GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Kosmetologin nuhtelussa: miten suojaat ihon auringolta oikein

Kosmetologin nuhtelussa: miten suojaat ihon auringolta oikein

Kehaisin ystävälleni Karoliinalle viime tapaamisellamme, että olen ahkerasti käyttänyt SPF-seerumia ja hehkutin miten ihanan helppoa on kun se hoitaa kaiken eikä tarvi aamun jälkeen aurinkosuojia miettiä. Olisinpa saanut Karoliinan ilmeen kameralle ;).

Olen ollut hävyttömän laiska aurinkovoiteiden käyttäjä. Yksi iso syy tähän on, että ne yleensä haisevat aivan kamalalta ja inhoan sitä valkoista hohdetta mikä niistä ihoon jää. Minua on myös mietityttänyt paljon ainesosat, mitä perinteisiin aurinkosuojatuotteisiin laitetaan. Sen lisäksi en ole kyllä koskaan ollut erityisen innokas auringossa makoilija, joten olen laskeskellut, etten pääasiallisesti kauheasti tarvitse suojavoiteita. Heh.. Näin koitin Karoliinallekin perustella, mutta ei ihan mennyt läpi.

SSST_Byrdie_Seal_ST6_White_1000x.jpeg

Karoliina on ollut luottohenkilöni ihonhoidossa jo 10 vuotta. Hän pyörittää Liinu’n Organic Beautya Kalliossa. Tehokkaiden hoitojen lisäksi hänellä on myynnissä tarkkaan valikoitua luonnonkosmetiikkaa. Olen jo vuoden päivät käyttänyt meikkivoiteena ILIAn Super Serum Skin Tint - SPF seerumia ja käytännössä taputellut itseäni olkapäille, että hyvä minä - aurinkosuoja hoidettu!

Mutta aurinkovoiteiden teho ei pysy samana pitkin päivää!

Lisää aurinkovoidetta päivän mittaan. Pelkkä aamulevitys ei riitä, suojakertoimen teho ei pysy samana aamusta iltaan. Tämä koskee kaikkia aurinkotuotteita, synteettisiä ja luonnollisia. Eli jos laitat aamulla spf 30 voidetta, se ei enää iltapäivällä töistä kotiin lähtiessäsi ole lähelläkään kolmeakymppiä.
— Karoliina, Liinu'n Organic Beauty

Aurinkosuojatuotteiden teho vähenee päivän mittaan kahdesta syystä:

  1. UV-säteille altistuneet aurinkosuojapartikkelit ”väsyvät” ja muuttuvat tehottomammiksi.

  2. Kesällä lämpimällä myös hikoilemme. Hiki puskee UV-säteiltä suojaavia partikkeleita pois ja jos pyyhit hikeä otsaltasi, pyyhit samalla pois aurinkosuojatuotetta.

Luomu- ja synteettisen aurinkosuojatuotteen erot

Luonnollisella ja synteettisellä aurinkosuojatuotteella on eroa. Olen Karoliinan kanssa samoilla linjoilla siitä, etten mieluusti synteettistä aurinkosuojaa enää käytä. Tuotteiden ero “piilee aurinkofilttereiden toimintamekanismeissa, jotka ovat synteettisellä puolella valitettavan epästabiilit ja iholle ja terveydelle pitkällä aikavälillä mahdollisen vaarallisia.”(ote Karoliinan blogista)

Aurinkosuojan suhteen vetäisin selkeän rajan – itse en enää laittaisi iholleni synteettistä suojakerrointuotetta kovinkaan helposti.
— Karoliina, Liinu'n Organic Beauty

