GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Helposti skaalautuva tyrni-valkosuklaakakku

Helposti skaalautuva tyrni-valkosuklaakakku

Jenni Höijer, sokerileipurin salaisuudet

Miksi kakun pitäisi olla helposti skaalautuva? ei sen pidäkään, mutta helposta skaalautuvuudesta on apua, jos sattuu leipomaan kakkua isommalle yleisölle. Tätä Jenni Höijerin suussa sulavaa tyrni-valkosuklaakakkua leivoin Wunderin pikkujouluihin ja ihastuin kakkuun ikihyviksi!

Resepti on siis Jenni Höijerin kirjasta “Sokerileipurin salaisuudet” (Gummerus). Kakussa on perinteinen digestivepohja, mutta sen voi helposti muuttaa vaikkapa piparkakkupohjaksi jos käytät joulunaikaan marjoina tyrnin sijaan esim. puolukkaa tai karpaloa. Näin syntyisikin ihanan jouluinen versio! Tässä kirjan versiossa digestivepohjan päälle tulee raikas tyrnimousse ja pinnalla on kerros valkosuklaamoussea jonka seassa on paahdettua valkosuklaata. Taivaallisen hyvää!!!

Tuo Höijerin kirja on muutenkin yksi laadukkaimmista ruokakirjoista hetkeen. Upeita kuvia ja herkullisia reseptejä joita on helppo seurata, eikä ihme kun niiden takana on kondiittorimestari :) Kannattaa napata kaupasta mukaan jos sattuu eteen.

tyrni-valkosuklaakakku

Tämä tyrni-valkosuklaakakku ei vaadi lainkaan paistamista (paitsi valkosuklaa on helpointa paahtaa uunissa). Sitä on helppo valmistaa 2,3 tai useampikin kakku samaan aikaan, kunhan jääkaapissa on tilaa. Maut ovat täydellisesti balanssissa niin, että uskon tämän herkun maistuvan suurimmalle osalle! Digestiveä saa muistaakseni nykyään myös gluteenittomana joten tästä saa ihan näppärästi gluteenittomankin version.

Suosittelen lämmöllä kokeilemaan! Kakku kannattaa valmistaa hyvissä ajoin - huomaa, että sen täytyy saada hyytyä yön yli, mieluusti vähän pidempäänkin, jotta se pysyy kunnolla kuosissa.

tyrni-valkosuklaakakku

Tyrni-valkosuklaakakku paahdetulla valkosuklaalla

1 kakku ø 23 cm


Ainekset

Pohja

  • 180 g Digestive-keksiä

  • 85 g voisulaa (käytin normaalisuolaista)

Tyrnikerros

  • 4 liivatelehteä

  • 80-100 g sokeria (laitoin 100g koska käyttämässäni tyrnipyreessä ei ollut lainkaan sokeria)

  • 160 g pakastettua tyrnipyreetä (voit myös valmistaa pyreetä itse tyrnimarjoista!)

  • 145 g paksua maustamatonta jogurttia (käytin kreikkalaista jogurttia)

  • 200 g mascarponea

  • 240 ml vispikermaa

Valkosuklaakerros

  • 120 g laadukasta valkosuklaata karkeaksi rouhittuna (käytän fazerin leivontasuklaata)

  • 100 g paksua maustamatonta jogurttia

  • 250 g mascarponea

  • 30-40 g sokeria

  • 1/2 vaniljatanko

  • 3 liivatelehteä

  • 250 ml vispikermaa

Valmistus

  1. Murskaa keksit hienoksi ja sekoita joukkoon voisula. Painele muruseos voideltuun irtopohjaiseen ø23 cm kakkuvuokaan. Siirrä pohja hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

  2. Valmista tyrnikerros. Liota liivatteita kylmässä vedessä n. 10 min. Sekoita sillä välin pyreeseen sokeri (80-100g), sitten jogurtti ja mascarpone. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Nosta liivatteet vedestä ja sulata ne mikrossa tai miedolla lämmöllä kattilassa. Kaada ensin 1/3 tyrniseosta liivatteen joukkoon ja sekoita sitten tyrni-liivateseos lopun tyrni-mascarpone seoksen joukkoon. Lisää pehmeä kermavaahto. Kaada tyrnitäyte kakkurenkaaseen pohjan päälle, tasoita ja anna jäähtyä pakastimessa tunnin verran.

  3. Paahda valkosuklaarouhetta paistonkestävässä astiassa tai leivinpaperilla vuoratulla pellillä 150 asteessa n. 10 minuuttia, kunnes väri muistuttaa kinuskia. Voit liikutella rouhetta paahtamisen aikana saadaksesi tasaisen lopputuloksen. Anna jäähtyä. Rouhi tarvittaessa pienemmäksi.

  4. Valmista päällimmäinen kerros samaan tapaan kuin edellä. Yhdistä mascarpone, jogurtti, sokeri ja puolikkaan vaniljatangon siemenet, sulata liotetut liivatteet ja sekoita seoksen joukkoon. Lisää viimeisenä paahdettu valkosuklaa. Osan suklaasta voit säästää koristeluun. Kauho massa hyytyneen tyrniseoksen päälle kakkuvuokaan. Voit tasoittaa pinnan paletilla tai tehdä siihen aaltomaisia kuvioita. Anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään tai pakastimessa muutaman tunnin ajan.

Tyrni-valkosuklaakakku | Gurmee.net


Vinkki

Jos et löydä tyrnipyreetä, suosittelisin valmistamaan pyrettä itse tyrnimarjoista. Voit myös yhdistää tyrnihyytelöä ja -mehua. Lisää silloin hieman tyrnin määrää ja käytä vähemmän sokeria. Käytä 1:1 tyrnimehua ja -hilloa tai -hyytelöä.

Ostin itse valmista 100% tyrnipyrettä pakasteena tukusta, mutta pakastettuja tyrnimarjoja löytää lähes kaikista marketeista pakasteena. Näin vältyt turhilta lisäaineilta ja saat kakkuun raikkaan tyrnin maun!


Raakasuklaafondue

Raakasuklaafondue

Piparjuurisilakat ovat kalapöydän parhaita herkkuja

Piparjuurisilakat ovat kalapöydän parhaita herkkuja