GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Kurpitsat ja niiden siemenet

Kurpitsat ja niiden siemenet

Sain hiljattain pari hieman tavallista kookkaampaa kurpitsaa lahjaksi. Oranssin, jättimäisen "halloween-kurpitsan" käytännössä paistoin uunissa ja soseutin. Soseet pakastin joko jääpalamuoteissa tai pakastepusseissa. Olen todennut tämän olevan todella käytännöllinen ja helppo tapa hyödyntää tuoretta kurpitsaa. Osasta, ja koska tuo kurpitsa oli niin iso, se osa oli oikeastaan kapea siivu, tein kurpitsarisottoa ja loput soseutin.

Sosetta voi hyödyntää erinomaisesti paleo- ja jauhottomassa leivonnassa. Miksei jauhollisessakin leivonnassa. Sosetta voi myös käyttää ihanan Pumpkin Pien täytteeseen, smoothien sekaan, puuron sekaan, vauvanruokaan, sosekeittoihin... lista on loputon. Olen pakastanut sosetta isoissa purkeissa ja mini-kokoisissa minigripeissä. Näin pakkasesta on helppo kaivaa esiin aina juuri sopivan kokoinen pakkaus sosetta.

Miten hyödyntää kurpitsansiemenet?

Yksi asia, mikä kurpitsan hyödyntämisessä on minua vaivannut ensimmäisestä saakka, on siementen hyödyntäminen. Ensimmäisen kurpitsapiiraan kohdalla keräsin siemenet ja huuhdoin ne. Maistoinkin niitä, mutta ne olivat kamalan tuntuisia suussa ja maistuivat pahalta. Toisen kokeilun kohdalla mietin, että ehkä ne pitäisi paahtaa uunissa ja niin teinkin, mutta silti lopputulos oli kamala kuten ensimmäiselläkin kerralla.

Tällä kertaa meillä on oma piha ja aloin pohdiskella josko saisin kurpitsansiemenistä jollain keinolla ensi kesänä uusia kurpitsoita :) Ei kun googlaamaan. Löysin pian Gardening Know How'n ja selkeät näppärät ohjeet mitä siemenille pitäisi tehdä jotta niistä voisi seuraavana keväänä kasvattaa uusia. Tässä ohjeet teillekin :)

kurpitsansiemenet

Kerää kurpitsansiemenet talteen


  1. Kerää siemenet kurpitsan sisältä ja puhdista ne huolellisesti kasvinpalasista ja -rihmoista. Huuhtele siemenet juoksevan veden alla. Koska siemenet ovat todella liukkaita, kannattaa hyödyntää siivilää.

  2. Kurpitsasta saa enemmän siemeniä kuin mitä koskaan tulet istuttamaan. Valitse siis joukosta isoimmat ja pulleimmat, sillä ne lähtevät varmimmin kasvamaan. Varaa noin 3 kertaa niin paljon siemeniä kuin mitä haluat kasvattaa ensi vuonna.

  3. Levitä siemenet käsipyyhkeelle tai talouspaperille hyvin erilleen toisistaan.

  4. Laita siemenet viileään, kuivaan paikkaan viikoksi.

  5. Kun siemenet ovat aivan kuivia (napsahtavat poikki kun taivutat niitä), voit säilyttää niitä vaikkapa kirjekuoressa.

Kuten mainittu, kurpitsansiemenet maistuivat ensimmäisillä kerroilla pahalta, mutta tätä uutta megakurpitsaa käsitellessäni oivalsin, että siemenet joita olen yrittänyt syödä, olivat kokonaisia. Siis niissä oli se suojaava kerros mukana. Siis kuori. Näinkin niitä voi toki syödä, mutta ilmeisesti en ole yksin mielipiteeni kanssa, että ne kuoret eivät vain toimi. Joka tapauksessa, ne siemenet joita et kerää talteen, voi halutessaan vaikkapa syödä.

Mitä sitten pitäisi tehdä niille talteen kerätyille kurpitsansiemenille ensi keväänä?

Jotta siemeniä voisi hyödyntää ensi vuonnakin, ne pitää säilyttää kylmässä ja kuivassa, aivan kuten muutkin siemenet. Yksi parhaita paikkoja on jääkaappi. Laita siemenkuori muovipussiin tai -rasiaan. Tee rasian kanteen useita reikiä jotta sen sisäpuolelle ei tiivistyisi kosteutta.  

Keväällä sitten liotat siemeniä yön yli vedessä ja istutat multaan.


Minttusuklaiset Kummitus-Kuppikakut

Minttusuklaiset Kummitus-Kuppikakut

Sitruunainen kesäkurpitsahillo

Sitruunainen kesäkurpitsahillo