GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Kodin tylsä ylätasanne muuttui viihtyisäksi oleskelutilaksi

Kodin tylsä ylätasanne muuttui viihtyisäksi oleskelutilaksi

Vanhassa kodissani oltiin rakastettu puuta - erityisesti mäntyä. Ah, niiiiin paljon mäntyä…. Männyn lisäksi lasikuitutapetti oli ollut vahva suosikki. Itselleni lasikuitutapetti aiheuttaa henkistä ihottumaa. Toisen kerroksen ylätasanteelta löytyi vahvasti näitä molempia elementtejä. Punertavaksi lakattua puupintaa ja valkoiseksi maalattua lasikuitutapettia. Vuosien mittaan sain ylätasanteen ilmeen muuttumaan pala palalta. Isoin homma oli seinien tasoitus.

vanhan kodin ylätasanne lasikuitutapetilla ja puisilla, ruskeilla tukipalkeilla. Ovesta häämöttää lastenhuone.

Lasikuitutapetista eroon tasoittamalla

Rautakaupan ohjeistuksen perusteella en lähtenyt repimään lasikuitutapettia 1x1 cm paloissa irti, kuten se luultavasti olisi mennyt. Sen sijaan tasoitin seinät hienotasoitteella. “'Lääpin” tasoitteen seiniin lastoilla pariin ohueen kerrokseen. Ensimmäisellä kerroksella ilme muuttui jo tosi upeasti, mutta lasikuitutapetin pinta kummitteli alta etäisesti. Toinen kerros sai sen peittymään täysin! Levitin tasoitteen alunperinkin mahdollisimman tasaiseksi, mutta lopuksi hioin pinnan tasaiseksi hienojakoisella hiomapaperilla. Tasoittamisprosessi oli aika meditatiivista hommaa itselle. Nämä tasoitusoperaatiot tietysti myös ajoittuivat yleensä viikonloppuihin kun talo oli muutenkin tyhjillään, joten tekeminen oli ihanan rauhallista ja venyi usein huomaamatta myöhään yöhön.

Suurin haaste oli seinä, joka oli rappusten seinämää. Se oli n. 5 metriä korkea!!! Jotenkin sen korkeuden tuoma haaste valkeni minulle vasta pintaremontin edetessä. Kiva olla optimisti ;) Exän viedessä lapset toisinaan mökkeilemään, minä levitin tikkaat portaikkoon ja aloin tasoittaa seiniä. Välillä vähän hirvitti ajatus putoamisesta, mutta hullun tuurilla selvisin hommasta naarmuitta ja murtumitta! Välillä siellä katon rajassa keikkuessa kyllä mietin, että jos perjantaina putoan, niin kestääkö sunnuntaihin ennen kuin perhe palaa kotiin ja löytää mut sieltä rappusten pohjalta. Mutta tässä ollaan edelleen hei!

Kalkkimaalilla kaunis, mattainen seinäpinta

Tasoitteen pintaan levitin Annie Sloanin seinämaalia. Tämä on ihanaa kalkkimaalia joka ei haise kuten tavalliset maalit, peittää upeasti ja jättää kauniin mattaisen, ei-muovisen pinnan. Käytin pääasiassa valkoista, johon sekoitin ihan hitusen pariisin harmaata, jotta ikkunanpielet ym. saivat vähän kontrastia ja näyttivät valkoisemmilta.

Liitutauluseinä kalkkimaalilla

Ylätasanteella oli kai ollut jonkinlainen TV:n katselu tila ja seinälle oli pultattu ruma hylly, joka sai lähteä ensimmäisenä. Tasoitettuani sen takana olleen seinän, aloin pohtia josko siitä seinästä tulisi lapsille hyvä liitutaulu, joten maalasin sen Annie Sloanin grafiitinharmaalla - mustin / tummin seinämaali valikoimasta. Tuo Annie Sloan wallpaint toimii siis sellaisenaan myös liitutaulumaalina. Iso liitutauluseinä oli ilona pitkään! Sen peseminen oli välillä melkoinen urakka innokkaiden taiteilijoiden ansiosta, mutta se oli minusta vaan mahtavaa. Oli tilaa ja pinta-alaa missä taiteilla. Sen kylkeen laitettiin myös exäni isän kunnostama vanha puinen pulpettiduo. Se sopi jotenkin tuohon kulmaan. Granitin riippuvalot tekivät kulmasta tunnelmallisen ja toimivat hyvin yövalona.

Liitutauluseinä synttäreiden jäljiltä

Maalasin tuon ekassa kuvassa näkyvän puisen tukipalkin mustalla, kuten alakerrassakin olevat tukipalkit, sekä eteisen portaikon keskellä kulkeva tukipalkki. Näin kaikki samanlaiset rakenteet saivat saman ilmeen läpi talon.

Vanhan kodin ylätasanne remontoituna, seinät maalattuna. Yhdellä seinällä liitutauluseinä.

Kuvaaja: Janina Pietilä / Studio Lupara Oy | Stailaaja: Loviisa Mutanen, BO LKV

Olin jopa asentanut verhotangot noiden pienten ikkunoiden päälle, mutta koska tuon kyseisen seinän pintaremppa valmistui juuri ennen myyntiä, päätin antaa uusien asukkaiden päättää haluavatko niille seinille enää reikiä ja jätin verhotangot pois. Ohuet, valkoiset puuvillaverhot toivat tuohon tilaan ihanasti lisää pehmeyttä kyllä.

Kaiteet valkoiseksi

Yllä olevassa kuvassa näkyvät puiset portaikon säleet/rimat olivat nekin mäntyisiä alunperin (en vaan tajua…) joten maalasin ne kalkkimaalilla valkoisiksi. Valkoinen kalkkimaali on kuitenkin lapsiperheessä, kaidekäytössä todella epäkäytännöllinen jos sen haluaa pitää puhtaan valkoisena, joten päädyin maalaamaan siihen kiiltävällä valkoisella, perinteisellä huonekalumaalilla uuden pinnan. Kiiltävä maalipinta hylkii enemmän likaa ja on huomattavasti helpompi puhdistaa.

Muita muutosajatuksia

Jossain vaiheessa mietin kyllä portaiden kaiteiden ja noiden pystysäleiden maalaamista mustaksi, samoin yläkerran huoneiden ovien, mutta emme olleet siitä muutoksesta exän kanssa samaa mieltä joten se jäi tekemättä ;)

Lattian vanhan laminaatin olisin ensisijaisesti halunnut vaihtaa puulattiaan tai edes nykyaikaisempaan laminaattiin, mutta sen kimppuun ei ehditty. Jossain asunnossa olin myös nähnyt betoluxilla maalatun laminaattilattian, mikä sekin houkutteli ratkaisuna. Lattialämmitys muistaakseni blokkasi sen perinteisen puulattian vaihtoehdoista. Se olisi ollut kai liian paksu ja eristänyt lämpöä liikaa.


Melkein vegaani linssilasagne

Melkein vegaani linssilasagne

Veriset Red velvet Halloween muffinsit

Veriset Red velvet Halloween muffinsit