GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Luomu dödöt testissä

Luomu dödöt testissä

Olen aiemminkin kirjoitellut luomudödöistä ja tässä nyt viimeisin kooste testaamistani tuotteista. Sopivan ja hyvän luomu dödön löytäminen ei ole helppoa, ainakaan oman ja muutaman tuttuni testailujen perusteella.

Tyypillisimpiä ongelmia luomudödöjen kanssa:

  1. Deodorantti ei “pidä” eli hienhaju alkaa puskea läpi päivän aikana.

  2. Deodorantin levittäminen on “tuhnuista”. Monia deodorantteja saa levittää sormin, mikä ei nyt yleisesti ole mikään kamala ongelma, mutta perinteisiin roll-oneihin verrattuna tietty vähän tylsempi.

  3. Dödöt sotkevat/pilaavat vaatteita. Olemme ystäväni kanssa oppineet kantapään kautta, että esim. silkkipaita ja voidemainen, öljyä sisältävä luomudödö ovat todella epäonninen yhdistelmä.

  4. Ihoärsytys. Monissa luomudödöissä on mm. soodaa, joka voi aiheuttaa osalle ihmisistä melkoistakin ihoärsytystä. Itselleni näin kävi mm. rakkaan Ohm Collection jauhe dödön kanssa viime kesänä. Lisäsin jauhetta vasta sheivatulle iholle ja kyllä muuten poltti!

Pitkä metsästysretki hyvän luomu dödön perässä

Olen hakenut hyvää luomudödöä pitkään ja testaillut eri merkkejä. Itselleni tärkeää on ennen kaikkea, että deodorantti oikeasti pitää. En halua haista hielle, mieluiten missään tilanteessa. Hikoilunkin kestän, koska se on luonnollinen prosessi, enkä ole varma onko hikoilun blokkaaminen kovin terveellistä pitkässä juoksussa, mutta haiseminen saa mielestäni olla vapaaehtoista ;)

Lisäksi arvostan hyvää tuoksumaailmaa ja helppokäyttöisyyttä. Ja toki hinta-laatu-suhde kiinnostaa. Alla olevasta kuvasta löydät viime aikaiset testikappaleet.

Testatut luomudödöt

Testissäni on ollut (ihan itse hankittuja) yhteensä 8 kpl eri merkkisiä luomudödöjä. Jokaista olen käyttänyt niin viileämmällä kuin kuumemmallakin ilmalla (viime kesänä), joten kokemuspohjaa löytyy mielestäni kattavasti. Kannattaa muistaa, että jokaisen kroppa on erilainen ja jokin, joka ei toimi minulla, voi toimia toisella. Ja sama tietysti toisin päin: jokin mikä toimii täydellisesti minun kropan kanssa, ei välttämättä toimi itsellesi. Jotain viitettä voi kuitenkin näistäkin kokeiluista saada :)

  1. Agent Nateur holi[stick]

  2. Ben & Anna deo stick, provence

  3. Saaren Taika, sitruunaruoho (ja ruusu)

  4. Fine, vetiver geranium

  5. The natural deodorant - clean deodorant balm, lemon & geranium

  6. The Ohm Collection deodorant crème, voidemaiset dödöt True Cardamom ja Essential Magnesium

  7. Nuud

  8. SB Finland, deovoide, laventeli

luomu dodot 1.jpg

Testattujen tuotteiden joukosta löytyi kolme vähiten suosikkia. En sanoisi mitään näistä inhokiksi, mutta omalla kohdallani alisuoriutujia.

luomu dodot 2.jpg

Vähiten suosikit luomu deodorantit

  1. Agent nateur - holi[stick]

  2. Ben&Anna deodorantti stick

  3. Saaren taika

Agent Nateurin holi[stick] on saanut maailmalla melkoista suitsutusta blogeissa ym. ja odotukseni olivat korkealla. Tuoksu on mielestäni aika unisex joten tämä voisi sopia niin miehille kuin naisille. Perinteinen stick-deodorantti tyyppinen dödö on helppokäyttöinen, mutta tämä tuntui omassa käytössä helposti tuhraavalta. Kainaloon suoraan hieroessa dödöä irtosi aika paljon ja liika määrä puolestaan sotki vaatteiden kainaloita. Käytössä se tuntui muutenkin tuhraavan etenkin valkoisten vaatteiden kainaloalueita, varmaan sen sisältämän kookosöljyn vuoksi. Dödö sisältää myös runsaasti soodaa (2. ainesosa listalla) joten tämä ei välttämättä sovi herkkäkainaloisille.

Ben&Anna. Tämä oli yksi kokeilun heikoimpia suoriutujia ja vaikka sen tuoksussa on omia suosikkejani (laventelia, sitrusta, puisia sävyjä ja vaniljaa luvattiin), muistutti dödön tuoksu lähinnä hyönteismyrkkyä. Pitkä pahvinen tuubi oli niin pitkä, että loppusuoralla edes minun pitkä sormi ei riittänyt työntämään sitä ylös/ulos tuubista ja loput sai ronkkia spatulalla. Deodorantti piti todella huonosti omassa käytössä, tuntui tahraavan vaatteita, oli hankala käyttää. Tämä ei ärsyttänyt ihoa yhtään joten voisi olla herkkäihoisen valinta ja kenties joku toinen tuoksu näistä olisi miellyttävämpi. Mutta tuo pakkaus.. Ymmärrän että sen on tarkoitus olla ympäristöystävällinen ja näppärä, mutta todella, yksi hankalimmista mihin olen törmännyt.

