GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Finnjävelin ruisleipä

Finnjävelin ruisleipä

Aloitin kesäloman heinäkuun kuumimpina viikkoina valmistamalla ruisleipää. Ihan paras idea… Ensinnäkin: selvisi, että leipäjuuri houkuttelee banaanikärpäsiä kuin sokeri muurahaisia.. Toiseksi: mitä mahtaa tapahtua pienelle kerrostaloasunnolle kun paistat siellä leipää kuumassa uunissa useamman tunnin? No se tietty kuumenee lisää! Heh… Kämppä oli jossain +35 asteen tienoilla kun homma oli valmis! Kolmanneksi: en ehkä ihan tajunnut kuinka paljon leipää ryhdyin tekemään kun aloitin tämän prosessin…Valmiiksi asti taisi päätyä neljä kappaletta sellaisia about 4 kilon leipävauvoja ;) Yksi rinkeli oli siis koko uuninpellin kokoinen! Go big or go home ;)

Finnjävelin keittokirja

Tämä ruisleipäohje löytyi muutama vuosi sitten hankkimastani Finnjävel - suomalaisen ruoan dna -keittokirjasta. Tuo keittokirja tuli hankittua muistaakseni jonkun Finnjävelin joulu- tai vappukassin tms yhteydessä. Kirja on kuin taideteos.. Todella kauniisti taitettu, laadukasta paperia, paksut kannet, juuri mitä ravintolaltakin voi odottaa. Aina korkeaa laatua ja elämyksiä.

Tämä kirja oli muuton jäljiltä ollut kuukausia muuttolaatikoissa ja sitten päätynyt jonnekin random kirjahyllyn nurkkaan. Kesällä sitten aloin selailla sitä ja päätin kokeilla jotakin kirjan ohjeista. Jostain syystä siis päädyin tähän Finnjävelin ruisleipä -ohjeeseen.

Mielikuvani ruisleivän tekemisestä, juureen varsinkin, on ollut tosi monimutkainen ja hankana. Mielikuvaan liittyi paljon oikeita lämpötiloja ja taikinan vaivaamista juuri oikein jne jne.. Mutta tämä ohje vaikutti ihanan simppeliltä. Se toki vaati useamman päivän, mutta vaiheet olivat todella yksinkertaisia.

Finnjävelin ruisleipä

Monen päivän projekti, mutta se kannattaa

Leipätaikinaan tehdään ensin juurisiemen, mikä yksinkertaisesti sekoitetaan ja annetaan olla huoneenlämmössä. Siementä ruokitaan parin päivän välein ja that’s it. En ehkä alussa tajunnut miten paljon siementakinaa tulee - siitä riittää moneen leipään! Siementaikinaa voi ilmeisesti myös pakastaa, mutta itse valmistin useamman leivän ja sohlasin loput siementaikinasta joten siitä ei jäänyt mitään jäljelle.

Ruisjauhoja kannattaa varata reilusti, jos aiot tehdä useamman leivän kerrallaan. Itse sain käydä kaupassa kertaalleen hakemassa lisää kesken prosessin. Siementaikinasta siis riittää varmaan ainakin 12 raskitaikinaan! Jatkossa teen joko pienemmän siementaikinan tai pakastan loput valmiissa annospusseissa niin että voin sulattaa pussin tai pari ja heittää suoraan raskitaikinaan. En tiedä liittyykö taikinan sulatteluun joku “herättelyprosessi” tällaisessa käytössä..

Raskitaikinan teko oli tosi suoraviivaista touhua ja leivän muotoilukin meni tosi helposti. Paistoin leivät paistoteräksellä, jota tyypillisesti käytän pizzan paistamisessa. Sillä sai leivälle hyvän, kuuman paistoalustan joka ehkä-ehkä vähän jäljittelisi arinauunissa paistoa.. Ohjeessa kuitenkin ohjeistetaan myös paisto tavallisessa uunissa, joten tuskin tämä ohje erityistarvikkeita vaatii :)

4 kilon leipävauvoja

Päädyin paistamaan kerralla neljä valtavaa ruisleipävauvaa. Niistä tuli tosi isoja ja painavia, oikeasti. Leipä on todella maukasta ja pehmeän maltaista ruisleipää. Se maistuu selvästi hapanleivältä, mutta ei ole tippaakaan “pistävä” maultaan. Sisus on mehukasta (ollakseen ruisleipää) ja pinta rapea. Päädyin lahjoittamaan yhden leivän lahjaksi, koska pakkaseeni ei enää mahtunut enempää. Tämä ruisleipä on aivan parasta paahdettuna. Paahdan siivut pannulla voissa, koska en omista leivänpaahdinta. Super hyvää!

Leipävauva on mielestäni ihan hyvä vertauskuva, sillä leipien “synnytys” vie tosiaan useamman päivän. Tätä ei kannata ottaa suorituksena tai stressaavana projektina. Touhu on hauskaa kun sen tekee rennolla meiningillä ja sitten voi vaan nauttia tuloksista, vaikka sitten 35-asteisessa kodissa, hiki otsaa pitkin valuen. ;) Tuloksista saa sitten nauttia niistäkin pitkään!

Finnjävelin ruisleipä

Finnjävelin ruisleipä


Juurisiemen

Huom! Tästä siementaikinasta riittää varmaan noin tusinaan raskitaikinaan! Valmistaisin tätä itse jatkossa pienemmän annoksen tai pakastaisin loput valmiissa annospusseissa (125 g per pussi että voisi vaan “dumppaa” sen suoraan pussista raskitaikinaan).

Ainekset

  • 650 g ruisjauhoja

  • 1,25 l vettä

Valmistus

  1. Sekoita ja anna käydä 4 vuorokautta liinalla peitettynä huoneenlämmössä.

  2. Ruoki 2. ja 4. päivänä 1 dl vedellä ja 65 grammalla ruisjauhoa.


Raski / juuritaikina

Ainekset

  • 5 dl vettä

  • 125 g juurta (juurisiemen taikinaa)

  • 250 g ruisjauhoja

Valmistus

  1. Sekoita velliksi ja anna levätä 25 minuuttia.


Leipä

Ainekset

  • 2,5 dl vettä

  • 25 g hiivaa

  • 750 g juuritaikinaa (raski)

  • 50 g vehnäjauhoja

  • 550 g ruisjauhoja

  • 15 g suolaa

Valmistus

  1. Liuota hiiva veteen ja sekoita juuren kanssa. Lisää jauhot ja vaivaa taikinaksi, lisää suola ja kohota. Muotoile reikäleivän muotoon ja kohota uudestaan.

  2. Paista arinauunissa 225°C:ssa 25–28 minuuttia. Lisää vähän höyryä alussa. Jos leivän paistaa tavallisessa uunissa, uunin pohjalle voi panna pienen vesiastian.

Finnjävelin ruisleipä

Solmupullat - onnistut varmasti!

Solmupullat - onnistut varmasti!

Olohuoneen muodonmuutos

Olohuoneen muodonmuutos