GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Vihersmoothien anatomia

Vihersmoothien anatomia

Kaupallinen yhteistyö Novellen kanssa.

Oletko maistanut vihersmoothieta? Piditkö smoothien mausta?

Noin neljä viidestä jolta olen saanut myöntävän vastauksen ensimmäiseen kysymykseen, vastaa kieltävästi toiseen. Hyvänmakuisen vihersmoothien valmistaminen ei sinänsä ole taitolaji, mutta on myös monta tapaa pilata vihersmoothien maku.

Ensimmäinen kohtalokas virheeni oli yrittää tehdä smoothiesta liian vihreää.

Ensimmäinen kohtalokas virheeni oli yrittää tehdä smoothiesta liian vihreää. Upotin siihen kaikki mahdolliset vihreät kasvikset kerralla ja maku oli sen mukainen. Aluksi tein vihersmootheistani myös aivan liian paksuja jolloin niiden juominen oli työläs kokemus. Halusin lisäksi valmistaa mahdollisimman terveellisiä smootheja, ilman “turhaa” makeutusta. Sittemmin olen oppinut, että etenkin alkuun pieni makeutus, kuten hedelmät, ovat itse asiassa varsin tervetullut lisä.

Jotta muut voisivat välttää samat sudenkuopat kuin joihin itse aloittelijana astuin, olen koonnut tähän vinkkejä miten vihersmoothiesta saa paitsi ravitsevaa, myös herkullista.

1. Nestepohja. Vihersmoothien voi valmistaa muuhunkin kuin veteen! Kookosvesi on oiva urheilujuomapohja, mantelimaito ja muut kasvimaidot puolestaan tuovat kermaisuutta. Myös jäähtynyt vihreä tai yrttitee voi antaa smoothielle kivan säväyksen. Kivennäisvesi tekee smoothiesta juhlavamman ja maustetuilla kivennäisvesillä vihersmoothieen saa valtavasti vaihtelua!

2. Jotain vihreää. Yleinen väärinkäsitys vihersmoothien suhteen on, että sen kaikkien ainesten tulisi olla vihreitä. Varsinkin alkuun kannattaa kuitenkin käyttää reilummin hedelmää jotta mausta tulee pehmeämpi. “Vihreään makuun” tottuu hiljalleen ja huomaat pian lisääväsi vihreiden osuutta smoothiessa.

Valinnanvaraa riittää: perussalaatti, kaali, kurkku, parsakaali, paksoi, lehtikaali, idut, voikukanlehdet, rucola, vesikrassi... Käyttämällä eri lajikkeita saat parhaiten hyödynnettyä eri kasvien ravinteet ja terveyshyödyt.

3. Jotain makeaa. Lisää jotain makeaa ja smoothiesta tulee herkkua! Viinirypäleet, omenat, banaanit, aprikoosit, päärynät, taatelit, mansikat, muut marjat, appelsiinit, granaattiomenat, jne. Makeutan smoothien mielelläni luontaisesti makeilla hedelmillä ja marjoilla, mutta voit halutessasi makeuttaa lisää esim. vaniljajauheella, stevialla, agavesiirapilla tai hunajalla. Ajan myötä kaipaat vähemmän makeutta ja alat nauttia vihersmoothien omasta mausta.

4. Boostaa smoothie. Perus vihersmoothie on hyvä sellaisenaan, mutta lisään omaani mielelläni hieman jotain extraa; Hamppuproteiinijauhetta sekä jotain superfoodeja kuten gojimarjoja, macaa, raakakaakaota, lucumaa, kaakaonibsejä, mulperinmarjoja, ashwagandhaa jne. Myös mausteet kuten kardemumma, kurkuma ja ceylonin kaneli ovat erinomaisia smoothien

maustajia.

Teen mielelläni kauden mukaisia smoothieta - kaikkein tuoreimmista aineksista. Näin smoothiet vaihtelevat ja maistuvat aina raikkaille ja ovat tuoreita. Vaihtoehdot ovat rajattomia etkä voi kyllästyä jos pidät mielesi avoinna ja kokeilet avoimin mielin uusia lajikkeita ja yhdistelmiä.

Jos kiinnostuit kokeilemaan vihersmoothieta, tässä yksi tämän hetken suosikkiohjeistani:

Raikas vihersmoothie


Ainekset

  • 1 tuore mango, kuorittuna ja paloiteltuna

  • 1 banaani, kuorittuna ja puolitettuna

  • 0,5 pkt baby pinaattia, pestynä

  • 2-3 dl kookosvettä

Valmistus

  1. Lisää tehosekoittimeen mango, banaani sekä baby pinaatti.

  2. Blendaa tasaiseksi ja lisää kookosvettä kunnes koostumus on riittävän juoksevaa. Annoksesta tulee reilu joten puolet siitä kannattaa laittaa jääkaappiin valmiiksi väli- tai aamupalaksi.

Kesäkurpitsarullat ja samettinen kukkakaalimousse

Kesäkurpitsarullat ja samettinen kukkakaalimousse

Viherjogurtti

Viherjogurtti