Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Viherjogurtti

This article is also available in English.

Kaupallinen yhteistyö Novellen kanssa.

Julistan hyvän ja ravitsevan aamupalan ilosanomaa aina kun saa mahdollisuuden. Kunnon aamupala, korkeintaan 30 minuuttia heräämisestä aamulla saa aineenvaihduntamme heräämään, eikä keho mene paniikkitilaan ja aseta itseään säästöliekille. Se on myös parhaimmillaan ihana tyyni hetki ennen kuin syöksymme päivän tohinaan ja kiireeseen. Tällainen rauhallinen aamiaishetki tarjoaa ravintoa keholle sekä mielelle.

Sen lisäksi, että hyvä aamupala saa aineenvaihduntamme käyntiin, sillä on erityisen tärkeä rooli nälän ja makeanhimon säätelyssä. Väliin jätetty aamupala kummittelee meille koko loppupäivän ja näyttäytyy makeanhimona pitkin päivää ja erityisesti iltaa kohti. Nälkä iskee yleensä ennen lounasta ja sorrumme helposti napostelemaan jotakin vähemmän terveellistä. Sen sijaan hyvä, ravitseva aamiainen pitää nälän poissa hyvin lounaaseen saakka ja auttaa hillitsemään makeanhimoja aina iltaan asti. Tietenkin iltasyöpöttelyyn vaikuttavat myös päivän muut ateriat.

Aamupala tuntuu kaikesta tärkeydestään huolimatta olevan monen ihmisen kompastuskivi. Hyvinvointivalmennuksissa olen huomannut aamupalan olevan ongelmallisin päivän aterioista monelle asiakkaalleni. Aamulla ei tee mieli mitään, tai itselle maistuvaa aamupalaa ei vain ole löytynyt. Toiset torkuttavat herätyskelloa kunnes on niin kiire, ettei muka ehdi syödä aamiaista. Todellisuudessa aina on vaihtoehtoja. Jos on kiire aamu tai tiedät sellaisen tulevan, voi kaappiin tehdä sellaisen aamiaisen valmiiksi jonka voi syödä matkalla töihin, luennolle tai palaveriin.

Monille eivät vilja- ja maitotuotteet nykypäivänä sovi ja olen itsekin siirtynyt pitkälti raakapuurojen ja muiden vähän vähemmän perinteisten aamiaisten suuntaan. Halusin jakaa tämän vihreän jogurtin ohjeen, koska se on ihanan raikas, maidoton ja gluteeniton aamiaisvaihtoehto. Voit valmistaa jogurtin valmiiksi jääkaappiin tai surauttaa sen aamulla tehosekoittimessa. Parhaiten siinä säilyvät ravinteet jos teet sen samana aamuna. Tässä jogurtissa on hyviä rasvoja, kuituja, vihreitä (yksi terveellisen ruokavalion peruspilareista) sekä kaikkea hyvänmakuista – täydellinen aloitus aamulle.

Vihreä jogurtti (maidoton, gluteeniton)

2:lle


 • reilu kourallinen mintunlehtiä

 • 4 rkl vedessä liotettuja chia-siemeniä

 • 4 pientä luomu avokadoa tai 2 normaalikokoista

 • 2-3 luomu limetin kuori ja mehu

 • ripaus merisuolaa

 • 1 tl vaniljauutetta tai vaniljajauhetta

 • 2 tl viherjauhetta (esim. Leader)

 • 1/4 tl Super C -jauhetta (Puhdistamon luontainen C-vitamiinijauhe)

Valmistus

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi “jogurtiksi”. Nauti itsetehdyn granolan tai vaikka pähkinöiden, kuorittujen hampunsiementen ja goji-marjojen kera. Tämä on herkullista myös puuron tapaan, mantelimaidon kanssa nautittuna.

Jos et ole mintun ystävä, voit hyvin myös jättää mintunlehdet pois ohjeesta, silloin tästä tulee raikkaan sitruksinen avokadojogurtti.


Chia-siementen liotus

Ainekset

 • 2 dl vettä

 • 3 rkl chia-siemeniä

Valmistus

 1. Sekoita chia-siemenet veteen. Noin 10 minuutin päästä sekoita uudelleen ja siirrä seos jääkaappiin yön yli.

 2. Aamulla seoksen pitäisi olla geelimäistä ja sitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää jogurttien tai smoothien seassa tuomaan paksuutta sekä ravinteita.

Vihersmoothien anatomia

Vihersmoothien anatomia

Pull apart laskiaispulla

Pull apart laskiaispulla

0