GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Paras Pizza Bianco

Paras Pizza Bianco

Kaupallinen yhteistyö Polarin ja Kohokohdan kanssa.

Meidän keittiössämme leivottiin viikonloppuna pizzaa melkoiset määrät kun intouduimme testaamaan uutta paistoteräs -alustaa joka on suunniteltu pizzojen paistoon. Perheen omaan huumoriin kuuluu jo lausahdus joka minulta tuntuu joka ikinen kerta pääsevän suusta pizzaa tehdessä:

Mä jotenkin tykkään tosi paljon näistä tomaattikastikkeettomista pizzoista. 

Ja totta se on. Kun pizzasta jättää pois tomaattikastikkeen ja lisää pintaan sen sijaan pienen tilkan hyvää oliiviöljyä, tulee pinnasta ihanan rapea ja maukas. Tomaattikastike sen sijaan helposti kostuttaa pohjan, mikä toki tiettyjen täytteiden kanssa on tosi hyvä, mutta oman suosikki pizzani sekaan se ei yksinkertaisesti kuulu. 

Pizza bianco on yksinkertaisimmillaan korkeatasoisesta taikinasta valmistettu, oliiviöljyllä sipaistu ja merisuolahiutaleilla ja rosmariininlehdillä maustettu. Näin yksinkertaisessa ruoassa korostuvat maut upeasti! 

Tästä reseptistä löydät oman suosikkini vaaleasta pizzasta. Siinä yhdistyvät herkullinen pizzapohja joka ei ole liian ohut, muttei liian paksukaan - siis juuri sopiva. Rapeaksi ja ilmavaksi paistetut reunat. Täytteinä yksinkertaiset aurajuusto ja saksanpähkinä. Mitään muuta ei tarvita! Tämä on maistunut niin lapsille kuin aikuisille. Kenties pizzan voisi “aateloida” muutamalla pienellä viikunahillonokareella tai tuoreilla viikunan siivuilla, jolloin siitä tulisi vielä juhlavamman näköinen. Mutta juuri tällaisena se on omaa suurinta herkkuani - pizzaa parhaimmillaan.

Mikä Pizzateräs?

MyPizza Pizzateräs on kotimainen, Suomessa valmistettu ja laadultaan elinikäinen, toisin sanoen se ei halkea kuten tavalliset pizzakivet. Pizzateräs sopii sähköuuniin, leivinuuniin ja grilliin. Se kestää ja varaa kuumuutta paremmin kuin kivi, joten lopputuloksena ovat nopeammin paistetut eli mehukkaammat ja rapeammat pizzat.

Etukoodi: -10% ja ilmainen kuljetus

Tutustu ja hyödynnä etukoodi: Mypizza20, jolla saat 10% alennuksen ja ilmaisen kotiinkuljetuksen. Ostoksille tästä: Polar Shop. Tee elämäsi parhaat pizzat kotona tai mökillä.

DSC08310.jpeg

Paista pizza kuin aidossa pizzeriassa 

Pizza valmistettiin mielestäni täydelliseen pizzapohjaan, joka paistuu ihanan rapeaksi Polarin MyPizza paistoteräs -alustalla. Paistoteräs täytyy rasvapolttaa pariin kertaan ennen ensimmäistä käyttöä, mutta sen jälkeen ylläpito on helppoa, eikä pizza tartu pohjaan kiinni. Se muuten soveltuu loistavasti niin pizzan kuin leivänkin paistamiseen! 

Käytössä paistoteräs yksinkertaisesti laitetaan tavalliseen uuniin uunin ollessa kylmä ja sitten vaan laitetaan uuni kuumenemaan täydelle lämmölle. Pizzat siirretään uuniin paistettavaksi paistoteräs -alustan mukana toimitettavalla pizzalapiolla. Pöytä kannattaa jauhottaa kunnolla hieman karkeammalla jauholla ennen kuin täytät pizzan, jotta saat sen mahdollisimman helposti siirrettyä pizzalapiolle. Pizza siirretään lapiolla paistoteräkselle ja pizzalapio liu’utetaan pois välistä.

