Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Supertoffee

Kalle löysi tämän lucumatoffeen ohjeen Sports Lady:n blogista. Päätimme pari iltaa sitten pistää ohjeen kokeiluun ja tämähän paljastui sekä herkulliseksi, että helppotekoiseksi. Et tarvitse kuin desin mitan (jos sitäkään), kulhon, lusikan ja astian jossa jäädyttää toffee. Olen käyttänyt toffeen vuokana minimuffinsivuokia, jääpalamuotteja, jäätelömuotteja.. Vain luovuus on tässä rajana!

Lisäsin itse ohjeeseen vielä vähän vaniljajauhetta mikä toimi minusta toffeessa oikein hyvin. Kallen tekemässä ensimmäisessä satsissa ei puolestaan steviaa ollut laisinkaan. Molemmat satsit onnistuivat hyvin :)

Supertoffeeta lucumasta

Supertoffee / Lucumatoffee


Ainekset

 • 0,5 dl neitsytkookosöljyä (luomu)

 • 1-2 dl lucumaa (luomu)

 • pieni hyppysellinen Steviaa

 • 1-1,5 rkl hunajaa (luomu)

 • 1 mm bourbonvaniljajauhetta

Valmistus

 1. Sekoita ainekset (sulata ensin kookosöljy ellei ole valmiiksi juoksevaa) ja laita pakkaseen.

 2. Minä käytännössä kaadoin kulhoon puolikkaan desin näköisen lorauksen kookosöljyä joka oli itsekseen keittiön lämmössä ehtinyt jo purkkiin sulaa. Sitten suhauttelin päälle lucuman suoraan pussista ja sekoittelin koko ajan kunnes koostumus alkoi olla paksumpaa, mutta edelleen hieman juoksevaa. Sitten lisäsin stevian ja hunajan. Hunaja olikin jännä aine, se sai seoksen paksuuntumaan ihan huolella. Tämä kannattaa ottaa huomioon lucumaa lisätessä. Hunaja siis "paakkuunnuttaa" seoksen sekunneissa.

 3. Kallen tapa valmistaa toffee puolestaan oli seuraava: kookosöljy sulatettiin vesihauteessa ja siihen sekoitettiin hunaja (vispilällä vatkaten). Sen jälkeen K lisäsi lucumaa hiljalleen, koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes koostumus oli sopivan paksua.Tätä toffeeta voi siis valmistaa monin eri tavoin. Meillä oli kaksi eri tapaa valmistaa ja molemmissa lopputulos maistui melkolailla samalta, myös koostumus oli kutakuinkin sama. Minun versio oli ehkä aavistuksen tiiviimpää, mikä saattaa hyvin johtua siitä että käytin ehkä enemmän lucumaa. Hyvää toffeeta tuli molemmilla tavoilla ja terveellistäkin vielä!

Lucumasta vielä pari sanaa niille joille tämä on uusi tuttavuus

Lucuma (Pouteria lucuma) kasvaa Perussa ja on ohutkuorinen, päärynämäinen hedelmä jossa on kirkaan oranssinkeltainen hedelmäliha. Suomessa olen törmännyt lucumaan vain jauheena, esim. CoCoVi-merkkisenä. Lucumassa on reilusti B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, fosforia ja beetakaroteenia. Lucuma sopii makunsa ja koostumuksensa vuoksi erinomaisesti kinuskiin ja suklaaseen, miksei myös jäätelöön ja smoothieen/pirtelöön. Maku on makeahko, hedelmäisen kermainen.

Päivittäin lucumaa suositellaan nauttimaan 1 tl tai enemmän.

Lucuman ravintoarvot (per 100 g)

 • Energia 330 kcal

 • Proteiini 5 g

 • Rasvat 1 g

 • Hiilihydraatit 80-85 g

 • Ravintokuidut 2 g

Lähteet


Makeanhimo

Makeanhimo

Bistro Sinne, Porvoo

Bistro Sinne, Porvoo

0