GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Aamun pelastus: uppomunat ja kaunis frittata

Aamun pelastus: uppomunat ja kaunis frittata

Tiesithän, ettei kananmunien syömistä tarvitse pelätä?

Kolesterolimyytin puhkeamisessa olen erityisen onnellinen siitä, että kananmunia voi syödä hyvällä omatunnolla, eikä tarvitse laskea montako munaa uskaltaa viikon aikana syödä ilman pelkoa verisuonten tukkeutumisesta. Itse asiassa kananmuna on kerrassaan loistavaa ruokaa, siinä on tiiviissä paketissa lähes kaikki mitä tarvitsemme.

Aamiainen on mielestäni päivän tärkein ateria ja juuri tälle aterialle kananmunat sopivat erityisen hyvin. Monille tuttuja kananmunaruokia ovat perinteiset keitetyt sekä paistetut munat, kenties munakokkelikin. Näihin voi kuitenkin kyllästyä melko pian. Olenkin innostunut kokeilemaan helppoja ja maukkaita tapoja hyödyntää kananmunia aamupaloina ja halusin jakaa pari ideaa myös teille!

Kaunis+ja+helppo+frittata

Kaunis frittata

Tälle tielle kun lähtee, on mahdollisuuksien määrä rajaton! Olen viime aikoina ollut heikkona kesäkurpitsaan ja niinpä sitä löytyy myös aamiaiselta. Frittataan voi hyvin lisätä edellisen päivän ruoanjämiä tai aimo annoksen tuoreita vihanneksia ja yrttejä omasta tarhasta. Voit asetella kasvikset kauniisti frittatan pintaan ja lopputulos on kuin kaunis piirakka tai munakaskakku jota kehtaa tarjota myös brunssilla.


Ainekset

  • 3 munaa

  • tilkka maitoa / kookoskermaa / vettä

  • 1 kevätsipuli hienonnettuna

  • (1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna)

  • 1 pieni kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi leikattuna

  • 1 suippo punainen makea paprika pieniksi paloiksi tai suikaleiksi leikattuna

  • parmesan-raastetta

  • ruohosipulia

Valmistus

  1. Sekoita haarukalla kananmunien rakenne rikki ja lisää sekaan neste. Jätä sivuun odottamaan.

  2. Kuullota hienonnetut sipulit pannulla ja kaada päälle muna-maitoseos. Asettele munakkaan pintaan kesäkurpitsan siivut. Raasta pinnalle hieman parmesan-juustoa. Ja nyt tärkeä huomio valmistuksesta: varmista, ettei levy ole liian kuumalla, muuten frittata palaa pohjasta ja peitä pannu kannella tai isolla lautasella.

  3. Kun frittata on kypsynyt, ripottele sen pinnalle paprikaa sekä ruohosipulia.

uppomunat.jpg

Uppomunat ja vihreä paistos

Oletko koskaan kokeillut tai maistanut uppomunia? Niiden valmistus on niin helppoa ja keltuaisesta tulee aina täydellisesti kypsynyt, etten ymmärrä miksi uppomunat eivät ole suomalaisissa pöydissä yleisempiä.


Ainekset

  • Kananmunia 2-3

  • Keitinvettä

  • Tilkka riisiviinietikkaa / valkoviinietikkaa

  • Herneitä (myös pakasteherneet käyvät)

  • 2 isoa lehtikaalin lehteä sokeriherneitä palkoineen

  • 1 kevätsipuli hienonnettuna

  • tummia ja vaaleita seesaminsiemeniä

Valmistus

  1. Kiehauta vesi pienessä kattilassa ja lisää sekaan tilkka viinietikkaa, joka auttaa pitämään uppomunan paremmin kasassa ja antaa kivan pienen lisämaun.

  2. Riivi lehtikaalin lehdet varresta ja hienonna ne. Paista pannulla lehtikaalisilppua, sipulia, herneenpalkoja sekä herneitä kunnes lehtikaali on pehmennyt.

  3. Riko kananmuna lasiin ja pudota se nopeasti (matalalta) veteen. Toista toimenpide sen mukaan kuinka monta kananmunaa haluat keittää. Oma kokemukseni on, että 3 kananmunaa mahtuu pieneen kattilaan samanaikaisesti hyvin. Sulje kattilan kansi ja laita levy pois päältä. Anna munien kypsyä 4 min ja nosta ne vedestä reikäkauhalla.

  4. Nosta lautaselle ensin vihreää paistosta ja sen päälle 1–2 uppomunaa. Koristele seesaminsiemenillä.

Kolahtiko jompikumpi ohje? Kumpaa ajattelit kokeilla?


Sponssi-info

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Novelle.fi kanssa. Artikkeli on uudistusten myötä jo kadonnut Novellesta, mutta liitin sen tänne muistiin ja teidän luettavaksenne :)


Herkullinen munakoisopaistos

Herkullinen munakoisopaistos

Raakasuklaafondue

Raakasuklaafondue