GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Jauhelihakeittoa hapankaalilla

Jauhelihakeittoa hapankaalilla

Nyt kun kesähelle on yhtäkkiä tauonnut, huomaan, että meinaa melkein tulla vilu 25 asteessa! Niinpä valmistin itselleni helpon lämpimän keiton pitkästä aikaa.

Yksi äitini tämän hetken bravuureista on yksinkertainen “siskonmakkarakeitto” hapankaalilla. Siitä inspiroituneena tein tällaisen yksinkertaisen jauhelihakeiton, hapankaalilla sekin. Kesäaikaan itselleni maistuvat juuri keitot ja salaatit, eikä tämä ollut poikkeus. Hapankaalin maku myös pehmenee keitossa kypsennettäessä mukavasti, tehden tästä hyvää ruokaa myös tottumattomammalle hapankaalin maistelijalle.

Tämä keitto on paitsi edullista arkiruokaa, myös todella helppo ja nopea valmistaa. Lisäksi sen maku sen kuin paranee, jos sitä jää yli seuraavaan päivään.

Miksi hapankaalia kannattaisi syödä?

Hapankaali on edullista terveysruokaa. Siinä on vain vähän energiaa, mutta runsaasti C-vitamiinia, entsyymejä ja B12-vitamiinia. Koska se on fermentoitua, saat siitä myös hyviä maitohappobakteereja vatsan toimintaa tukemaan ja edistämään. Se voi auttaa jopa aamupahoinvointiin raskauden aikana!

Hapankaalia voi hyvin ostaa valmiina kaupasta, mutta myös sen valmistaminen itse on super helppoa. Oma suosikkini on punakaali tai varhaiskaali. Ohjeen itse tehtyyn hapankaaliin löydät blogistani täältä. Itse tehdessä voit myös lisäillä sekaan omia lempi mausteitasi.

Miksi tattaria keittoon?

Lisäsin keittoon myös tattaria. Monesti jauhelihakeittoihin lisätään mielestäni perunaa tai vaikkapa riisiä. Itse kuitenkin valitsin tattarin. Tattarista saat paitsi energiaa, se on myös verensokeria tasapainottavaa ja edistää sydän- ja verisuoniterveyttä. Se vaikuttaa kolesteroliin alentavasti ja auttaa laskemaan verenpainetta. Se sisältää myös ihmiselle välttämätöntä aminohappoa, lysiiniä, enemmän kuin monet muut viljat. Tattari ei oikeastaan ole edes vilja, vaikka niin sen miellämme, vaan se on ristipölytteinen tatarkasvi ja sopii gluteenittomaan ruokavalioon.

Käytän nykyään tattaria paljonkin. Välillä liotettuna tuorepuurossa, toisinaan itse tehdyssä myslissä tai granolassa. Idätetty tattari on suurta herkkuani salaateissa. Pidän sen mausta ja suutuntumasta. Yhdestä kasvista on moneksi.

jauhelihakeitto1.jpg

Jauhelihakeittoa hapankaalilla

Määrä: 6 annosta


Ainekset

  • 1 pkt jauhelihaa

  • 1 kevätsipuli

  • 2 varsisellerin vartta

  • 2 porkkanaa

  • 400 g hapankaalia

  • 1 dl tattaria

  • 1,5 L vettä

  • 2 kasvi- tai lihaliemikuutiota

  • 1,5 tl provencale-yrttiseosta

  • herbamarea (tai suolaa)

  • mustapippuria

Valmistus

  1. Paista jauheliha pannulla ja lisää sekaan hienonnettu sipuli (valkoiset osat).

  2. Kaada kattilaan vesi, liemikuutiot, jauheliha-sipuliseos, kuoritut ja paloitellut porkkanat, hapankaali ja huuhdeltu tattari. Mausta yrttiseoksella.

  3. Kiehauta ja keitä sitten keskilämmöllä n. 40 min. Mausta herbamarella ja mustapippurilla.


Mehevä gluteeniton mustikkapiirakka

Mehevä gluteeniton mustikkapiirakka

Helpot mustikkaskonssit sitruunalla

Helpot mustikkaskonssit sitruunalla