GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Sateenkaari-merenneitokakku

Sateenkaari-merenneitokakku

Lasten synttäreistä on jo tovi vierähtänyt ja uudet ovat jo nurkan takana, mutta en ole meinannut millään saada aikaiseksi kirjoittaa tätä postausta. En ihan tarkkaan tiedä miksi. Tai tiedän. Piti pakata, muuttaa, erota ja mitä kaikkea tässä välissä ;)

No, lasten viimeisimmillä synttäreillä vuoden vaihteessa päätin tehdä ennen kaikkea näyttävät kakut. Oman kokemukseni mukaan lapset loppujen lopuksi ovat kaikkein vähiten kiinnostuneita kakusta ja eniten kaikista muista tarjottavista. Opin aikanaan kantapään kautta, että vesimelonikakku on iso NO NO, ainakin Vauva-foorumilla. (Lue #watermelongatesta lisää täällä) Tuon kohun ohessa kuitenkin opin yliopistolla kakuista kirjoittaneelta tutkijalta, että synttärikakuilla on iso symbolinen merkitys suomalaisessa kulttuurissa, ja siksi myös ihmisten reaktiot niihin voivat olla mittavia.

Tällä kertaa halusin luoda synttärivieraille pienen wau-elämyksen, sillä voi olla, että synttärit olisivat myös viimeiset jotka viettäisimme kotona. Nykyisessä 36 neliön kodissa ja tulevassa isommassakin on edelleen melko vähän neliöitä isolle määrälle lapsia. Olimme lasten kanssa päättäneet, että synttäriteemana olisi merenneidot. Lapset askartelivat merileväverhoja ja minä väkersin sokerimassasta merenneidonpyrstöjä ja simpukoita hyvissä ajoin ennen bileitä.

Yllätyksellinen merenneitokakku

Sain inspiraation näihin kakkuihin - päältä päin - jostain instagramin syövereistä, mutta muuten yhdistelin ja muuntelin aiempia ideoita. Kakuista tuli huikean korkeat ja koristelut onnistuivat kuta kuinkin niin kuin toivoinkin. Kun kakusta leikattiin ensimmäinen pala, paljastui sen sisuksista sateenkaaren väreissä leiskuva kakku ja kakun ytimestä purskahti värikkäitä suklaakarkkeja. Oikein hykertelin mielessäni kun odotin synttärivieraiden reaktioita! :)

Tämä kakku on ulkonäöstään huolimatta mielestäni yllättävän helppo tehdä. Kakkupohjasta tulee tosi jämäkkä, eikä se vaadi erikoiskikkailuja. Suklaakarkkiyllätystä varten “porasin” reiän keskelle kakun jähmetyttyä hetken, eikä sekään vaatinut erikoistaitoja. Eniten meni aikaa kai kuorrutuksen levittämiseen tasaisesti ja koristeiden asetteluun.

Merenneitokakun koristeluita

Sekä kakkupohjan, että kuorrutteen värjäämisessä totesin, että laatuun kannattaa satsata. Tavallisilla ruokakaupan väreillä väriainetta menee aivan tolkuttomasti, kun taas nyt kokeiluun ostamillani Rainbow Dusting ProGel -väreillä, jotka löysin Confettista, sujui värjääminen aivan eri tasolla. Siis ai-van e-ri ta-sol-la. Siinä missä perusvärejä meni tuubillinen, tarvittiin vain herneen kokoinen määrä. Suosittelen! Myös värisävyjä oli tarjolla laaja kirjo. (Minulla ei ole mitään yhteistyökuviota Confettin kanssa, selvennykseksi).

Tsekkaa muuten myös samoilla synttäreillä tarjoiltujen ihanien merenneito kuppikakkujen ohje! 

merenneitokuppikakut
Merenneitokakku

Merenneito-sateenkaarikakku


Sateenkaarikakku

Ainekset

HUOM! Tarvitset nämä ainekset kolmeen kertaan valmistaaksesi 6-kerroksisen kakun! (3x määrät suluissa ostoslistantekoa helpottamaan)

  • 125 g (yht. 375 g) huoneenlämpöistä voita

  • 225 g (yht. 675 g) vehnäjauhoa

  • 150 g (yht. 450 g) hienoa sokeria

  • 3 (yht. 9 kpl) kananmunaa

  • 1 tl (yht. 3 tl) leivinjauhetta

  • 1 tl (yht. 3 tl) vaniljauutetta (normaalisti käyttäisin vaniljajauhetta, mutta nyt en halunnut pilkkuja)

  • elintarvikevärejä. Ainakin punaista, sinistä ja keltaista.

Kuorrutus kakun väliin

  • 1 tl vaniljauutetta

  • 750 g maustamatonta tuorejuustoa

  • 350 g tomusokeria

Valmistus

  1. Lämmitä uuni 180°:seen.

  2. Vuoraa kaksi pientä kakkuvuoan pohjaa leivinpaperilla tai voitele niiden reunat huolella. Vähintään vuoan pohjalla on hyvä olla leivinpaperia, jotta kakkupohja irtoaa vuoasta nätisti. Minä käytin tähän kahta saman kokoista kakkurengasta, jotka nostin yksinkertaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille.

