GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Joulun riisijälkkäri - Ris à la Malta

Joulun riisijälkkäri - Ris à la Malta

Tämä jälkiruoka on kuulunut meidän joulupöytään aina. Jälkiruoka tunnetaan yleensä nimellä Ris à la Malta, eli suomeksi Maltan riisi. Kuitenkaan jälkiruoalla ei ole mitään tekemistä Maltan kanssa. Tanskaksi sama jälkiruoka on Risalamande joka puolestaan juontuu ranskasta: Riz à l'amande eli riisi mantelilla. Ranskaksi nimessä on jo jotain järkeä :) Eri maissa ja eri perheissä Ris à la Maltaan lisätään eri makujuttuja - meillä tuo makujuttu on appelsiini. Lapsena tämä ei kuulunut suursuosikkeihini jouluaterialla, mutta vuosi vuodelta se maistuu entistä paremmin ja tänä vuonna olen valmistanut tätä jo pariin kertaan ennen joulua, ylijääneistä riisipuuroista ;) Riisijälkiruoka maistuu myös nuoremmalle lapselleni. Toinen karttaa edelleen valkoisia ruokia, en tiedä miksi.

Manteli riisijälkiruoassa

Lisäksi riisijälkiruokakulholliseen lisätään aina yksi manteli ennen tarjoilua. “Kokki” piilottaa mantelin jälkiruoan sekaan ennen kuin se tuodaan pöytään. Se joka mantelin saa, tulee uskomuksen mukaan menemään naimisiin seuraavana vuonna tai jotain vastaavaa. Itse ehkä modernina naisena pidän enemmän “tuottaa onnea” -tyyppisestä lähestymisestä mantelin saamiseen. Jokainen pöytäseurue voi luonnollisesti valita oman palkintonsa mantelin löytäjälle! Pelin henkeen kuuluu tietenkin myös se, että se joka mantelin saa, eli yleensä paljasta tätä ennen kuin kaikki puuro on syöty.

Jos “mantelipeli” ei kiinnosta ja haluat syödä ruoan ruokana, ehdottaisin, että leikkaat kuorellisia manteleita siivuiksi ja paahdat ne kevyesti ja ripottelet jälkiruoan pinnalle. Nam!

Mitä jos ei appelsiinia?

Jos appelsiini tuntuu oudolta riisipuuron seassa, tai olet sille vaikka allerginen, voi esim. kirsikat olla hyvä vaihtoehto! Kirsikat tässä perinnejälkiruoassa ovatkin keskieurooppalaisempi vaihtoehto appelsiinille ja varmasti todella herkullinen sellainen.

Mustikat ja mustikkakiisseli maistuvat tämän jälkkärin kanssa, hyvinä kotimaisina makuina, mutta varoituksen sana: niin mustikat kuin riisi voivat saada vatsan kovalle jos niitä syö paljon.

Sekahedelmäkeitto on sekin tuttu yhdistelmä riisivanukkaan kylkeen. Tämä taisi olla isäni äidin joulupöydässä tuttuna yhdistelmänä. …vai mahtoiko se olla sekametelisoppa ja kermavaahto? aagh… kuka näitä kaikkia muistaa! Joka tapauksessa olen tämänkin kombon testannut ja minusta yllättävänkin toimiva!

Ris à la Malta eli Maltan riisi


Ainekset

  • 1/2 Litran riisipuuro, jäähdytettynä

  • 1–2 appelsiinia

  • 3,3 dl vispikermaa (tai 3,5 dl. Käytän kaupan valmiita 3,3 dl kermapakkauksia joten siksi erikoinen määrä)

  • 2–3 tl vaniljasokeria

  • (tarvittaessa lisää hienoa sokeria jos kaipaat lisämakeutta)

Lisäksi

  • 1 kpl kuoreton manteli TAI kuorellisia manteleita siivuiksi leikattuna ja paahdettuna

Valmistus

  • Keitä puolen litran riisipuuro täysmaitoon riisipakkauksen ohjeen mukaan (tai voit keittää koko litran annoksen ja syödä siitä puolet normaaliin tapaan). Jäähdytä valmis riisipuuro.

  • Vatkaa vispikerma ja vaniljasokeri kuohkeaksi, mutta ei kökkäreiseksi vaahdoksi. Lisää ensin 3 dl jäähtynyttä riisipuuroa sekaan ja sekoita. Lisää riisipuuroa desi kerrallaan, kunnes sen koostumus on mieleistäsi. Itse pidän lähes riisifruttimaisen paksusta, kun taas äitini valmistaa pehmeämpää jossa on vähemmän riisipuuroa.

  • Kuori ja pilko appelsiinit paloiksi. Leikkaan itse appelsiineista ulkopinnalta myös valkoiset kalvot niin että hedelmäliha jää paljaaksi. Näin paloja on mukavampi syödä jälkiruoan seassa.

  • Maista ja lisää sekaan tarvittaessa tavallista sokeria jos kaipaat lisämakeutta.

  • Lisää puuron sekaan ennen tarjoilua 1 kuorittu manteli ja keksi ruokaseurueelle sopiva palkinto tms mantelin löytäjälle :)


Porkkanamutakakku

Porkkanamutakakku

Ketogeeniset karjalanpiirakat

Ketogeeniset karjalanpiirakat