GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Keittiön muodonmuutos mäntyhel**stä moderniin, graafisempaan muotoon

Keittiön muodonmuutos mäntyhel**stä moderniin, graafisempaan muotoon

Olemme muuttamassa. Muutto tuntuu lapsista isolta, eikä tämä itsellenikään ihan pieni muutos ole. Olen elämäni aikana muuttanut jo useita kertoja, ja muutto on itselleni ollut aina jonkin laista nahanluomista, uuteen astumista. Nyt edessä on isompi muutos, ehkä samaa luokkaa kuin silloin kun ensimmäistä kertaa muutin pois kotoa vuosia sitten.

Osa muutokseen valmistautumista tuntuu itselläni olla myös kurkistamalla taaksepäin. Nämä kurkistukset menneeseen ovat olleet kiinnostavia! Itselläni on jo ehtinyt muistissa hämärtyä, miten valtavan muutoksen olemme tässä nykyisessä talossamme saaneet aikaan vuosien mittaan. Erityisesti alakertaa ei enää tunnistaisi samaksi. Remppasimme koko alakerran lähes kokonaan ennen muuttoa. Teetimme remontin J&T Rakentajilla, jotka hoitivat koko homman laadukkaasti, budjetissa ja aikataulussa. Koska tämän laajuinen remppa oli itselleni ainakin aivan uutta, oli kullanarvoista, että mukana oli kokenut porukka, jolta sai vinkkejä ja neuvoja. Oli myös hyvä, että he uskalsivat haastaa meidän suunnitelmia - näin vältyttiin muutamalta turhalta hankinnalta ja kehnolta ratkaisulta.

Vanha keittiö sai lähteä

Ruokaihmisenä keittiö on ollut itselleni tärkeä ja olen niin onnellinen, että teimme ison remontin juuri keittiöön jo ennen kuin muutimme nykyiseen kotiimme. Vanha keittiö oli omaan makuuni aivan käsittämätön mäntyhel**tti. Pintamateriaalivalinnat ovat aina todella henkilökohtaisia ja jokaisella on oma makunsa. Itse pidän melko graafisesta ja yksinkertaisesta joten mäntypintaa kaikkialla oli järkytys.

Toisaalta näin keittiön mallissa ja rakenteessa potentiaalin omaan makuuni sopivampaan ratkaisuun. Vanhan keittiön ripulin värinen kivilattia, laminaattitasot, mäntypinnat, valkoiset välitilan kaakelit kukkakuvioineen ja vanhat kodinkoneet saivat lähteä. Jäljelle jäivät seinät. Myös niiden tapettipinta sai väistyä maalatun seinän alta. ..ja toki kun työt aloitettiin, päädyimme lopulta vaihtamaan kattopaneelitkin valkoisempiin, raikkaampiin.

Keittiö oli mukavan tilava. Edelliset asukkaat olivat pitäneet myös ruokapöytää keittiön puolella. Me puolestaan halusimme kasvattaa keittiön työtilaa merkittävästi ja huomasin nyt uutta myynti-ilmoitusta tehdessä, että olin jo aiempaan esitteeseen hahmotellut kynällä saareketta keittiöön, suunilleen siihen, missä edelliset asukkaat olivat ruokapöytää pitäneet.

vanha mäntyinen keittiö
vanha keittiö olohuoneesta katsottuna
vanha keittiö olohuoneesta käsin katsottuna

Keittiön uusi ilme

Valitsimme uuteen keittiöön laadukkaat kotimaiset AKA-kalusteet, jotka ovat kestäneet käytössä huippu hyvin! Niissä ei ole erillisiä vetimiä, vaan kourut joko ylä- tai alareunoissa. Tämä mielestäni rauhoittaa pintojen yleisilmettä ihanasti. Ala-kaapistoissa on pääasiassa vetolaatikoita, mikä helpottaa omasta mielestäni käyttöä. Laatikot ovat paikoin tosi isojakin, mutta ne ovat pysyneet vuodesta toiseen tukevan oloisina, mikä on mahtava juttu. Laadusta kannattaa kyllä maksaa.