Saaren Taika. Nämä voidedödöt olivat viime vertailussani suosikkien joukossa, mutta pitkässä käytössä huomasin niiden vaativan aktiivista suolasaippuan käyttöä suihkujen yhteydessä jotta teho riittäisi myös kesäkuumalla. Pakkaus on omaan makuuni tosi näppärä ja helppo pitää mukana, riittoisaa tavaraa ja tuoksumaailma on tosi jees, mutta teho ei yksinkertaisesti riitä omassa käytössäni. Hellävaraisia aroille kainaloille!

luomu dodot 3.jpg

Top 3 - parhaat luomu deodorantit

  1. the natural deodorant - clean deodorant balm

  2. Fine, vetiver & geranium

  3. the Ohm collection deodorant crème - cardamom

Jo viime vertailussa kärkeen nousi the natural deodorant ja sama tuote pitää edelleen pintansa kärkitriossa! Hankin omani Cilla’s Lifestyle storesta Hakaniemen torin laidalta. Tätä balmimaista dödöä saa myös pienissä huulirasvapurkin kokoisissa kokeilupakkauksissa jotka ovat näppäriä myös matkoilla. Raikkaat tuoksut (useita eri vaihtoehtoja) ja todella riittoisa tuote! Tästä on kevyempi ja tehokkaampi versio joten herkkäihoisillekin löytyy versionsa. Itse käytän tuota clean versiota joka on se vahvempi. Nykyään valikoimassa on näköjään myös “active” jossa pitäisi olla vielä enemmän tehoja.

Uusi iso suosikki voidemaisten luomu dödöjen saralla löytyi TwistBe:ltä: Fine. Tämäkin on voidemainen, voimakastuoksuisempi kuin the natural deodorantti. Dödö pitää hyvin, on todella riittoisa ja sitä voi ostaa joko purkissa tai tuubissa, saatavilla on myös käteviä testipakkauksia niin ei tarvitse ostaa isoa purkkia kokeiluun! Tuoksuissa oli eri vaihtoehtoja tarjolla, omaksi suosikiksini on toistaiseksi valikoitunut vetiver&geranium. Tämä dödö pärjäsi kesäkuumallakin!

Parhaan pakkauksen palkinnon voisin antaa The Ohm Collectionin crème deodorantille. Korkkia ei nosteta vaan käännetään hieman ja annostelukärki nousee korkista ylös. Todella siisti ja helppo käyttää, eikä sottaa vaatteita koostumuksensa ansiosta lainkaan. Tuoksuton Magnesium-versio on loistava unisex versio, joka tuntuu pitävän näistä voidemaisista dödöistä parhaiten. Tuoksuista oma suosikkini on tietty Cardamom, koska olen vaan hulluna kardemummaan ;). Ostan omani SaraH -verkkokaupasta.

Entäs ne muut?

Listallahan oli myös Nuud ja Laventelin tuoksuinen SB Finlandin dödö. Tuo jälkimmäinen - laventelidödö oli tuoksultaan ja koostumukseltaan Ylivoimainen suosikkini - se tuoksui yksinkertaisesti puhtaan raikkaalta laventelilta! Mutta valitettavasti sen teho ei riittänyt. Jos näet purkin jossain myynnissä, niin nuuhkaise ja ihastu! Testatakin kannattaa - jos teho riittää sinulle, voit onnellisena käyttää tätä.

Nuud on mielenkiintoinen tuote ja poikkeaa tavallisen käytöstä. Sitä myydään pienissä pinkeissä tuubeissa. Aine on harmaan, savimaisen väristä. Sitä sipaistaan pieni pisara kainaloon pesun jälkeen. Joillekin riittää kerran viikossa, itselleni joka toinen päivä tai päivittäin, vähän riippuen liikunnan määrästä ja ilman kylmyydestä/lämpimyydestä. Aiemmin tätä piti tilata verkosta jostain Alankomaista, nykyään sitä myy Suomessa ainakin Vegekauppa. Tämä on ollut näppärä myös luomudödöjen “boosterina”, samoin kuin The Ohm Collectionin jauhemaiset dödöt. Ei tahraa vaatteita! Tuotetta mainostetaan “anti-deodoranttina”. Se ei poista hikoilua, kuten muutkaan luomudödöt, mutta poistaa hienhajun.

Mikä luomu dödöissä mietityttää?

Onko sinulla jotain kysymyksiä mitä pohdit luomu dödöihin siirtymisessä tai niiden käytössä? Laita kysymyksesi meilitse tai alla oleviin kommentteihin :) Vastailen ja selvitän lisää mielelläni!


Helppo nakkimakkara-perunapaistos eli uunipyttis

Helppo nakkimakkara-perunapaistos eli uunipyttis

Ihana tuorepuuro josta tulee mieleen kanelipullat

Ihana tuorepuuro josta tulee mieleen kanelipullat