GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

5 hyvää syytä syödä mustikkaa

5 hyvää syytä syödä mustikkaa

Kun puhutaan terveellisistä ruoista, mustikat ovat varmasti yksi parhaista vaihtoehdoista. Ne paitsi maistuvat herkullisilta, ne myös tarjoavat myös monia terveyshyötyjä. Kokosin tähän kirjoitukseen viisi hyvää syytä syödä mustikkaa, mutta syitä löytyy varmasti monta lisää!

1. AntioksidantIT!

Mustikat ovat todellisia antioksidanttipommeja. Niissä on runsaasti vitamiineja, erityisesti C-vitamiinia ja E-vitamiinia, sekä muita antioksidantteja, kuten antosyaaneja. Antioksidantit auttavat neutraloimaan elimistössä olevia vapaita radikaaleja, jotka voivat vahingoittaa soluja ja aiheuttaa sairauksia. Antioksidanttien saaminen ruoasta, kuten mustikoista, auttaa pitämään elimistön terveenä ja vähentämään tulehdusta. Omia suosikkejani ovat tietenkin tavalliset mustikat - niissä marjan värikin on tummempi ja maku vahvempi. Annosten koristelussa taas pensasmustikat pysyvät yleensä paremmin muodossaan ja maistuvat ihanan makealle.

2. SydäNterveys

Sydän rakastaa mustikoita! Mustikat voivat auttaa alentamaan verenpainetta ja parantamaan verisuonten joustavuutta - molemmat hyviä asioita. Mustikoiden säännöllinen syöminen voi vähentää sydän- ja verisuonitauteihin liittyvien riskitekijöiden, kuten korkean verenpaineen ja kolesterolin, riskiä. Lisäksi mustikat voivat tukea sydämen terveyttä alentamalla tulehdusta ja parantamalla verenkiertoa.

3. Muisti ja aivoterveys

Mustikat ovat aivoillesi premium-tason polttoainetta. Mustikoiden sisältämät antosyaanit ja muut yhdisteet voivat parantaa muistia ja kognitiivisia toimintoja. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että mustikoiden säännöllinen nauttiminen voi auttaa hidastamaan ikääntymiseen liittyviä muutoksia aivoissa ja vähentämään muistisairauksien riskiä. Joten, lisäämällä mustikoita ruokavalioosi, annat aivoillesi pientä ylimääräistä huolenpitoa.

4. Ruoansulatus ja painonhallinta

Mustikat ovat erinomainen ravintokuidun lähde. Kuitu auttaa edistämään terveellistä ruoansulatusta ja pitämään kylläisyyden tunnetta pidempään. Tämä voi auttaa hallitsemaan painoa paremmin ja vähentämään napostelun tarvetta. Mustikoiden sisältämät ravintokuidut voivat myös tukea suoliston terveyttä ja ehkäistä ummetusta.

5. Tulehdusten vähentäminen

Krooninen tulehdus liittyy moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, nivelvaivoihin ja jopa syöpään. Mustikoiden syöminen voi auttaa vähentämään tulehdusta elimistössä. Antosyaanit ja muut mustikoiden sisältämät yhdisteet voivat hillitä tulehdusreaktioita ja vähentää kipua. Säännöllinen mustikoiden nauttiminen voi siis auttaa pitämään elimistön tulehdustilat kurissa.

Yhteenvetona

Mustikat ovat paitsi herkullisia, ne ovat myös äärimmäisen terveellisiä. Niiden monipuoliset terveyshyödyt ulottuvat sydämen terveydestä aina aivojen suorituskyvyn parantamiseen. Joten, kun mietit seuraavaa välipalaa tai terveellistä lisäystä ruokavalioosi, harkitse mustikoiden lisäämistä lautasellesi. Herkuttele mustikoita tuoreena, pakastettuna, smoothiessa, jogurtin päällä tai vaikka leivonnaisten täytteenä.

Mustikat ovat yksi maukkaimpia ja helpoimpia tapoja pitää huolta omasta terveydestä!


Mustikkaskonssit ilman voita tai margariinia

Mustikkaskonssit ilman voita tai margariinia

Kardemumma-kierrepullat (vegaaninen)

Kardemumma-kierrepullat (vegaaninen)