GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Sitruunaruoho-marinoitu tofu, pastaa ja pistaasiparmesan

Sitruunaruoho-marinoitu tofu, pastaa ja pistaasiparmesan

Kaupallinen yhteistyö: Happy Olive

Miltä kuulostaisi sitruunaruoholla marinoitu tofu ja pasta? Oman kokemukseni perustella tämä on aivan ihanan raikasta ja annoksesta tulee mahtavan aurinkoinen. Jos jotain kaipaisin vielä sekaan niin jotain vihreää ihan vaan näön vuoksi - ehkä vähän tuoretta korianteria pinnalle.

Tässä ohjeessa on aika monta elementtiä, mutta ne on kaikki todella helppoja tehdä, lupaan! Sitruunaruohomarinadi tekee tofulle todella herkullisen maun ja kaupasta löytämäni Rainbow luomu tofu on ihanan kevyen makuinen (ja edullinen), joten tämä marinadi toimi sen kanssa erityisen hyvin.

Early harvest oliiviöljy

Käytin reseptissä iloisesti Happy Oliven Early Harvest oliiviöljyä, joka on tarkkaan valituilta oliivitarhoilta pullotettua varhaisen sadon oliviiöljyä. Olemme lasten kanssa innokkaita oliiviöljyn käyttäjiä, monessa muodossa ja olikin hauskaa miten vanhempi lapsista hihkaisi tätäkin maistaessa että ihanasti maistuu oliiviöljy! Lämmin suositus Happy Olive öljylle siis.

Oliiviöljyn alkuperä

Happy Oliven löytäminen oli itselleni jotenkin tosi tärkeää. Moneen eri ruokaan ja ruoka-aineeseen jota kaupoista ihan tavallisesti ostamme, liittyy ongelmia jotka ei ole aivan selviä kuluttajalle. Myös oliiviöljytuotanto on problemaattista ja Happy Oliven historiaan liittyy näiden haasteiden huomaaminen.

Muutama oliiviöljyn suurostaja hankkii pienviljelijöiden öljyn pilkkahintaan, minkä jälkeen se rahdataan tankkilaivoilla muualle Etelä-Euroopan satamiin. Koska huippuluokan satoa saadaan Kreetan pieniltä tarhoilta enemmän kuin mistään muualta maailmasta, suuret valmistajat tarvitsevat sitä heikompilaatuisiin eriin sekoitettavaksi. Näin ekstra-neitsyyden kriteerit saadaan täytettyä rimaa hipoen, vaikka öljyn seassa olisikin heikompilaatuisia eriä.

Happy Olive päätti tukea Merjan kotikylän ja sen lähialueen viljelijöitä luomalla suoran myyntikanavan heidän satonsa parhaimmistolle ilman suurostajia tai tankkilaivoja. Öljy pullotetaan Tsivarasin kylän oliiviöljyerottamolla, mistä se matkaa suoraan Happy Olivelle Tampereelle. (Lähde: HappyOlive.fi)

Itselleni tällainen koko ketjun läpinäkyvyys ja suoruus on tärkeää. Tätä oliviöljyä ostaessa tietää, että se on oikeasti laadukasta eikä “hakkeroitua” oliiviöljyä ja öljyn valmistajat saavat siitä kunnon korvauksen.

Oliviiöljyn laatu

Happy Oliven Early harvest oliiviöljy on nimensä mukaisesti varhain korjattua satoa. Se tehdään vihertävistä puolikypsistä oliivimarjoista, jotka on korjattu hieman ennen oliivien tavallista korjuuaikaa. Ainoastaan satokauden parhaimmisto kelpuutetaan tähän öljyyn. Oliivimarjoissa on tällöin enemmän polyfenoleja. Ne tekevät öljystä pitkäikäisen ja samoin sen nauttijasta. Tuoreuden huomaa öljyssä olevasta vastaleikatun nurmikon kesäisestä aromista ja vahvasta tymäkästä mausta. Maku ei kuitenkaan oli liian vahva. Se ei yliaja ruoan muita makuja.

Minusta on ihana tehdä ruokaa aineksista, joiden laadun ja alkuperän tiedän tarkkaan.

Sitruunaruohomarinoitu tofu, pastaa ja pistaasiparmesaania

Määrä: 4:lle


SITRUUNARUOHOMARINOITU TOFU

Ainekset

  • 1 blokki maustamatonta tofua

  • 2 sitruunaruohoa, siivuiksi leikattuna

  • 4 cm pala inkivääriä, hienonnettuna

  • 1 kpl yksikyntinen valkosipuli (tai 3-4 valkosipulinkynttä)

  • 1 (luomu) limetin raastettu kuori

  • 3 rkl hyvälaatuista oliiviöljyä ( käytin @happyolive.fi early harvest oliiviöljyä)

  • ripaus suolaa

Valmistus

  1. Sekoita marinadin ainekset ja pilko tofu. Laita tofu marinoitumaan sitruunaruohomarinadiin yön yli suljetussa rasiassa tai minigrip-pussissa.

  2. Paista tofut oliviöljyssä. Kaada tofut marinadeineen pannulle ja paista kunnes niiden pinta on saanut väriä ja sitruunaruohon palasetkin hieman ruskistuneet.

  3. Kaada koko seos lime-chili-öljyllä valellun pastan päälle kulhoon.


PISTAASIPARMESAN

Ainekset

  • 1 3/4 dl pistaasipähkinöitä kuorittuna

  • 3 rkl ravintohiivaa

  • 1/4 tl valkosipulijauhetta

  • 3/4 tl suolaa

Valmistus

  1. Pulssita ainekset blenderissä tai jauha morttelissa karkeaksi jauheeksi. Käytän itse tähän Vitamixin pientä 225ml sekoitusastiaa, missä pienet määrät sekoittuvat super helposti.

  2. Ripottele pistaasiparmesaania valmiin aterian pinnalle.


LIME & CHILIÖLJY

Ainekset

  • n. 3/4 dl hyvälaatuista oliiviöljyä ( @happyolive.fi early harvest)

  • 1 tl chilihiutaleita

  • 2 limen kuori raastettuna

Valmistus

Sekoita ainekset ja lisää keitetyn ja valutetun pastan sekaan. Voit sekoittaa öljyn ainekset jo edellisenä iltana (samalla kun teet tofumarinadin) niin öljy ehtii maustua kunnolla.


MUUT AINEKSET

  • Täysjyväpastaa

  • Kukkakaalia (paistettu kokonaisena, pintaan hierottu oliiviöljy + kurkuma + savupaprika seosta)

Keitin pussillisen täysjyväpastaa pakkauksen ohjeen mukaan. Lisäksi jääkaapissa oli valmiina uunissa kokonaisena paahdettua kukkakaalia, jonka pintaan olin ensin höyryttänyt kevyesti, hieronut sitten oliiviöljy-kurkuma-savupaprikamaustetta pintaan ja paahtanut 225 asteessa kunnes pinta oli rapsakka ja kukkakaali kypsää.

Tämä ei ole pakollinen osa tätä ateriaa, oli vaan sopivasti hollilla kun annoksia kokoilin :) Tykkään hyödyntää usein aiempien päivien valmiiksi prepattuja osia uusissa ruoissa. Näin jää vähemmän hävikkiä.


Pikkelöity sipuli

Pikkelöity sipuli

Kermainen suppilovahveropasta (vegaaninen)

Kermainen suppilovahveropasta (vegaaninen)