GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Mustikkaskonssit ilman voita tai margariinia

Mustikkaskonssit ilman voita tai margariinia

Yksi omista viikonloppuaamiaisten suosikeistani ovat skonssit. Blogista löytyykin jo liuta herkullisia skonssireseptejä, mutta olen viime kertoina yrittänyt löytää skonssien tekoon vähän uutta kulmaa. Nimittäin olen halunnut tehdä herkullisen vegaanisen skonssitaikinan, ilman margariinia.

Millä korvata voi vegaanisessa skonssitaikinassa?

Tyypilliseen skonssitaikinaan käytetään voita, mutta olen koittanut selkeästi vähentää voin käyttöä ja mieluummin valmistan ruoan vegaanisena. Mutta miten korvata voi skonsseissa?!

Voi nypitään yleensä jauhoihin kylmänä ja kovana. Helppo valinta korvaajaksi olisi varmaan ollut margariini, joka käyttäytyy hyvin samankaltaisesti leivonnassa, mutta kun en kestä margariinin makua ja muutenkin se tuntuu niin kenkälankilta, että mieluummin jätän sitten leipomatta.

Päätin jälleen kerran testailla uutta versiota skonsseja, jossa korvasin voin ruokaöljyllä. Se toimi hämmästyttävän hyvin! Taikinan valmistus oli helppoa, ehkä jopa helpompaa kuin voin kanssa ja maussa tai koostumuksessa en huomannut mitään eroa “normaaleihin” skonsseihin.

Skonssit kuuluvat viikonloppuun

Rakastan tehdä skonsseja erityisesti viikonloppuaamuina. Jotenkin se vastaleivottu skonssi ja aamukahvi on yhdistelmänä sellainen että se vaan tuntuu pieneltä luksukselta, vaikka skonssien valmistaminen on niin yksinkertaista ja helppoa, ettei niissä tavallaan ole mitään ihmeellistä.

Näissä mustikkaskonsseissa valelin pinnalle hieman sitruksisen raikasta sokerikuorrutetta. Sitä ei tarvitse olla paljoa, mutta ohut makea sokerikiille pinnassa tekee skonsseista jotenkin raikkaampia ja hitusen juhlavampia.

Vegaaniset mustikkaskonssit ilman voita tai margariinia

Määrä: 6 kpl


Ainekset

  • 5 dl vehnäjauhoja

  • 1 rkl leivinjauhetta

  • 1 1/2 rkl pellavansiemeniä jauhettuna

  • 1/2 tl suolaa

  • 1/2 dl sokeria

  • 1 1/4 dl (8 rkl) oliiviöljyä

  • 1 1/2 dl mantelimaitoa

  • 1 tl vaniljauutetta

  • Tuoreita mustikoita

Kuorrutus

  • 1,5 dl tomusokeria

  • n. 1 rkl mantelimaitoa tai cashewmaitoa

  • 1 (luomu) limetin raastettu kuori

  • 1/4 tl vaniljauutetta tai 1/2 tl vaniljasokeria

Valmistus

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

  2. Sekoita kuiva-aineet: vehnäjauhot, leivinjauhe, jauhetut pellavansiemenet, suola ja sokeri.

  3. Lisää sekaan oliiviöljy ja kasvimaito, sekä vaniljauute. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Voit halutessasi lisätä tässä kohtaa kourallisen mustikoita taikinan sekaan.

  4. Taputtele taikinasta n. 1,5 cm paksuinen kiekko pellille ja leikkaa se pizzaleikkurilla tai veitsellä 6-8 osaan / “pizzasiivuun”.

  5. Voitele skonssisiivut kasvimaidolla ja paista 15-20 min, kunnes skonssit ovat kullanruskeita ja reunat hieman paahtuneita.

Kuorrutuksen valmistus

  1. Sekoita lasikulhossa tomusokeri, kasvimaito, limen kuori ja vaniljauute tai -sokeri. Valuta kuorrutusta lämpimien skonssien päälle.

Tarjoile skonssit lämpimänä!


Raikas syyssalaatti sharon-hedelmillä

Raikas syyssalaatti sharon-hedelmillä

5 hyvää syytä syödä mustikkaa

5 hyvää syytä syödä mustikkaa