GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Terveellisemmät suklaapallot

Terveellisemmät suklaapallot

Rakastan ruotsalaisia chokladbollar - kaura-suklaapalloja, jotka on yleensä kuorrutettu kookoshiutaleilla. Harmillisesti, kuten muidenkin perinteisten herkkujen kohdalla, nuo suklaapallot eivät ole mitään terveyspommeja. Niinpä olen aika ajoin koettanut tuottaa niistä terveellisemmän version.

Makeutan nämä suklaapallot laiskasti vaahterasiirapilla, pitkälti, koska rakastan sen makua, mutta osan siitäkin voisi korvata vaikkapa muussatuilla taateleilla, mikä tekisi tästä reseptistä vielä astetta terveellisemmän. Kenties se on seuraava variaationi tästä.

Näissä palloissa on hieman jemmassa ravintokuitua. Siemen- tai pähkinävoi tuo kermaisuutta ja makua, mutta siinä on myös tallella kuidut. Samoin chia-siemenet ovat ravinteikkaita, niissä on hyviä rasvoja ja kuitua. Reseptin kannalta ne ovat olennaisia sikäli, että ne myös kostuessaan turpoavat ja auttavat pitämään nämä herkkupallot kasassa.

Pähkinävoita vai siemenvoita?

Olen jättänyt ohjeessa valinnaiseksi pähkinä/siemenvoi-kohdan. Aurigonkukansiemenistä tehty voi tai cashewpähkinävoi ovat hyviä neutraalin makuisia vaihtoehtoja. Toisaalta maapähkninävoi sopii aina suklaan kera. Kenties sen kanssa vaihtaisin kuitenkin kuorrutuksen kookoshiutaleet maapähkinärouheeseen. Mantelivoi puolestaan on jossain näiden ääripäiden välillä. Se on melko neutraalin makuinen suklaaleivoksen seassa ja helppo löytää ruokakaupoista. Rohkeimmat voivat testata myös ravinteikasta tahinia! Testailemalla löydät oman suosikkisi.

Terveellisemmät suklaapallot


Ainekset

  • 3 rkl kaakaovoita sulatettuna

  • 2 rkl auringonkukansiemenvoita tai maapähkinävoita tai mantelivoita

  • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta (raakakaakaojauhe tai tumma makeuttamaton kaakaojauhe kuten Van Houten)

  • 1/2 dl vaahterasiirappia

  • 1 tl vaniljauutetta

  • 1 dl kaurahiutaleita

  • 1 + 2 dl kookoshiutaleita

  • 2 rkl chiasiemeniä

  • hyppysellinen suolaa

Valmistus

  1. Sulata kaakaovoi matalalla lämmöllä, älä kiehuta sitä. Mittaa kulhoon siemen- tai pähkinävoi, kaakaojauhe, vaahterasiirappi, vaniljauute ja lisää sekaan sula kaakaovoi. Sekoita tasaiseksi massaksi.

  2. Lisää kaurahiutaleet ja 1 dl kookoshiutaleita, chiasiemenet ja hyppysellinen suolaa. Sekoita kunnes ainekset ovat tasaisesti sekaisin. Massasta tulee paksua ja hieman tahmeaa.

  3. Ota taikinaa ruokalusikallinen kerrallaan, pyörittele palloksi ja litistä palloa vähän. Taputtele se sitten lopuissa kookoshiutaleissa niin, että sen pintaan tarttuu kookoshiutaleita kauttaaltaan ja nosta lautaselle. Toista, kunnes kaikki taikina on käytetty.

  4. Nosta suklaapallot pakkaseen n. 20 minuutiksi. Voit sen jälkeen säilyttää niitä jääkaapissa.


Vegaaninen tofuskagenröra

Vegaaninen tofuskagenröra

Ruusu-valkosuklaa Cookiet

Ruusu-valkosuklaa Cookiet