmassani valtavasti! Jos sinua kiinnostaa tietää, miksi SLS on niin haitallista, lue eteenpäin. Jos sen sijaan et ole niin kiinnostunut näistä detaljeista, hyppää seuraavan kappaleen yli ja seuraavan otsakkeen kohdalle. Kerron alempana mitkä tuotteet ovat olleet todelliset pelastukset iholleni ja nykyisiä luottotuotteitani ihon hellimisessä-

Sodium Lauryl Sulfate, pähkinänkuoressa

SLS on pinta-aktiivinen aine, pesuaine ja emulgointiaine, jota käytetään useimmissa kosmetiikka- ja teollisuuden puhdistusaineissa. Sitä löytyy shampoosta, hiusten ja päänahan hoitoaineista, hiusväreistä, hammastahnoista ja suuvedestä, suihkugeeleistä, meikeistä, käsisaippuoista, pesuaineista jne jne… Sitä on kaikkialla! SLS on peräisin kookospähkinästä, mutta luonnolliseksi sitä ei enää voi sanoa johtuen valmistusprosessista jota kutsutaan etoksilaatioksi. Tämä prosessi saastuttaa SLS:n (ja SLES:n, sodium laureth sulfaten) 1,4 dioksaanilla joka on karsinogeeninen sivutuote. SLS ja SLES käytetään yleensä kosmetiikassa vaahdon luomiseen.Tutkimuksissa SLS on liitetty mm.

  • Ihon ja silmien ärsytykseen

  • Elinten myrkyttymiseen

  • Kehityksellisiin häiriöihin / lisääntyvyystoksisuuteen

  • Neurotoksisuuteen, hormonaalisiin häiriöihin, ekotoksisuuteen ja biokemiallisiin tai solutason muutoksiin

  • Mahdollisiin mutaatioihin ja syöpään

SLS voidaan listata ainesosaluettelossa myös nimillä sodium dodecyl sulfate, sulfuric acid, monododecyl ester, sodium salt, sodium salt sulfuric acid, sodium dodecyl sulfate, aquarex me or aquarex methyl, EWG:n (Enwironmental Working Group) mukaan. Myös Ammonium lauryl sulfatea (ALS) käytetään usein samaan käyttötarkoitukseen kuin SLS ja SLES ja siihen liittyy samat riskit.

Ihoärsytyksen lisäksi tutkimukset, tutkimukset viittaavat myös SLS-jäämiin aivoissa, keuhkoissa, maksassa ja sydämessä. Nämä jäämät ovat seurausta ulkoisesta SLS-käytöstä päänahan alueella, iholla ja suussa hammastahnan tai suuveden muodossa. Käytännössä siis kaikista tai monista normaaleista päivittäin käytetyistä tuotteista. Jotkut tutkimukset myös linkittävät SLS:n hormonaaliseen epätasapainoon.

Lapsilla SLS on yhdistetty silmien ärsytykseen ja silmän huonoon kehitykseen. Aine voi imeytyä jo hyvin matalina tasoina ihon läpi ja aiheuttaa ongelmia silmien terveydelle. Voisi kuvitella, että lapsille tarkoitetut tuotteet joutuisivat tarkempaan syyniin, mutta näin ei ole.

Lempi ihonhoitotuotteeni kuivalle iholle

loccitane_handcream-300x300.jpeg

Olen kokeillut läpi lähes jokaisen käsivoiteen markkinoilla. Yksi kestosuosikki jota pidän aina mukanani on L’Occitanen Shea butter hand cream. Pidän sen miedosta tuoksusta (joka veljeni mielestä haisee raidille, minusta raikkaalle), sen hyvästä kosteuttavasta tehosta ja siitä että se imeytyy nopeasti jättämättä ihoa tahmeaksi tai rasvaiseksi. Kaikki nämä ovat näppäriä ominaisuksia kun olen liikkeellä.


