GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Suklaa-marenkikakku

Suklaa-marenkikakku

Tämä suklaa-marenkikakku on kakku jota en uskonut leipovani. Lähinnä ehkä siksi, että se on lähinnä suklaakakkua kuorrutettuna kreemillä, mutta kylläpä olen iloinen, että synttäreitteni kunniaksi päädyin sittenkin tätä ohjetta kokeilemaan! Alunperin valitsin kakun leivottavaksi sen ulkonäön perusteella. Halusin jotain iloista ja pirteää, hauskaa.. Jotain minkä voisi vetää vähän överiksi niin halutessaan.

suklaa-marenkikakku1.jpg

Kakun maku ja koostumus olivat iloiseksi yllätyksekseni todella paljon omaan makuuni! En ole ehkä koskaan onnistunut leipomaan aivan suoraa, jämäkästi pystyssä nököttävää kakkua, mutta tämä kakku onnistui täydellisesti. Väitän ettei syy ollut niinkään leipomistaidoissani, vaan optimaalisessa taikinassa.  Tästä kakkupohjasta ei tule sellaista ilmavaa höttöä josta en itse pidä lainkaan. Sen sijaan se on ihanan mehukas ja suloisen suklainen. Kakun täyttämiseen ja kuorrutukseen käytetty kreemi ei ollut sekään pelkkä voi-sokerikreemi, vaan sen seassa on kunnon annos marenkia, eli kuorrute on itseasiassa sveitsiläistä marenkikreemiä. Ahhh.. Tämä kakku maistuu etäisesti tutulta, nimittäin suvussani kulkeneelta unelmakääretortulta joka on sekin aivan uskomattoman hyvää!

suklaa-marenkikakku2.jpg
suklaa-marenkikakku3.jpg

Tämä suklaa-marenkikakun resepti on peräisin yhdestä suosikkiruokakirjoistani: Liisa Westerbergin kirjasta Makeaa (readme.fi). Joka ikinen kirjasta testattavaksi nappaamani resepti on onnistunut ja maistunut huippuhyvin!

Makeaa_Westerberg.jpg
 

Suklaa-marenkikakku

10 palaa


Ainekset

Pohja

  • 175 g voita

  • 2 dl sokeria

  • 1 tl vaniljasokeria

  • 2 munaa

  • 3¼ dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • ½ tl soodaa

  • ½ dl tummaa kaakaota (esim. Van Houten)

  • 150 g ranskankermaa

Kostutus

  • 1½ maitoa

  • 2 tl vaniljasokeria

  • (ajattelin joskus kokeilla tästä aikuisten versiota ja kostuttaa kakun Amarula-liköörillä)

Täyte ja kuorrute

  • 4 valkuaista

  • 2 dl sokeria

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 175 g suolatonta voita

  • geelimäistä elintarvikeväriä

Koristeluun

Valmistus

  1. Pingota leivinpaperi kahteen irtopohjavuokaan (ø noin 15 cm). Voitele vuokien reunat voilla.Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja kaakao kulhoon ja sekoita yhteen. Lisää jauhoseos voivaahtoon. Kääntele viimeisenä joukkoon ranskankerma.Levitä taikina tasaisesti vuokiin ja paista 175°:ssa n. 30 min tai kunnes pohjaan painettuun puutikkuun ei tartu enää taikinaa. Jäähdytä pohjat kuvun alla, jolloin ne säilyttävät mehevyytensä.

  2. Tee marenkikreemi. Laita munat ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta liedelle hieman kulhoa pienempi kattila, jossa on vettä. Lämmitä vesi poreilevaksi ja aseta kulho kattilan päälle. Vesi ei saisi osua kulhon pohjaan, jottei marenki pala.Vatkaa aineksia kevyesti kunnes sokeri on sulanut ja seoksen lämpötila on noin 65 astetta. Nosta kulho pois vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi (noin 10 minuuttia).

  3. Lisää vaniljasokeri ja huoneenlämpöinen voi pieninä kuutioina vähän kerrallaan. Kun kaikki on lisätty, lisää vatkausnopeutta ja vatkaa kunnes vaahto on tasaista ja niin paksua, että sitä voi pursottaa. Värjää kuorrute haluamallasi värillä.

  4. Halkaise jäähtyneet pohjat kahdeksi levyksi. Aseta ensimmäinen levy tarjoilualustalle ja kostuta huolellisesti maidon ja vaniljasokerin sekoituksella. Levitä päälle kerros marenkikreemiä. Toista sama kunnes kaikki pohjat on käytetty. Kuorruta kakku ohuelti kreemillä ja laita jääkaappiin 15 minuutiksi. Levitä päälle vielä paksumpi kerros kuorrutetta.Koristele värikkäillä marengeilla ja sokerihelmillä.


Tein kakkuja yhden kotiin ja toisen töihin. Kotiin tekemäni koristelin enemmän kirjan kuvan mukaisesti, töihin viedyn kanssa annettiin mielikuvituksen lentää kollegani Timon kanssa jo hieman enemmän. Timolla oli hauska idea koristeluun - hän tulosti piirrosmaiset kuvat meistä molemmista ja liimasi ne tikkujen päähän. Tätä ideaa tulen hyödyntämään toistekin!

suklaa-marenkikakku4.jpg
Deodoranttia kainaloon - alumiinilla vai ilman?

Deodoranttia kainaloon - alumiinilla vai ilman?

Ystävänpäivän vaahtopusut

Ystävänpäivän vaahtopusut