GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Porkkana-kurpitsa-bataatti-linssisosekeitto

Porkkana-kurpitsa-bataatti-linssisosekeitto

Tyhjensin tässä taas jääkaappia pataan ja siitä syntyi jotain tosi herkullista!

Rakastan bataatin ja inkiväärin yhdistelmää. Tähän keittoon lisäsin muitakin karoteenirikkaita ruokia. Hieman porkkanaa, pätkä kurpitsaa.. Pehmeästi maustettuna punaisella currytahnalla, mutta ei mitenkään voimakkaasti. Lopuksi pehmennys kookosmaidolla.

Minun tekee aina mieli laittaa linssejä vähän enemmän kuin pitäisi, mutta tällä kertaa maltoin pitää niiden määrän kohtuullisena ja näin keitto sai niistä sopivasti lisää kasviproteiinia, mutta niin ettei siitä tullut kitkerää tai liian paksua. Kerrankin ihan nappiin kerralla!

Yllätyksekseni myös meidän pieni (7v) koronteenilainen tykkäsi tästä keitosta isosti! Iso lautasellinen katosi parempiin suihin mukinoitta. Tarjoilin keiton cashewkerman kera (liota cashew-pähkinöitä yön yli vedessä ja blendaa tasaiseksi vesitilkan kera.)

Lisäsin keiton sekaan kypsennettyjä mustapapuja niin että siitä tuli erityisen täyttävää ja samalla keittoon saa vähän purutuntumaa. Jostain syystä koen pelkät sosekeitot helposti vähän tylsinä.

Pinnalle ripottelin basilikaa (koska sitä oli), mutta tämä olisi ollut täydellistä tuoreen korianterin ja vaikkapa rapeaksi paistettujen tofukuutioiden ja muutaman chilipaprika-siivun tähdittämänä. Uuu.. ja ehkä vähän paahdettuja maapähkinöitä.. joko lähti laukalle? ;)

Painekattila käytössä

Olen aiemminkin hehkutellut Heirolilta hankkimaani Alpha-painekattilaa. Meinasin jo muuton yhteydessä luopua siitä (kattila on iso, keittiö pieni), mutta en malttanut koska se on Niin kätevä! Varsinkin nyt kun tilat ovat pienet, on kullanarvoista kun ruoan saa valmistettua nopeasti ja mahdollisimman hajuttomasti. En tykkää että koko kämppä tuoksuu ruoalta päivästä toiseen. Varsinkaan jos kypsennettävä ruoka on papuja ;)

Laitoin tätä keittoa kypsentäessä kuullotuksen ja veden lisäämisen jälkeen painekattilakannen paikoilleen ja 1-tasolle (kevyempi kypsennys kahdesta vaihtoehdosta) ja kypsensin 5 min, jonka jälkeen annoin paineen purkautua paineventtiilistä. Tässä lyhyessä ajassa niin kasvikset kuin linssit pehmenivät ja enää ei tarvinnut kuin soseuttaa ja lisätä kookosmaito. Vieläkin hämmästyn tämän kypsennystavan nopeudesta!

Myös nuo mustapavut olen viime aikoina kypsentänyt painekattilassa ihan kuivista pavuista. Siinä säästää rahaa ihan kohtalaisesti pitkässä juoksussa, jos kypsentää ne itse. Laitan vaan pavut veteen edellisenä päivänä, sitten 8 min kypsennys painekattilassa ja vähän levää sekaan mikä auttaa papujen sulamista vatsassa. Painekypsennys myös poistaa ruoasta lektiinejä, mikä tekee sekin näistä vatsa- ja terveysystävällisempiä.

porkkana-kurpitsa-bataatti-linssisosekeitto

Porkkana-kurpitsa-bataatti-linssikeitto

Määrä: n. 3 L valmista keittoa


Ainekset

  • 3 isoa porkkanaa

  • 3 pientä bataattia (500 g)

  • 1/3 butternut kurpitsaa

  • tilkka oliiviöljyä

  • 1 peukalon kokoinen pala inkivääriä (tai enemmän jos pidät inkivääristä!)

  • 1 sipuli

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 2,5 dl punaisia linssejä

  • 3 tl punaista currytahnaa (panang)

  • 1 L vettä

  • 2 kasvisliemikuutiota

  • 250 ml kookosmaitoa

Valmistus

  1. Kuori ja kuutioi porkkanat, bataatit ja kurpitsa. Kuori ja hienonna inkivääri. Pilko sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Huuhtele punaiset linssit huolella.

  2. Laita porkkana-, bataatti- ja kurpitsakuutiot, sipulit ja valkosipulit isoon kattilaan. Lisää tilkka öljyä ja kuullota kasviksia kunnes sipuli on läpikuultavaa.

  3. Lisää sekaan punainen currytahna, linssit ja inkivääri. Jatka kuullottamista, kunnes seos alkaa tuoksua. Voit tarvittaessa lisätä pikku tilkan vettä jos seos meinaa palaa pohjaan.

  4. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot ja keitä kasvikset pehmeiksi. Keitin keiton Alpha-painekattilassa, joten kypsentämiseen meni vain n. 6 minuuttia. Normaalikattilassa kypsentämiseen pitäisi varata kasvispalojen koosta riippuen vähintään 20 min, luulisin.

  5. Kun kasvikset ovat pehmeitä, soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää sekaan kookosmaito ja kuumenna vielä.

  6. Tarjoile cashewkerman tai esim. ranskankerman kera. Voit lisätä pinnalle tuoretta korianteria ja mustapapuja. Keitto on hyvää myös murustetun aurajuuston kera!

sosekeitto3.jpg

Gluteeniton kaura-siemenleipä

Gluteeniton kaura-siemenleipä

Mustikka-banaanileipä (gluteeniton)

Mustikka-banaanileipä (gluteeniton)