GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Porkkana-bataattikeitto ja inkivääri-kookosjogurtti

Porkkana-bataattikeitto ja inkivääri-kookosjogurtti

Tässä tulee jälleen yksi “korona-ajan” kotiruoka. Prioriteetit ovat etenkin viikolla, että ruoka saisi mieluusti olla:

  1. helppoa ja nopeaa valmistaa

  2. maistua jälkikasvulle riittävän hyvin (= syödään ilman suurempia mutinoita)

  3. edullista

Tämä ruoka täytti kaikki nämä kriteerit. Lisäksi siitä tuli huikean kauniin väristä! Keittoon sujautetaan kikherneitä tekemään siitä hieman tuhdimpaa. Myös punaiset linssit sopisivat hyvin. Porkkanan ja bataatin lisäksi lisäsin keittoon pari appelsiinia jotka tuntuivat kirkastavan väriä entisestään ja raikastavat maun ihanasti!

Suurustin keiton maidon ja jauhojen sijaan tapiokatärkkelyksellä, joka mielestäni myös auttaa pitämään värit kirkkaina. Se on myös erinomainen gluteeniton ja maidoton vaihtoehto. Pinnalle hieman kookosjogurttia, inkiväärillä ja sitruunalla maustettuna. Kuvaa varten iskin pinnalle muutaman tyrnimarjankin. Sen verran hyvin sopivat maultaan, että harkitsin lorauttavani hieman tyrnimehutiivistettä keitonkin joukkoon, mutta ehkä ensi kerralla.

Pinnalle kookosjogurttia

Olen valmistanut tuon kookosjogurtin itse (ohje tulossa), mutta kaupasta saa kunnon kookosjogurttia myös valmiina, jos vaan jaksaa etsiä. Happy Coco -merkkinen on ainakin täyttä kookosta, eikä kookoksella maustettua soijaa. Tosi hyvän makuista :) Löytyy ainakin meidän S-marketin jogurttihyllyltä.

Reilu annos

Tämä keittoannos on melko suuri, kahdesta syystä. Halusin valmistaa sen painekattilassa, jonka veikkaan myös auttaneen värien ja makujen säilyttämisessä ja kattilassa on minimimäärä jotta sitä voidaan käyttää. Tällä määrällä sain sen minimin täyteen. Lisäksi jatkuva ruoanvalmistus alkaa välillä tuntua vähän raskaaltakin, jos totta puhutaan, joten olen alkanut valmistaa reilumpia annoksia jotta ruokaa jää seuraavaksikin päiväksi lounaalle. Voit hyvin esim. puolittaa ao. määrät valmistaaksesi pienemmän satsin kerralla.

porkkana-bataattikeitto

Porkkana-bataattikeitto ja inkivääri-kookosjogurtti

6-8 annosta


Ainekset

  • 1 sipuli

  • 2 rkl voita paistamiseen

  • 500 g porkkanaa (n. 5-6 isoa porkkanaa)

  • 500 g bataattia (n. 3 bataattia)

  • 2 dl (1 prk) kikherneitä

  • 2 peukalon kokoinen pala (tai isompi!) inkivääriä paloiteltuna ohuehkoiksi siivuiksi niin että kasvisyyt katkeavat (näin keitosta ei jää tikkuista soseutuksen jälkeen)

  • 1 L vettä

  • 3 kasvisliemikuutiota

  • 1 dl tapiokatärkkelystä

  • 2 appelsiinia

Inkivääri-kookosjogurtti

  • 1 dl kookosjogurttia

  • peukun kokoinen pala tuoretta inkivääriä raastettuna

  • 1 sitruunan raastettu kuori

  • 1 tl hunajaa tai inkiväärisiirappia

Valmistus

  1. Kuori sipuli ja kuutioi se. Kuori ja paloittele porkkanat ja bataatit.

  2. Kuullota sipuli voissa kattilassa. Kun sipuli on pehmennyt, lisää sekaan bataatit, porkkanat, kikherneet, inkivääri vesi ja kasvisliemikuutiot. Kiehauta ja keitä n. 10 -15 min, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Heirolin Alpha painekattilassa kypsensin näitä 7 min, laskien siitä kun punainen tappi kattilan kannessa nousee ja venttiilistä nousee ilmaa tasaisesti. Tässä kohtaa laskin lämmön levystä matalimmalle lämmölle ja asetin ajastimen.

  3. Valmista sillä välin jogurttikastike. Sekoita jogurtin sekaan raastettu inkivääri ja sitruunankuori sekä hunaja. Jätä maustumaan.

  4. Kun kasvikset ovat pehmenneet, avaa painekattilan kansi avaamalla ensin turvaventtiili. Kun punainen tappi on pudonnut, voit avata kannen. Tavallisella kattilalla voit tietenkin hypätä tämän avausvaiheen ohi.

  5. Lisää sekaan kuoritut appelsiinit ja soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää sekaan tapiokatärkkelys. Jatka soseuttamista kunnes tärkkelys on tasaisesti keiton seassa. Mausta mustapippurilla ja suolalla oman maun mukaan.

  6. Tarjoile keitto inkivääri-kookosjogurtin kera.

porkkana-bataattikeitto

Väritä resepti: omena-porkkana-inkivääri-fenkolimehu

Väritä resepti: omena-porkkana-inkivääri-fenkolimehu

Lehtikaalikeittoa

Lehtikaalikeittoa