GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Suklaamutakakkua taateleilla ja marenkihunnulla

Suklaamutakakkua taateleilla ja marenkihunnulla

Pääsiäisviikonloppuna juhlistin syntymäpäivääni muutamallakin eri kokoonpanolla. Tällä kertaa en järjestänyt isoja kinkereitä, enkä edes virallisia juhlia, mutta kyllähän nyt kahvin kanssa ja synttäreiden kunniaksi on kiva jotain vähän erityisempää herkkua tarjoilla.

Tämä suklaamutakakun ohje löytyi viimeisimmästä Elle mat & vin -lehdestä (mars 2017, no 2). Kakku on herkullinen, tosin tekisin sen ensi kerralla esim. ø 20cm vuokaan tuon 25 cm sijaan tai lyhentäisin paistoaikaa, jotta kakku jää "mutaisemmaksi". Hyvää se oli joka tapauksessa ja todella mehukasta! Maku sopisi hienosti myös jouluun - jokin siinä taatelin ja kanelin yhdistelmässä. Heitin sekaan myös hieman inkivääriä, koska se vaan tuntui oikealta ;)

Marenkihuntua varten suosittelen tsekkaamaan myös tämän Punaherukka-valkosuklaakakun ohjeen - siinä on mielestäni vielä parempi marenkihunnun ohje ja määrällisesti sitä menee about saman verran.

Vuoden paras kuohuviini

Pakko myös mainita, että juhlahuomana tarjoiltiin tänä viikonloppuna etelä-afrikkalaista Pongrácz Brut -kuohuviiniä, joka voitti Vuoden Viinit 2017 kultamitalin hintaluokkansa kuohuviineistä. En ihmettele. Tämä kuohuva päihittää mennen tullen monet edullisemmat shampanjat. Pongrácz Brut valmistetaan klassisella Méthode Cap Classique -metodilla jossa viini ensin pullotetaan ja sitten siihen lisätään hiiva, joka muodostaa kuohuviinin kuplat luonnollisesti, sen sijaan että ne lisättäisiin esim. hiilihapottamalla. Vaikka Pongrácz on erittäin kuiva, se on ihanan pehmeä ja raikas. Usein erittäin kuivat kuohuviinit ovat itselleni ainakin aivan liian rutikuivia ja tuntuvat hyökkäävän leukaperiin. Tämä sen sijaan on kuiva, lempeästi. "Melkein samppanjaa." totesi myös viiniasiantuntija Jouko Mykkänen Helsingin Sanomista ja olen aivan samaa mieltä (vaikken viiniasiantuntija olekaan). Eipä tarvi enää ikinä ihmetellä mitä kuohujuomaa ostaisi. Lisätietoja Pongráczista löydät esim. Viinimaasta.

P1070595.jpg

Suklaamutakakku taateleilla ja marenkihunnulla

Kakku 6-8 hengelle


Ainekset

  • 200 g tuoreita, mehukkaita taateleita, kivet poistettuna

  • 1 tl ruokasoodaa

  • 2 dl vettä

  • 125 g muscovadosokeria

  • 2 isoa kananmunaa

  • 3 dl vehnäjauhoja

  • 1 veitsenkärjellinen suolaa

  • 1 ½ tl leivinjauhetta

  • ½ tl kanelia

  • ¼ tl inkivääriä (oma lisäykseni)

  • voita vuoan voiteluun

Marenki

  • 3 kananmunanvalkuaista

  • 1 tl sitruunamehua

  • 1 ¾ dl sokeria

Valmistus

  1. Lämmitä uuni 180°:seen. Hienonna taatelit karkeasti ja ripottele ruokasooda niiden päälle. Kaada 2 dl kiehuvaa vettä niiden päälle ja anna seistä 5 min. Työstä blenderissä tasaiseksi massaksi.

  2. Vatkaa voi ja muscovadosokeri sähkövatkaimella n. 5 min. Lisää sekaan kananmunat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää sekaan siivilöidyt jauhot joihin on sekoitettu suola, leivinjauhe, kaneli ja inkivääri.

  3. Kääntele varovasti sekaan taatelimassa ja kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (alkup. ohjeessa ø25cm mutta ensi kerralla kokeilen varmaan ø20cm jotta kakusta tulee korkeampi ja mehukkaampi). Paista n. 35 min ja anna kakun jäähtyä täysin vuoassa.

  4. Marenkihuntua varten, lämmitä uuni 250°:seen. Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää sitruunamehu ja 4 rkl sokerista ja jatka vatkaamista kunnes vaahto kovenee. Kääntele sekaan loput sokerista lusikan avulla.

  5. Pursota marenki pieniksi marenkihuipuiksi kakun päälle ja paista vielä n. 10 min uunissa, kunnes marenkihuiput saavat kullanruskean sävyn. 

PS. Lisää herkullisia kakkuohjeita löydät blogin sivulta "Parhaat kakut", jonne olen koonnut reseptejä kategorioittain vuosien varrelta.Sponssi-info: tätä kirjoitusta ei ole sponsoroitu.

P1070604.jpg
P1070608.jpg

Raparperialeksanterit

Raparperialeksanterit

Töhnämunajäätelöt

Töhnämunajäätelöt