Täysteräksinen paistoteräs kestää sukupolvelta toiselle, kun pidät siitä hyvää huolta. Ymmärtääkseni tämä on aivan poikkeuksellista verrattuna esim. Keraamisiin paistokiviin. Paistoteräs ja pizzalapio eivät vie juurikaan säilytystilaa, mikä on tosi hyvä juttu sekin. Vaikka meillä on tehty varsin taidokkaita pizzoja kotikeittiössä tähänkin mennessä, nosti tämä paistoteräs + pizzalapiosetti pizzojen tason aivan uudelle levelille.

48h pizzataikina

Olen vuosien varrella oppinut, että paras pizza ja leipä syntyy kärsivällisyydellä. Kun taikinan antaa tekeytyä rauhassa, sen maku ja koostumus muuttuu valtavasti! Nykytaloudessamme on mieheni ollut pizzamestarina jo vuosia ja hän on kokeilemalla jat testaamalla löytänyt mielestäni täydellisen pizzapohjan. Tämän ohjeen pohja on peräisin täydellisestä pizza-opuksesta “Pizze” (Tuominen, Platania, Koski, Kivilahti; Otava). Pohjasta tulee hieman pehmeä, mutta ei mikään pannupizza, toisaalta pinnasta rapea ja pulleammista reunoista ilmavat. Ja maku… se on juuri kohdillaan! 

Taikina valmistetaan pari päivää ennen varsinaista paistopäivää, eikä tässä oikeasti kannata oikoa. Lyhyempi tekeytymisaika verottaa välittömästi makua. Kun olet valmistanut taikinan, voit huoletta “unohtaa” sen tekeytymään liinan alle tai rasiaan, kunnes paistopäivä koittaa. Paistopäivänä kannattaa taikina puolittaa ja pyöräyttää palloiksi pahemmin vaivaamatta, vähintään pari tuntia ennen h-hetkeä.

DSC08305.jpeg

Paras pizza bianco

määrä: 2 paistoteräs -paistoalustalle mahtuvaa pyöreää pizzaa


Ainekset

Pizzapohja (48h)

  • 500 g vehnäjauhoa (00-jauhoja)

  • 3,5 dl kylmää vettä

  • 3 g kuivahiivaa

  • 10 g hienoa suolaa

  • 10 g (reilu 1 rkl) oliiviöljyä

Täytteet

  • tilkka oliiviöljyä

  • ½ aurajuusto

  • 1 pallo mozzarellaa

  • n.50-100 g saksanpähkinöitä

Valmistus

2 päivää ennen paistopäivää

  1. Aloita pizzapohjan valmistus kaksi päivää aiemmin. 

  2. Ota tilkka vettä erikseen (n. ⅓ dl) ja sekoita siihen suola.

  3. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää loput vedestä. Vaivaa ensin hiljaisella nopeudella n. 10 min. 

  4. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää sitten oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.

  5. Vaivaa lopuksi täydellä teholla, kunnes taikina on joustavaa ja sileää, eikä tartu käsiin.  (koko prosessiin pitäisi mennä n. 20 min)

  6. Peitä valmis taikina kostealla keittiöpyyhkeellä tai sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja anna olla huoneenlämmössä 48 h.  

Paistopäivänä

  1. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile niistä pallot. Älä vaivaa enää. Anna pallojen kohota puhtaan, kostean liinan alla vielä 2h tai pidempään. 

  2. Laita uuni lämpenemään hyvissä ajoin täydelle lämmölle, paistoteräs ritilälle asetettuna uunissa. 

  3. Jaa taikina 2 osaan ja muotoile siitä käsin painellen pyöreä pizzapohja, jonka reunat jäävät hieman paksummiksi.

  4. Lorauta pizzapohjan päälle ohuena vanana hieman oliiviöljyä. Voit levittää hieman esim. Mozzarellapalan avulla sivellen. Ripottele pinnalle revitty mozzarella ja aurajuustoa. 

  5. Nosta pizza pizzalapion avulla uuniin paistoteräksen päälle ja paista pari minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja pizzapohja on paistunut. 

  6. Nosta pizza uunista ja ripottele pinnalle murustettua saksanpähkinää.


Ihana Brita-kakku tuoreilla marjoilla

Ihana Brita-kakku tuoreilla marjoilla

Hapankaali

Hapankaali