Karoliina avaa luomu- ja synteettisten aurinkotuotteiden eroja blogissaan: “Luomupuolella on sallittua käyttää fysikaalisia filttereitä, jotka heijastavat auringon uv-säteet iholta pois eikä säteily pääse vaikuttamaan ihokerroksissa. Synteettisellä puolella käytetään pääasiallisesti kemiallisia filttereitä (usein seos sisältää myös jonkin verran fysikaalisia filttereitä), joiden toimintamekanismi perustuu siihen, että uv-säteily hajoittuu ihon sisällä, verenkierrossa, lämpöenergiaksi. Tämä on ennustamaton ja epästabiili toimintamekanismi ja laittaa ihoa vanhentavat ja rappeuttavat vapaat radikaalit jylläämään. Lisäksi kemiallisten suojien on raportoitu sisältävän hormonihäiritsijöitä, altistavan kehon korkeammalle syöpäriskille ja keräytyvän kehoon pitkäksikin aikaa. Kemialliset filtterit kertyvät myös luontoon ja ovat etenkin aurinkokohteissa kiistaton riski ja rasite meressä eläville koralleille. Käytännössä estät kemiallisella suojalla ihoasi palamasta, mutta altistat sen hapettaville ja vanhentaville stressitekijöille.”

Voit lukea lisää Liinun.fi sivuilta: Kesä ja aurinko - tärkeitä tiedon palasia

Muista huolellinen puhdistus, kun käytät aurinkosuojatuotteita!

Inhoan sitä tunnetta, mikä aurinkosuojatuotteista yleensä ihoon jää. Tuntuu, että ne tukkivat ihohuokoset ja hikikin jää jonkun kalvon alle muhimaan. Näppylöitähän siitä seuraa! Karoliina korostaakin ihon puhdistuksen tärkeyttä kesäaikaan, kun aurinkovoiteita lisäillään (toivottavasti) useaan kertaan päivässä. Muista, että puhdistussääntö pätee kaikkiin ihoalueisiin, mihin aurinkosuojaa päivän mittaan lisäät! Esim. dekoltee ja selkä kaipaavat kunnon puhdistuksen kemikaaleista, nekin.

Oma ihoni on talvisin helposti tosi kuiva, joten harvemmin kuorin kasvojen ihoa ja käytän ennemmin esim. kasvonaamiota. Puhdistuksessa käytän tällä hetkellä Patykan tuoteduoa:


Remarkable Cleansing oil: öljyputsari, jolla saa. meikin (ja aurinkosuojat) irtoamaan ihosta kunnolla. Pelkällä öljyllä putsaaminen tuntuu itsestä kuitenkin tunkkaiselta, ja jatkankin puhdistusta Cleansing perfection foamilla. Hieron puhdistusvaahtoa iholle ihan ajan kanssa, huolella ja vasta sitten lisään sekaan vettä ja lopuksi huuhtelen sen pois. Ero nopeaan vaahdotukseen on merkittävä.

Kasvojen kuorinta tehostaa puhdistusta. Etsin viime kesänä, tunkkaiseen oloon kasvoilla, hienojakoista, mikrokuorintaa ja kuin tilauksesta sellainen löytyi Karoliinan uudesta italialaisesta tuotesarjasta, Seed to Skinistä!

seed_2_skin_stills_Radiance-095.jpeg

Seed to Skinin “The Radiance” on hellävarainen, silti erittäin tehokas kuorintavoide, jonka yhdistelmä entsyymeitä ja hienojakoisia kuorivia mineraalikristalleja tekevät ihosta kuulaan ja ihanan pehmeän. Kuorintavoide poistaa ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa ja ehkäisee epäpuhtauksien syntymistä. Probiootit, chlorella- ja klorofylliuute sekä kamomillauute tasapainottavat ihoa tehokkaasti. Iho uudistuu nopeammin ja pysyy terveen ja hehkuvan näköisenä.

Monissa aiemmin testaamissani kasvokuorinnoissa on ollut “pallero siellä, toinen täällä”, eli on tuntunut, että ne kuorivat elementit ovat olleet kovin harvassa ja sen lisäksi levität vain iholle kosmetiikkalimaa. Tämä The Radiance on ollut täy-del-li-nen. Se on yllättävän “litkumaista” koostumukseltaan, mutta kun alat hieroa sitä iholle, huomaat miten tehokas sen koostumus on.

Reissuun otan mukaan mieluummin uutta tuttavuuttani, Patykan Double action smoothing scrubia -kaksitehoista kasvokuorintaa. Se tulee todella näppärässä tuubissa, joka on kevyt ja helppo kuljettaa mukana, ja tämänkin tuotteen koostumus on mukavan hienojakoista (joskaan ei yhtä täydellistä kuin The Radiancen).

