GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Sienikeitto salvian ja konjakkikermavaahdon kera

Sienikeitto salvian ja konjakkikermavaahdon kera

Minulla ja siskollani on ollut melko vahvat sieniangstit pienestä saakka. Kaikki taisi alkaa siitä kun äitimme keksi eräänä päivänä tutustuttaa meidät sienien ihmeelliseen maailmaan ja valmisti - oman muistikuvani mukaan - harmaata keittoa jossa lillui harmaita, limaisia säilykeherkkusienimollukoita. Keitto jäi syömättä. Muistan, tai ainakin kuvittelen muistavani, edelleen miltä keitto maistui ja varsinkin miltä sienet tuntuivat suussa. Sori äiti, se oli oikeasti traumaattista ;)

Vasta noin parikymppisenä aloin uudelleen maistella sieniä, mutten oikein tahtonut päästä niiden makuun. Aivan pieneksi silputtuna sienet menivät piiraassa tai keitossa, mutta kaikki sipulisilppua isommat palat tarttuivat kurkkuun. Makukaan ei jotenkin tuntunut omalta jutultani, mutta olen silti jatkanut kokeiluita, sillä sienet ovat kuitenkin ruokana hyvää.Tänä kesänä tapahtui yhtäkkiä jotakin. Olimme Kroatiassa ja ruoassani oli tuoretta sientä paistettuna. Varoittamatta sieni makuineen sekä koostumuksineen maistuikin ihan mielettömän hyvältä! Ihanaa! Uusiin ja vanhoihinkin makuihin voi edelleen oppia.

Viimeisin keittokirjaihastukseni on Vera Jordanovan "Don't Miss a Bite - Makuja ja muistoja maailmalta" (WSOY). Juu juu, mallitytön keittokirja, sitä varmaan myydään vaan nimellä. Tai niin ainakin itse ajattelin, mutta lähempi tutkiskelu paljasti kirjan sivuilta ihania ohjeita ja kertomuksia. Ohjeista osui silmään myös tämä herkullinen ohje sienikeitolle johon säväyksen tuovat salvia, villiriisi sekä konjakkikerma. Voi kuulostaa vähän eksoottiselta yhdistelmältä, mutta tämä oli minusta täydellinen makujen ja koostumusten (sekä ravinteieden!) liitto! Keitosta tykkäsi myös meidän 2-vuotias. Totesi moneen kertaan, että "äiti, tää on hyvää keittoa!" :) En onnistunut luomaan uusia sienitraumoja.

Keitosta saa helposti kasvisruoan vaihtamalla lihaliemen kasvisliemeen. Pidän itse lihaliemen tuomasta mausta. Lisäksi itse keitetty lihaliemi on todella hyvää ja ravinteikasta ruokaa. Me säästämme usein pataruoista tai esim. luuytimien keittelyistä liemet ja pakastamme juuri tällaisia ruokia varten.

Sienikeitto salvian ja konjakkikermavaahdon kera

6 annosta


Ainekset

  • 1 litra lihalientä

  • 20 g kuivattuja herkkutatteja

  • 2,5 dl villiriisiä (villiriisiä myy ainakin Punnitse ja Säästä, aivan ihanan makuista ja hyvää rouskuteltavaa. Myös marketeissa myytävä punainen riisi on vähän saman kaltaista jos et saa tummaa villiriisiä käsiisi.)

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 6 valkosipulinkynttä ohueksi viipaloituna (voisi laittaa ehkä vähän rohkeamminkin)

  • 10-12 tuoretta salvianlehteä (voisi laittaa reilumminkin minun makuuni, rakastan salviaa!)

  • 0,5 dl + 1 rkl konjakkia tai muuta brandya

  • 7 dl sienilientä (itse tehtyä tai sienifondista laimennettua. Käytin itse kasvislientä kun ei löytynyt sienilientä)

  • 3 rkl voita

  • 1 salottisipuli hienoksi silputtuna

  • 1 lehtisellerin varsi viipaloituna

  • 800 g valitsemiasi sieniä (itse käytin 50/50 siitakesieniä ja tummia herkkusieniä) huuhdeltuina, kuivattuina ja viipaloituina

  • suolaa

  • mustapippuria myllystä

  • 2 dl kermaa

Valmistus

  1. Kuumenna 1,5 dl lihalientä kiehuvaksi pienessä kattilassa. Ota kattila liedeltä. Laita kuivatut herkkutatit pieneen kulhoon ja kaada kuuma lihaliemi niiden päälle. Anna liota 30 minuuttia. Valuta ja säästä sekä sienet että liemi myöhempää käyttöä varten.

  2. Valmista sillä aikaa riisi. Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä ja paista 3 valkosipulinkynttä ja 3-4 salvianlehteä 1 min ajan samalla sekoittaen, jotteivät ne pala. Lisää joukkoon riisi ja paista vielä 2 min. Lisää 0,5 dl konjakkia ja sekoita, kunnes se on haihtunut. Lisää sieni- tai kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen n. 25 min tai kunnes kaikki neste on haihtunut. Sekoita silloin tällöin. Ota pannu liedeltä ja pane syrjään.

  3. Aloita keiton valmistelu riisin kypsymistä odotellessasi. Mittaa 1 rkl oliiviöljyä ja 2 rkl voita isoon kattilaan keskilämmölle. Kun voi on sulanut, lisää silputtu salottisipuli sekä loput valkosipulinkynnet ja salvianlehdet. Paista 1-2 min ja lisää sitten lehtiselleri. Paista vielä 3-4 min, tai kunnes lehtiselleri on hieman pehmennyt.

  4. Lisää joukkoon sienet ja 1 rkl voita. Anna voin sulaa ja sekoita hyvin. Paista välillä sekoittaen, kunnes sienistä alkaa irrota nestettä. Lisää sitten valutetut herkkutatit ja sekoita kunnolla. Paista vielä 5-10 min, kunnes neste on haihtunut lähes kokonaan.

  5. Kaada joukkoon herkkutattien liotusliemi ja loppu lihaliemi. Hauduta 30 min. Ota kattila liedeltä. Mausta suolalla makusi mukaan ja lisää halutessasi hieman vastarouhittua mustapippuria.

  6. Mittaa kulhoon kerma ja 1 rkl konjakkia. Vatkaa pehmeäksi vaahdoksi.

  7. Tarjoa keitto lämpimänä villiriisin ja konjakkikermavaahtonokareen kera.


 Kuvan astiat: Vanille Home, Porvoowww.vanillehome.fihttps://www.facebook.com/vanillehome.fi

  • Ihana punottu kattausalunen: Miljögarden

  • Kuppi "Soup of the day": Riviera Maison

  • Kupin aluslautanen: Lexington Company

  • Pyyhe: Green Gate

  • Turkoosi lasi: Green Gate

Olen saanut ihanasta Vanille Home -liikkeestä astioita kuvausrekvisiitaksi lainaan. En hyödy lainoista taloudellisesti mitenkään, enkä näiden tuotteiden maininnasta. Olen ilokseni saanut valita kauniita astioita herkullisten aterioiden tarjoiluun ja teidä kuvissa ilahduttamaan :)

Porter brookie + kirja-arvonta!

Porter brookie + kirja-arvonta!

Mokkasuklaa-banaanitäytekakku + alennuskoodi Kuppikuumaa-verkkokauppaan!

Mokkasuklaa-banaanitäytekakku + alennuskoodi Kuppikuumaa-verkkokauppaan!