  3. Mittaa yhden kakkutaikinasetin ainekset isoon kulhoon - kaikki paitsi elintarvikeväri. Vatkaa sähkövatkaimella sileäksi.

  4. Laita vaa’an päälle tyhjä kulho ja kaada koko taikinamassa kulhoon. Saamasi lukeman perusteella, jaa taikina nyt kahteen täsmälleen yhtä suureen osaan.

  5. Valitse kaksi väriä ja värjää kumpikin taikinaseos. Jatka värin lisäämistä kunnes olet tyytyväinen sen voimakkuuteen. Taikinan väri ei enää muutu merkittävästi paistettaessa.

  6. Kaavi eri väriset taikinat kakkuvuokiin ja pyri levittämään taikina niin tasaiseksi kuin suinkin pystyt. Pinta ei juurikaan tasoitu paistaessa. Pyri myös kaapimaan joka ikinen tippa taikinaa vuokaan. Näin varmistat, että sateenkaarikakkuun tulee kauniin samankorkuisia raitoja.

  7. Paista vuokia samalla tasolla 12 minuuttia, kunnes taikinaan pistettyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa.

  8. Kumoa kakkupohjat varovasti ritilälle jäähtymään.

  9. Pese kakkuvuoat ja toista kohdat 2–8, mutta tällä kertaa käyttäen taas kahta uutta väriä.

  10. Toista prosessi kunnes sinulla on kuusi eri väristä kakkupohjaa valmiina.

Kuorrutuksen valmistus

  1. Vatkaa kevyesti vanilja ja maustamaton tuorejuusto, kunnes seos on sileää.

  2. Siivilöi sekaan tomusokeri ja kääntele sokeri tuorejuustokuorrutteen sisään. Mitä enemmän työstät massaa, sitä juoksevampaa siitä tulee. Varo siis vatkaamasta liikaa, ettei kuorrutus juoksetu.

Kokoaminen

  1. Sipaise hieman kuorrutetta tarjoiluvadille. Tämä auttaa kiinnittämään ensimmäisen kerroksen paikoilleen.

  2. Aloita punaisesta kerroksesta. Levitä ohut kerros kuorrutetta päälle, huolellisesti reunoja myöten. Nosta päälle oranssi, keltainen, vihreä, sininen ja lopulta violetti kerros, aina lisäten väliin ohut kerros kuorrutetta.

  3. Ennen viimeistä kerrosta, leikkaa kakkuun nyt päältä päin reikä ja nosta kakkukerrokset varovasti ulos reiästä. Täytä värikkäillä suklaarakeilla ja nosta lopuksi viimeinen kakkupohjakerros katoksi.

Kakun koristelu

Kuorrutus pinnalle

  • 4 valkuaista

  • 2 dl sokeria

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 175 g suolatonta voita

  • elintarvikeväriä (liilaa, vaaleansinistä, turkoosia)

Merenneidonpyrstöt ja simpukat

  • sokerimassaa

  • syötävää glitteriä ja kultaväriä (Confetti)

Sokerimassakoristeet kannattaa valmistaa muutama päivä aiemmin jotta ne ehtivät kuivua kunnolla ennen kakun koristelua!

Täyte

  • Smarties-suklaarakeita (tai vastaavia värikkäitä suklaarakeita. Ostin tähän kakkuun suklaarakeet Confettista.)

Kuorrutuksen valmistus

  1. Tee marenkikreemi. Laita munat ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta liedelle hieman kulhoa pienempi kattila, jossa on vettä. Lämmitä vesi poreilevaksi ja aseta kulho kattilan päälle. Vesi ei saisi osua kulhon pohjaan, jottei marenki pala. Vatkaa aineksia kevyesti kunnes sokeri on sulanut ja seoksen lämpötila on noin 65 astetta. Nosta kulho pois vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi (noin 10 minuuttia).

  2. Lisää vaniljasokeri ja huoneenlämpöinen voi pieninä kuutioina vähän kerrallaan. Kun kaikki on lisätty, lisää vatkausnopeutta ja vatkaa kunnes vaahto on tasaista ja niin paksua, että sitä voi pursottaa.

  3. Värjää kuorrute haluamallasi värillä. Minä otin osan erilleen pinnalle kuorrutettavia liiloja ruusukkeita varten ja värjäsin sen osan voimakkaammin. Pastelliruusukkeet pursotin lopuista pastellikuorrutuksista sekoitettuna. Kakun pintaa varten jaoin loput kuorrutekreemistä kolmeen osaan ja värjäsin ne todella vaaleiksi pastellinsävyiksi: vaaleanpunaista, minttua ja liilaa.

  4. Levitä pastellisia kuorrutteita kakun pinnalle “tilkkutäkkinä” - kaikkia värejä vähän sekaisin nokareina. Tasoita sitten kakkulastalla. Pursota ylijääneet kuorrutteet ruusukkeiksi pinnalle ja koristele sokerimassakoristeilla.


Ihan paras lohitartar wasabimajoneesilla

Ihan paras lohitartar wasabimajoneesilla

Kana-avokadosalaatti tuoreilla mikrovihreillä

Kana-avokadosalaatti tuoreilla mikrovihreillä