Niin, että mitä aurinkosuojatuotteita lisäsimme omaan settiini “nuhtelun” jälkeen?

Patykan vartalo- (Body sun spray, SPF 30) ja kasvo (Face sun cream, SPF 30) SPF-voiteet. Nämä ovat ensimmäiset jotka eivät haise pahalta! Ja joista ei jää vampyyrinhipiää, eli valkoisena hohtavaa kelmua ihon pintaan. Nämä ovat loistotuotteet niille päiville, kun tiedän, että tulen oleskelemaan suorassa auringossa enemmän.

Sitten keskustelimme SPF-tuotteen lisäämisestä päivän mittaan. Ajatus voiteen lisäämisestä, ehkä jo vähän nihkeälle ja päivän mittaan likaantuneelle iholle tuntui ällöttävältä. Ratkaisu löytyi ILIAn näppärästä SPF-puuterista (SPF 20), joka kulkee nyt näppärästi mukana käsilaukussa. Siitä on helppo tupsutella eniten aurinkoon osuville ihoalueille lisäsuojaa päivän mittaan.

Ensin tuntui, että herrannjumala miten paljon tuotteita, mutta ILIAn SPF seerumi menee rutiinilla joka aamu joka tapauksessa, SPF puuteri mukana käsilaukussa ja sitä käytän tarpeen mukaan. Kasvovoidetta ja vartalosprayta käytän itselleni ja lapsille tarpeen mukaan aurinkoisina päivinä. Joten eihän siitä sitten lopulta niin kamalasti kertynyt :)

hannan aurinkosuojat.jpeg

Mutta hei! Ei siinä vielä kaikki!

Tiesitkö, että antioksidanttinen seerumi antaa lisäsuojaa uv-säteiltä? UV-säteiltä suojautumisen lisäksi voimme tarjota iholle extra poweria auringon haittavaikutuksilt asuojautumiseen. Antioksidantit eivät ainoastaan ennaltaehkäise vapaiden radikaalien aikaansaamaa ihosolujen haitallista hapettumista, vaan ne pystyvät katkaisemaan jo liikkeellelähteneen ihosoluja rappeuttavan ketjureaktioiden kehän. Karoliina on omassa kirjoituksessaan listannut monta hyvää tehotuotetta tähän, joista omat kaksi ehdotonta suosikkiani ovat:

  1. In Fiore Complexe de fleur: todellinen tehopommi ikääntymisen ennaltaehkäisemiseen ja korjaamiseen. Tuoksuu hyvältä ja on ihanan kevyttä ja hyvin levittyvää ja imeytyvää.

  2. In Fiore Serum cerate: Vaikutuksiltaan Serum cerate on tarkoitettu Soleil fleurin manttelinperijäksi. Se sisältää suuren määrän beetakaroteenia ja kehäkukkauutetta, jotka ovat vahvoja antioksidantteja. Tämä voide voi joskus ihan kesäkuumalla tuntua itselleni vähän turhankin paksulta, vaikka se hyvin imeytyykin joten siksi kesän luottotuotteeni on tuo Complexe de fleur.

Aurinkoseerumin tehtävä ei ole heijastaa iholta pois UV-säteitä, kuten spf-voide tekee, vaan suojata ihosoluja ekstra-annoksella antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa vapaiden happiradikaalien vaikutuksilta.
— Karoliina, Liinu'n Organic Beauty

Ihon suojaaminen auringolta pähkinänkuoressa:

  1. Käytä aina SPF-tuotetta kun altistut UV-säteilylle.

  2. Muista lisätä SPF-tuotetta päivän mittaan, sillä sen teho ei pysy samana läpi päivän. Runsas auringossa oleskelu ja esim. hikoilu nopeuttavat tehon laskemista.

  3. Muista puhdistaa iho huolella, erityisesti niinä aikoina, kun käytät runsaasti aurinkotuotteita.

  4. Anna iholle entistä paremmat mahdollisuudet puolustautua auringon haittavaikutuksilta käyttämällä antioksidanttirikasta seerumia.

tulppaanit.jpg

Raikkaat lime skonssit

Raikkaat lime skonssit

Ihanat vegaaniset vohvelit

Ihanat vegaaniset vohvelit