GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Kermainen suppilovahveropasta (vegaaninen)

Kermainen suppilovahveropasta (vegaaninen)

Kaikkien pastojen kuningatar on itse tehty tuorepasta. Sen päälle kermainen suppilovahverokastike, ja tarjolla on suussasulava herkkuateria.

Tuorepastan teosta on tullut esikoiseni kanssa kiva yhteinen puuha, mistä molemmat tykkäämme. Jotenkin olin aina mieltänyt pastan tekemisen vaikeaksi, mutta se on lopulta todella simppeliä. Aiemmin valmistin tuorepastan kananmunan kanssa, mutta olen nykyään vältellyt kananmunien syömistä ja siksi harjoitellut kananmunattoman pastan tekoa. Siitä tulee aivan yhtä hyvää ja valmistus on aivan yhtä helppoa! Sain äidiltäni hänellä käyttämättä jääneen pastakoneen, mikä on tehnyt pastanteosta aivan erityisen hauskaa ja helppoa.

Pastakone käytännössä auttaa mankeloimaan pastataikinan kierros kierrokselta ohuemmaksi. Laitteen mukana tuli myös lisäosa, jolla saan leikattua pastalevyt tagliatelle tai linguine -tyyppisiksi pastasuikaleiksi (ohuiksi tai hyvin ohuiksi pastasuikaleiksi). Ilman konettakin selviää kuitenkin, tarvitset vain kaulimen! Voit kaulia pastan jauhotetulla pöydällä ja leikata sen sitten veitsellä ohuiksi suikaleiksi.

Itse tehtyä pastaa

Vegaaninen umamimauste

Hyödynsin tässä(kin) ruoassa itse tehtyä “vegan umami” -mausteseosta, jonka olen bongannut Vitamixin sivuilta. Tämä oma versioni on aavistuksen muokattu tuosta, mutta pääosin sama. Ajattelin joskus kertaalleen kokeilla tätä, mutta mauste on niin super super super hyvä, että olen tehnyt sitä sittemmin jo monta satsia lisää! Se saa käytännössä kaiken ruoan maistumaan paremmalta, siksi kutsun sitä “sienimausteen” sijaan “vegan umami” -mausteeksi. Tämä mausteseos saa ruokaan jonkun ihanan syvyyden ja ulottuvuuden, jota ei ihan heti muilla mausteyhdistelmillä löydä.

Oman mausteseoksen tekeminen voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta siihen menee oikeasti vain pari minuuttia! Tällä ohjeella tulee noin 1 dl valmista mausteseosta, jolla valmistat jo monta herkkuateriaa!

Suppilovahverot

Muistin yhtäkkiä pakastinta kaivellessa, että mullahan on siellä viime kesältä hirveä määrä hyviä suppiksia ihan käyttövalmiina. Ystävältä saatuja, koska en itse osaa / jaksa sienestää, joten ne oli sitäkin ihanampi tuliainen. Olen itse tottunut aina kuivattamaan sienet, mutta sain ystävältä vielä loistovinkin sienten käsittelyyn jolloin niiden maku säilyy tosi tuoreena ja “raikkaana” ja käsittely on super nopeaa.

Lue lisää helpoimmasta sienten säilöntäprosessista

Otin tätä ateriaa varten puolen litran pakastepussista puolikkaan käyttöön ja kastikkeesta tuli reilun sieninen. Pakastetut sienet ovat tosi riittoisia vaikka pakastettu pikku “blokki” näyttää tosi vaatimattomalta Määrältä. Nosti vielä jäisen sieniblokin pastan valmistuksen loppuvaiheilla pannulle ja levyn noin keskitehoille niin sienet sai siinä rauhassa sulaa sillä välin kun pasta valmistui ja ne olivat valmiina kastikkeen valmistukseen siinä vaiheessa kun pasta valmistui.

Vegaaninen tuorepasta ja kermainen suppilovahverokastike

Määrä: 4:lle


Itse tehty tuorepasta ILMAN KANANMUNAA

Ainekset

  • 4,5 dl durumvehnäjauhoa

  • 3 tl oliviiöljyä

  • 3/4 tl suolaa

  • n. 2 dl vettä

Valmistus

  1. Mittaa jauhot ja suola laakeaan kulhoon ja sekoita. Tee keskelle kolo ja mittaa siihen öljy. Lisää sekaan vesi hiljalleen, samaan aikaan sitä jauhoseokseen sekoittaen keskeltä kulhon reunoja kohti pyöritellen. Älä laita heti kaikkea vettä, aloita n. 1,5 dl:llä ja lisää vettä hiljaleen kunnes taikina alkaa pysyä kasassa.

  2. Vaivaa taikinaa n. 10 min, kunnes se on kimmoisa pallo eikä tartu käsiin tai kulhon seinämiin.

  3. Jaoin pallon kahteen osaan ja työstin ne pastamankelilla 4-paksuiseksi. Jauhotin taikinaa aina välillä jos se alkoi tuntua sen verran kostealta että meinaisi tarttua mankelin metallipintoihin.

  4. Kun pasta on valmis, jätä se jauhotetulle pöydälle odottamaan löyhästi aseteltuna n. 10-15 minuutiksi (voit sillä välin valmistaa kastikkeen).

  5. Tuorepastan keittoaika on superlyhyt! Pari minuuttia suolatussa, kiehuvassa vedessä ja herkullisin pasta on valmista.


Kermainen suppilovahveropastakastike (vegaaninen)

Ainekset

  • n. 2,5 – 3 dl pakastettuja suppiksia (tai tuoreita)

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 2 kevätsipulia, valkoinen ja vihreä osa

  • Tilkka (n. 3/4 dl tai vähän enemmän?) Plantin kaurakermaa (maustamaton)

  • n. 1 rkl sienimaustetta (ohje alla)

Valmistus

  1. Paista sieniä keskilämmöllä kunnes ylimääräinen neste irtoaa ja haihtuu. Lisää sekaan hienonnettu valkosipuli ja ohueksi siivutettu kevätsipuli ja tilkka oliiviöljyä.

  2. Kun sipulit ovat pehmenneet ja ehkä jopa saaneet vähän väriä, lisää sekaan sienimauste ja kaurakerma. Keittele kokoon niin että kastike saa myös sienistä väriä ja makua.

  3. Lisää kastike pastan sekaan, pinnalle vähän siivutettua kevätsipulin vihreää vartta.


Sienimausteseos (Vegan umami)

Määrä: n. 1 dl valmista mausteseosta

Ainekset

  • 2 tl valkosipulihiutaleita

  • 1 rkl kuivattua paahdettua sipulia

  • 2 tl fenkolinsiemeniä

  • 2 rkl kuivattua persiljaa

  • 1⁄2 tl chilihiutaleita

  • 1 tl jauhettua mustapippuria

  • 1⁄2 tl paprikajauhetta

  • 1 rkl suolaa, vapaaehtoinen

  • 1 1/4 dl kuivattuja sieniä (käytin suppilovahveroita)

Valmistus

Mittaa ainekset blenderiin ja aja tasaiseksi seokseksi. Käytän itse tähän Vitamixin pientä 225ml sekoitusastiaa, missä tämä määrä pyörii optimaalisesti.

Vegaaninen tuorepasta ja kermainen suppilovahverokastike

Sitruunaruoho-marinoitu tofu, pastaa ja pistaasiparmesan

Sitruunaruoho-marinoitu tofu, pastaa ja pistaasiparmesan

Ruokaisa quinoasalaatti & maapähkinäkastike

Ruokaisa quinoasalaatti & maapähkinäkastike