GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Chokladbollar - ruotsalaiset suklaapallot

Chokladbollar - ruotsalaiset suklaapallot

Yksi asia, mitä olen jäänyt ajoittain kaipaamaan ajalta, kun asuin Ruotsissa, on ruotsalaiset suklaapallot. Niitä sai lähes joka kahvilasta ja ne olivat lähes aina todella herkullisia! Vastaavia en ole meinannut Suomen kahviloista löytää. Joskus niissä on ollut jotakin kreemiä sisällä, toisinaan koostumus on ollut väärä.. Mitä milloinkin.

Leivo lasten kanssa

Kuitenkin mielestäni kutakuinkin täydellisten suklaapallojen resepti on todella yksinkertainen ja sattumalta sellainen sattui eteen esikoiseni koulutehtävän yhteydessä.

Tämä ohje on riittävän helppo niin, että esikoululaisesta lähtien lapsetkin voivat tätä helposti valmistaa hyvin itsenäisesti. Isommat jo ihan itsekseenkin. Leipomiseen ei uppoa liikaa aikaa, eikä siihen liity mitään turhan monimutkaisia vaiheita. Ja lopputulos tietenkin palkitsee kaikki!

Kokeile ruskistetulla voilla!

Suklaapalloihin saa myös huikean hienon maun ruskistamalla voin ensin. Voin ruskistaminen antaa sille toffeemaisen maun, mikä tekee näistä palloista suussa sulavan hyviä. Leikkaa voi ensin paloiksi ja laita kattilaan. Kuumenna, kunnes voi on sulanut ja alkaa ruskistua. Anna jäähtyä täysin ennen kuin valmistat suklaapalloja, muuten palloja on vaikea pyöritellä taikinasta.

chokladbollar

Älä edes harkitse margariinin käyttöä

Yksi helpoimpia tapoja pilata niin kakun kreemi, kuin nämä suklaapallotkin, on vaihtaa voi margariiniin. Oikeasti. Voi antaa näille palloille makua. Samoin toki margariini, mutta ei millään hyvällä tavalla! Henkilökohtaisesti en käytä margariinia koskaan. Mihinkään. Mutta vaikka olisitkin margariinin käyttäjä, jätä se kenkälankki tällä kertaa väliin ja tee nämä pallot voihin - maussa on iso ero!

Käytä kunnon kaakaota

Monelta saattaa löytyä kaapista jotakin “maitokaakaojauhetta” joka on väriltään vaaleanruskeaa. Näihin suklaapalloihin ja muuhunkin leivontaan kannattaa kuitenkin käyttää kunnon kaakaota. Itse käytän useimmiten Van Houtenin tummanruskeaa kaakaota, josta tulee upean suklainen maku ja väri leivonnaisiin! “Maitokaakaojauheissa” on yleensä myös sokeria kaakaojauheen jatkeena, mikä sotkee myös ainesten tasapainon reseptissä. Myös kaakaon alkuperään kannattaa kiinnittää huomiota. Fair trade ja UTZ-sertifioitu kaakao on aina parempi valinta.

chokladbollar1.jpg

Chokladbollar - ruotsalaiset suklaapallot

määrä: n. 20 kpl

aika: 10 min


Ainekset

  • 200 g voita

  • 2,5 dl hienoa sokeria

  • 6 dl kaurahiutaleita

  • 6 rkl tummaa kaakaota (esim. Van Houten)

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 4 rkl kylmää kahvia

  • (pikkuhyppysellinen suolaa)

Pinnalle

  • Kookoshiutaleita

Valmistus

  1. Sekoita kaikki ainekset (paitsi kookoshiutaleet) tasaiseksi massaksi käsin nyppien.

  2. Pyörittele taikinasta lihapullan kokoisia palloja tai hieman isompia.

  3. Kaada kookoshiutaleita isolle lautaselle ja pyörittele suklaapallot kookoshiutaleissa niin että niitä on kauttaaltaan pallojen pinnalla.

  4. Nosta valmiit suklaapallot hetkeksi jääkaappiin kovettumaan.

Keittiön muodonmuutos mäntyhel**stä moderniin, graafisempaan muotoon

Keittiön muodonmuutos mäntyhel**stä moderniin, graafisempaan muotoon

Väritä resepti: Avokado-suklaakakku (vegaaninen)

Väritä resepti: Avokado-suklaakakku (vegaaninen)