bodybutter-300x300.jpg

Iltaisin, ja aina kun on mahdollisuus, käytän vuorotellen ja fiiliksen mukaan kahta supervoidetta. Toinen niistä on Sacred Naturen Body Butter jota Liinu suositteli kuivalle iholleni ja olen aivan myyty. Voide imeytyy nopeasti, tuoksuu mielettömän hyvältä ja ennen kaikkea se tekee ihmeitä kuivalle iholleni. Olen käyttänyt body butteria ihmehoitona ennen kaikkea jaloilleni ja käsilleni. Talven tullen siirryn käyttämään tuotetta koko vartalolla sillä tarvitsen kaiken saatavilla olevan lisäkosteutuksen kuivassa talvi-ilmassa.


29_92_inkuto_shea_butterpatsuli-241x300.jpg

Toinen supersuosikkini aavikkokuivalle iholleni on Inkuton patsulin tuoksuinen shea butter. Tämäkin on aivan uskomaton tuote. Saatavilla on eri tuoksuja sekä myös hajusteeton versio. Hajusteet tosin eivät ole liian voimakkaita – vain sen verran, että voiteen käyttö hivelee myös hajuaistia. Inkuton shea voit tuodaan pohjois Ghanasta naisten ”työpajalta” joka auttaa työllistämään paikallisia naisia. Inkuton shea voi on 100% jalostamatonta ja se sisältää kaikki shean luontaiset parantavat ja hoitavat ominaisuudet.


beautyoil-300x300

beautyoil-300x300

Mitä kasvoihin tulee, minulla oli vuosia sekaiho, mutta viime vuosien aikana olen saanut ihon erinomaiseen kuntoon. Suuri kiitos tästä kuuluu Liinulle sekä hänen ohjeilleen ja suosittelemilleen Suki Skincare + Patykan tuotteille jotka olen ostanut pääasiassa Liinu’n Organic Beautysta ja osan Patykan tuotteista Joliesta. Talvella kasvojen ihoni kuitenkin muuttuu herkästi pintakuivaksi ja ensimmäiset merkit tästä ovat jo esillä. Tänä syksynä löysin kuitenkin uuden rakkauden ihonhoitotuotteiden joukosta, kunnon taikaeliksiirin iholleni: rms beauty oil -kauneusöljyn. Tämä öljy on… en edes tiedä miten kuvailisin sitä… se on vain täydellistä. Vain pari pisaraa kevyesti hierottuna kasvoille kerran tai kaksi päivässä ja ihoni pysyy kosteutettuna ja heleänä. Öljy myös tuoksuu taivaalliselta, se luo tunteen kuin olisin omassa pikku mini spa:ssani päivittäin. Todellista ensisijaista ravintoa! Beauty oil imeytyy hyvin ja se sopii hienosti jopa meikin alle, se ei tee ihoa tai meikkiä öljyiseksi. Itse asiassa jos iholla on taipumusta kuivua, se auttaa levittämän meikkipohjan tasaisemmin kun se ei tartu tiukemmin kuiviin kohtiin.


Mitä rasvaiseen ihoon tulee, olen käyttänyt Sukin balancing oil -öljyä kun ihoni vielä oli sekaiho, painotus menneellä aikamuodolla. Öljy on ratkaisu rasvaisen ihon ongelmiin.

Onko sinulla iho-ongelmia? Mitkä ovat omat luottotuotteesi ihonhoidossa?

Lähteet

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/13/sodium-lauryl-sulfate.aspx

http://www.livestrong.com/article/174367-dangers-of-sodium-lauryl-sulfate/

http://slsfree.net/

Kuvat

Kaikki tuotekuvat ovat sivustoilta joihin olen linkittänyt. Artikkelin pääkuva on ostettu kuvapalvelusta.

Lasagne niin kuin äiti sen tekee

Lasagne niin kuin äiti sen tekee

Kaunein jouluruokakirja + arvonta

Kaunein jouluruokakirja + arvonta

0