GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Raakasuklaafondue

Jo teininä ystäväni totesi, että olen "herkkupeppu". Kommentti ei viitannut kehon muotoihini vaan siihen, että tykkään herkuista. Paljon. Pienistä, isoista, makeista ja suolaisista laihduttajan synneistä, joista naistenlehdet pelottelevat.

Media luo jatkuvasti mielikuvia hyvistä ja pahoista ruoista – ja pahiksia ovat tietenkin kaikki suurimmat herkkuni, suklaasta lähtien. Olen kuitenkin oivaltanut hyvinvointivalmentajakoulutukseni kautta tärkeän asian: omista herkkuhetkistä ei tarvitse luopua tai kieltäytyä. Tärkeintä on ymmärtää, että kalori ei ole yhtä kuin kalori. Kalori hyvälaatuista, ravinnetiheää herkkua on aivan eri asia kuin kalori jotakin lisäaineilla kyllästettyä ja vähemmän laadukkaista aineksista valmistettua makeista.

Tämä onkin ainoa asia, joka kaloreissa minua kiinnostaa – niiden laatu. Kysymys on siis kalorien korkeasta laadusta, ei määrästä. Syyllisyyden vallassa nautittu herkku lihottaa enemmän kuin hyvällä mielellä syöty. Itse asiassa hyvällä mielellä ja hyvässä seurassa nautittu herkku tekee paljon enemmän hyvää kuin siitä kurinalaisesti kieltäytyminen. Näinpä et tule koskaan saamaan minua kiinni surkuttelemasta sitä, mitä tuli syötyä tai miten paljon tuli herkuteltua.

Nauti äläkä kadu

Valitsen mahdollisimman terveellisiä herkkuja ja valmistan niistä suuren osan itse, jolloin voin eniten vaikuttaa niiden sisältöön. Ostan kaupasta tummaa luomusuklaata ja valmistan kotona raakasuklaata. Pari palaa kunnon suklaata riittää pitkälle eikä sitä tarvitse tai edes halua ahmia levyllistä kerralla. Toisaalta, jos toisinaan satun herkuttelemaan reilummin kerralla, teen senkin nauttien enkä tuskaile "epäonnistumistani" terveellisen ruokavalion kultaisella tiellä. Ja nautin!

Ahdinko herkuttelusta saa aikaan hormonaalisia muutoksia kehossamme, joiden takia liikakilot tarttuvat entistä tehokkaammin. Unohda siis epätoivo ja ahdistus jos silloin tällöin poikkeat terveellisistä ruoista. Jos taas huomaat, että poikkeamia syntyy aiempaa useammin ja niistä on muodostumassa tapa tai normi, voi olla hyvä tarkastella kokonaisuutta ja miettiä mitä voisit korjata. Yleensä neuvon aloittamaan lisäämällä ruokavalioon hyviä asioita ja ruokia sen sijaan, että miettisit mitä karsia. Näin on helpompi onnistua, sillä fokus siirtyy hyviin asioihin ja onnistumisiin rajoittamisen sijaan, joka on meille ihmisinä huomattavasti haastavampaa ja yleensä vähemmän palkitsevaa.

Helppo, terveellisempi herkku

Yksi ihana ja sosiaalinen herkku on suklaafondue. Mielikuva suklaadonduesta on itselläni elokuvissa vilahtava, pulppuava suklaalähde, mutta tämä ohje on jotain aivan muuta. Terveellistä, ravinteikasta raakasuklaata tarjottuna tuoreiden hedelmien kera ja mikä ihaninta, sen voi jakaa (ja kannattaa!) ystävien seurassa. Nämä yhteiset herkkuhetket ovat parasta nautintoa ja ravintoa niin mielelle kuin masulle. Raakasuklaafondue on suloisen suussa sulava hyvä teko sekä oman että ystävien hyvinvoinnin hyväksi.

Raakasuklaafondue


Ainekset

  • 1 tl vaniljauutetta

  • 0,5 dl kaakaovoita

  • 2 rkl kookosöljyä

  • 0,5 dl raakakaakaojauhetta

  • 1 rkl hunajaa / taatelisiirappia (tai oman maun mukaan)

  • pieni ripaus hyvää merisuolaa

  • (chilijauhetta)

  • (pähkinävoita kuten cashewvoita)

  • (1-2 tl maca-jauhetta)

  • (1-2 rkl riisinlesejauhetta, tocoa, tekee fonduesta pehmeämmän ja paksumman)

  • Reilusti eri hedelmiä dippailtavaksi: ananasta, kirsikkaa, nektariinia, kiiviä, appelsiinia, banaania tai muita omia lempihedelmiäsi tai kauden hedelmiä.

Valmistus

  1. Mittaa kaikki ainekset pieneen kulhoon kuumaan vesihauteeseen. Sekoittele, kunnes seoksesta tulee tasaista ja kaada se sitten suklaafondueastiaan.

  2. Halutessasi voit lisätä fonduen sekaan manteli-, cashew- tai hasselpähkinävoita, niin saat suklaaseen kivan pähkinäisen vivahteen. Voit myös maustaa suklaan esimerkiksi chilijauheella ja lisätä sen ravintoarvoa macajauheella.


Sponssi-info

Olen alunperin kirjoittanut tämän artikkelin Novelle.fi -sivustolle ja julkaisen sen nyt muokkauksin täällä blogin puolella.


Aamun pelastus: uppomunat ja kaunis frittata

Aamun pelastus: uppomunat ja kaunis frittata

Helposti skaalautuva tyrni-valkosuklaakakku

Helposti skaalautuva tyrni-valkosuklaakakku