GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Ihan paras lohitartar wasabimajoneesilla

Ihan paras lohitartar wasabimajoneesilla

Vietimme ystäväporukalla läksiäisiä pari viikkoa sitten. Alunperin dinneri oli suunniteltu minun läksiäislahjakseni, mutta viikkojen edetessä kuuden hengen porukastamme viisi oli lähtenyt samasta työpaikasta ja totesimme, että voisimme muuttaa dinnerin kaikkien yhteiseksi läksiäisdinneriksi ja samalla otin itsekin vastuuosuuteni ruoanlaitosta.

Joku “ton-ton” alkupala, kiitos

Seurueemme on allergioiden suhteen hieman vaativa: ruoan pitäisi olla gluteenitonta, maidotonta, sipulitonta (mieluusti Fodmap-ystävällistä) jne jne. Pääruoaksi valikoitui kurpitsarisotto ja minä otin koppia alkuruoasta. Siinä sitten äidilleni tuskailin, että mitä ihmettä näillä spekseillä voi pöytään keksiä ja sieltähän tuli hyvä idea kuin tarjottimella: lohitartaria wasabimajoneesilla! Ohje on Antti Vahteran kirjasta Viisi vuodenaikaa ja oli ilokseni jo testattu muutamalla pöytäseurueella eli se oli takuuvarmasti hyvä.

Tämä ohje muuten toimi mukavasti näin nyyttärimeiningillä valmistellulle dinnerillekin! Valmistelin kaikki ainekset kotona ennen lähtöä ja otin ne mukaan lasipurkeissa, kylmälaukussa. Perillä sitten vaan annosteltiin ruoka lautasille ja paahdettiin leivät.

lohitartaria ja wasabimajoneesia

Leipää tai jotain muuta rapeaa kylkeen

Ohjeessa ei mainita leipää, mutta me tosiaan paahdoimme saaristolaisleipää tämän kylkeen. Rakastan pannulla voissa paahdettua saaristolaisleipää, mutta tällä kertaa paahdoimme leivät yksinkertaisesti uunissa, ja hyvää tuli niinkin. Jotain rapeaa tuon tartarin kanssa kaipaa, muuten se on jotenkin.. liian pehmeää. Löysin meidän lähikjaupasta vielä jotain oikeasti hyvää tattarileipää gluteenittomaksi vaihtoehdoksi. Nimeä en tietenkään enää muista..

Valitse kala oikein

Kalasta sen verran, että kalatiskillä kannattaa kertoa, mihin tarkoitukseen kala on. Näin minullekin osattiin siellä suositella sitten mahdollisimman vähärasvaista lohta. Etenkin raakakypsennettäväksi tarkoitettu kala on ymmärtääkseni huomattavasti parempaa vähärasvaisena kuin rasvaisena. Rasva kaiketi alkaa herkemmin härskiintymään ja mausta tulee ei-niin-raikas.

lohitartar ja wasabimajoneesi

Lohitartar wasabimajoneesilla

Määrä: n. 4:lle


Ainekset

  • 400 g ruodotonta ja nahatonta merilohifileetä

  • ripaus suolaa ja sokeria

  • 200 g tuoretta kurkkua

  • 2 pientä punasipulia

  • 3 rkl kapriksia

  • Maldon-suolaa

  • mustapippuria myllystä

  • tillinoksia

Wasabimajoneesi

  • 1,5 dl maustamatonta majoneesia (käytin Auran vegaanimajoneesia)

  • 1 rkl wasabitahnaa

Lisäksi

  • saaristolaisleipää tai jotain muuta rapeaa

Valmistus

  1. Poista lohifileestä kaikki mahdollinen tumma rasva. Leikkaa lohifilee puolen sentin viipaleiksi, viipaleet suikaleiksi ja lopuksi suikaleet tasakokoisiksi puolen sentin kuutioiksi. Laita kuutiot teräskulhoon ja lisää sekaan ripaus suolaa ja saman verran sokeria. Anna kalan maustua jääkaapissa parin tunnin ajan.

  2. Kuori kurkku (jätin kuoret, koska niissä on kaikki väri ja maku) ja leikkaa se pieniksi tasakokoisiksi kuutioiksi. Silppua kuoritut sipulit. Sekoita wasabitahna majoneesiin.

  3. Leikkaa leipä ja laita paahtumaan uuniin tai pannulle tai paahtimeen.

  4. Levitä lohikuutiot tasaisesti lautasille. Ripottele lohikuutioille sipulit, kurkku ja liemestä nostetut ja kuivatut kaprikset. Ripottele pinnalle Maldon-suolaa ja mustapippuria. Lusikoi tai pursota lautasille pieniä nokareita wasabimajoneesia ja koristele tillinoksilla.

  5. Tarjoile paahdetun leivän kera.


Ryppyisten omenien piirakka

Ryppyisten omenien piirakka

Sateenkaari-merenneitokakku

Sateenkaari-merenneitokakku