GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

5 Hyvää syytä syödä parsakaalia

5 Hyvää syytä syödä parsakaalia

Kun puhutaan terveellisistä ja ravinteikkaista vihanneksista, parsakaali on ehdottomasti omien suosikkieni kärjessä. Syön parsakaalia eri muodoissa useampana päivänä viikossa!

Parsakaali on ansainnut maineensa luonnon omana superfoodina. Parsakaalista saat reilusti vitamiineja, mineraaleja ja terveyttä edistäviä yhdisteitä, joiden ansiosta parsakaali on erinomainen vihannes lautasella kun haluat ravinnolla tukea omaa hyvinvointia. Jos et vielä ole ottanut parsakaalia näkyväksi osaksi omaa ruokavaliotasi, tässä tulee viisi hyvää syytä, miksi kannattaa harkita parsakaalin säännöllistä sisällyttämistä ruokavalioosi.

1. PARSAKAALI ON TÄYNNÄ RAVINTEITA

Parsakaali on todella ravinnetiheä vihannes. Siinä on reilusti C-vitamiinia, K-vitamiinia ja foolihappoa, sekä välttämättömiä mineraaleja, kuten kaliumia ja rautaa. Hyödylliset antioksidantit ja kuitu lisäävät edelleen sen ravintoarvoa, joten se on ehdoton valinta päivittäisiin aterioihisi.

2. AUTTAA TAISTELEMAAN SYÖPÄÄ VASTAAN

Parsakaali on täynnä yhdisteitä, kuten sulforafaania, joita on laajasti tutkittu niiden syövän vastaisista ominaisuuksista. Nämä yhdisteet näyttäisi vähentävän tiettyjen syöpien riskiä, mukaan lukien rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyövät. Kun lisäät parsakaalia ruokavalioosi, vahvistat oman kehosi puolustusmekanismeja.

3. EDISTÄÄ SYDÄMEN TERVEYTTÄ

Sydämen terveydestä huolehtiminen on tärkeää pitkän ja terveellisen elämän kannalta, ja parsakali voi olla isoksi avuksi siinä. Parsakaali sisältää kuitua, joka auttaa alentamaan kolesterolitasoja, kun taas sen antioksidantit taistelevat hapettavaa stressiä ja tulehdusta verisuonissa vastaan, vähentäen siten sydänsairauksien riskiä.

4. EDISTÄÄ RUUANSULATUSTA

Jos sinulla on ruuansulatusongelmia, parsakaali voi olla avuksi niihin. Parsakaali on täynnä ravintokuitua, joka tukee hyvää ruuansulatusta ja auttaa ehkäisemään ummetusta. Lisäksi parsakaali sisältää glukorafaniinia, yhdistettä joka edistää suotuisan suolistofloran syntymistä tukemalla hyödyllisten bakteerien kasvua.

5. PARANTAA LUUSTON TERVEYTTÄ

Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä tärkeämpää on vahvojen luiden ylläpitäminen. Onneksi parsakaali auttaa tässäkin runsaan K-vitamiinipitoisuutensa ansiosta. K-vitamiini on keskeisessä roolissa luuston terveydessä parantamalla kalsiumin imeytymistä, mikä vähentää osteoporoosin riskiä ja varmistaa, että luustosi pysyvät vahvoina ja joustavina.

BONUS

Jotta saat hyödynnettyä parsakaalin parhaat puolet, tässä tulee vielä pari tärkeää nippelitietoa. Parsakaalin sisältämät fytonutrientit (kasviravinteet?) toimivat edeltäjinä yhdisteille, joiden uskotaan estävän terveitä soluja muuttumasta syöpäsoluiksi. Nämä hyödylliset molekyylit vaativat kuitenkin aktivoimisen, jotta saat täyden hyödyn syövänvastaisista vaikutuksista! Avain näiden fytonutrienttien aktivoimiseen on entsyymi nimeltään myrosinaasi. Valitettavasti kuumennus voi puolestaan estää tämän entsyymin toimintaa, vähentäen sen tehoa käytännössä nollaan. Voit maksimoida parsakaalin terveyshyödyt kahdella melko yksinkertaisella niksillä:

Syö parsakaali raakana ja pilko se 40 minuuttia ennen syömistä. Fytonutrienttien aktivoimiseksi suosittelen syömään parsakaalin raakana, jos vatsasi kestää sen. Mutta älä unohda tärkeää valmisteluvaihetta – pilko tai viipaloi parsakaali n. 40 min ennen syömistä! Jotta saat parsakaalin myrosinaasin aktivoitua, täytyy kasvia kirjaimellisesti vahingoittaa, kuten esimerkiksi leikata veitsellä. Parsakaalin pureskelu toimii myös aktivaatioprosessina, mutta sen pureskelu ja sitten 40 minuutin odottelu voi tuntua käytännössä vähän hankalalta. Tämän tärkeän 40 min odottelun aikana muodostuu sulforafaania, tehokasta syövänvastaista yhdistettä. 40 min jälkeen voit halutessasi kypsentää parsakaalin ilman että menetät sulforafaania ja sen terveyshyötyjä.

Idätä parsakaalin ituja (tai osta valmiita): Saadaksesi erityisen runsaan annoksen sulforafaania, osta tai idätä parsakaalin ituja. Parsakaalin idut sisältävät jopa 20-50 kertaa enemmän sulforafaania kuin kypsä parsakaali. Vain pieni kourallinen näitä ituja voi tarjota saman määrän sulforafaania kuin kokonainen parsakaalin kukinto.

YHTEENVETO

Yhteenvetona, parsakaali on enemmän kuin pelkkä vaatimaton vihannes; se on ravintopommi, joka tarjoaa monia terveyshyötyjä. Sen kyky vahvistaa immuunijärjestelmää, tukea sydämen terveyttä ja edistää optimaalista ruuansulatusta tekee parsakaalista houkuttelevan osan säännöllistä ravintoa. Se kannattaa pilkkoa vähintään 40 min ennen ruoan tarjoilua ja saat raakana siitä parhaat terveyshyödyt irti. Sen pilkkominen etuajassa kannattaa myös, vaikka kypsentäisit parsakaalin ruokaan. Syömällä parsakaalin ituja, saat erityisen runsaasti sulforafaania joka on syövän vastainen yhdiste.

HUOM!

Huomioithan, etten ole terveydenhuollon ammattilainen. Kirjoitan näitä sisältöjä parhaan tietoni perusteella ja inspiroidakseni ihmisiä syömään enemmän terveellisiä, kasvispainotteisia ruokia, mutta sisältö ei ole tarkoitettu terveydenhuollon neuvoksi tai ohjeiksi.


Järkkyhyvä sitrus-oliiviöljykakku (vegaaninen)

Järkkyhyvä sitrus-oliiviöljykakku (vegaaninen)

Pikkelöity sipuli

Pikkelöity sipuli