Välitila

Välitilaan valitsimme takaa harmaaksi maalatun lasin, mikä on laattoihin verrattuna ihanan helppo pitää puhtaana. Maalattu lasi oli remonttimiehemme hyvä idea. Jos seinä olisi maalattu lasin takana, olisi lasin ja seinän väliin vuosien mittaan aina jostain hivuttautuvat pölyt ja pienet roskat näkyneet ikävästi läpi. Nyt lasi itsessään on maalattu ja se on pysynyt kuin uutena läpi vuosien.

Pöytätasot

Pöytäpinnat ovat mustaa graniittia. Tiedän, että monet irvistävät ajatukselle kivitasoista. Niistä esimerkiksi lähtee kovempi ääni, kun niille asettaa astioita jne, mutta minusta kivitasot ovat parasta! Ne pysyvät lähes muuttumattomina ja kestävät kulutusta upeasti.

Lattia

Lattiaan valitsimme tumman laatan. Alkuun mietitytti, miten sen puhtaanapito tuottaa päänvaivaa, mutta en ole kokenut sitä haasteelliseksi loppujen lopuksi. Siinä vanhassa ripulinkirjavassa laatassa olisi varmaan liat ja sotkut näkyneet vähemmän, mutta olisin voinut pahoin sen näkemisestä päivittäin, joten päätös ei ollut vaikea ;) Olisihan olohuoneen laminaatinkin voinut jatkaa keittiöön saakka, mutta laskeskelin, että keittiössä putoilee tavaraa lattialle sen verran, että laminaatti olisi pian nähnyt parhaat päivänsä ja siksi laatta oli parempi vaihtoehto. Toistaiseksi olen edelleen samaa mieltä.

Kodinkoneet

Valitsimme astianpesukoneeksi, jääkaapiksi ja pakastimeksi integroidut Mielen laitteet. Näin saatiin taas keittiön yleisilmettä rauhoitettua ja nättiä kiiltävää valkoista pintaa enemmän. Etenkin jääkaappi ja pakastin ovat niin massiiviset elementit ja näkyvät keittiössä ja olohuoneessa koko ajan, joten halusin ne ehdottomasti piiloon. Myös astianpesukone piilottamalla, ja siirtämällä uuni aivan vasempaan reunaan (ja kätevästi välitilan korkeudelle), saimme nätin valkoisen linjan keittiön vasempaan reunaan.

Savon liesituuletin on piilotettu maustekaapin alle/taakse ja on tosi huomaamaton. Sen imuteho tuntuu aivan riittävältä raskaamassakin käytössä. Keraaminen liesitaso on Gorenjelta (malli: ETC680AC). Sen kanssa oma kuuppa on meinannut mennä jumiin useaan kertaan, sillä ilmeisesti juuri minun sormet ovat tässä talossa ne, joihin taso ei reagoi. Jopa puukauhaan se reagoi paremmin kuin minun sormiini. Asennettuna huomasin myös alussa, että yksi levyistä ei toiminut, joskin se saatiin korjattua. Jatkossa kuitenkin varmaan jonkun toisen valmistajan taso minun keittiööni..

keittio1.jpg
Uuden keittiön kuvat: Kuvaaja: Janina Pietilä / Studio Lupara Oy   |   Stailaaja: Loviisa Mutanen, BO LKV

Uuden keittiön kuvat: Kuvaaja: Janina Pietilä / Studio Lupara Oy | Stailaaja: Loviisa Mutanen, BO LKV

Mitä pidät muutoksesta?

Mihin asioihin olet itse kiinnittänyt huomiota keittiöremontissa? Mikä on omassa käytössäsi tärkeää?

Itselläni uudessa kodissa on tiedossa pieni keittiönurkkaus, mikä tulee olemaan iso muutos nykyiseen. Se pistää myös priorisoimaan sitä, mitä kaikkea omaan keittiöön tarvitsee.

Uuden keittiön kuvat: Kuvaaja: Janina Pietilä / Studio Lupara Oy | Stailaaja: Loviisa Mutanen, BO LKV

Uuden keittiön kuvat: Kuvaaja: Janina Pietilä / Studio Lupara Oy | Stailaaja: Loviisa Mutanen, BO LKV


Valkoinen risotto horsman versoilla

Valkoinen risotto horsman versoilla

Chokladbollar - ruotsalaiset suklaapallot

Chokladbollar - ruotsalaiset suklaapallot