GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Mustikka-banaanileipä (gluteeniton)

Löysin tämän banaanileivän perusohjeen alunperin Miss Gruenkern:in blogista Food ‘n Photo. Se on gluteeniton ja vegaaninen. Koen usein, että vegaanisessa leivonnassa tehdään melkoisia kommervenkkejä, tai käytetään paljon erikoisia aineksia jotta päästäisiin “perinteisen” tuntuiseen lopputulokseen, mutta tässä leivässä on ihan perus aineksia. Tykkään!

Banaanileipä on helppo ja nopea valmistaa ja siksi mielestäni aivan loistava tapa hyödyntää pilkulliset banaanit, mitä ei huvita enää sellaisenaan syödä.

gluteeniton mustikka-banaanileipä

Aineksista

Käytin itse tässä leivässä durraa ja gari-jauhoa, koska niitä sattui olemaan kaapissa. Voit kuitenkin korvata ne muilla jauhoilla ja yksinkertaistaa. Käytän tällä hetkellä mielelläni taatelisokeria tavallisen sokerin sijasta, sillä se on huomattavasti terveellisempi vaihtoehto. Hyviä muita luontaisia makeuttajia ovat myös hunaja tai kookossokeri. Makeuta (tai ole makeuttamatta) omalla suosikillasi :)

Tarjoiluvinkki

Koukutuin tähän leipään hieman, kun keksin paistaa sen siivut seuraavana päivänä voissa pannulla (en omista tällä hetkellä paahdinta) ja kuorrutin sen matchalla, pitaya-jauheella ja sinisellä spirulinalla värjätyllä kookosmannalla. Näillä kasvijauheilla ei ole maun kanssa mitään merkitystä, mutta leipäpalat näyttävät yhtäkkiä vähän maagisilta ;) Leikkelin pinnalle huvikseni pienellä piparimuotilla tähtiä banaanista. Vähemmällä näpertelyllä pääset ihan vaan siivuttamalla banaania ;)

mustikka-banaanileipää kookosvoin kera

Mustikka-banaanileipä

Määrä: 1 leipä

Aika: valmistelut: 10 min, paistoaika: 40 min


Ainekset

  • 3 pilkullista banaania

  • 1,5 dl mantelimaitoa

  • 50 g oliiviöljyä

  • 60 g taatelisokeria (korvaa halutessa esim. kookossokerilla tai tavallisella)

  • 1 tl vaniljasokeria

  • 1 rkl kardemummaa

  • 1–2 tl omenaviinietikkaa

  • 300 g jauhoa (käytin 200 g durraa ja 100g gari-jauhoa joka on tehti maniokista)

  • 2 tl leivinjauhetta

  • hyppysellinen suolaa

  • 2,5 dl mustikkaa (käytin pakastemustikkaa)

Valmistus

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen kiertoilmalla tai 195 asteeseen ylä- ja alalämmöllä. Voitele kevyesti 25 cm pitkä leipävuoka tai vuoraa se leivinpaperilla.

  2. Muussaa banaanit haarukalla.

  3. Lisää mantelimaito, oliiviöljy, taatelisokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja omenaviinietikka ja sekoita huolellisesti.

  4. Lisää sekaan jauhot, leivinjauhe ja suola ja sekoita jälleen huolellisesti. Älä kuitenkaan sekoita liian pitkään, vain kunnes ainekset ovat tasaisesti sekaisin. Liiallinen sekoittaminen estää sitä nousemasta kunnolla.

  5. Lisää lopuksi sekaan marjat, kevyesti taikinan sekaan nostellen.

  6. Paista 40 minuuttia uunin keskitasolla, tai kunnes leipään työnnettyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa.

Vinkki!

Tämä banaanileipä on herkullista kun paistat sen siivuina esim. voissa pannulla ja levität päälle hieman sulatettua kookosmannaa.

mustikka-banaanileipää kookosmannalla kuorrutettuna

Porkkana-kurpitsa-bataatti-linssisosekeitto

Porkkana-kurpitsa-bataatti-linssisosekeitto

Punainen kurpitsacurry

Punainen kurpitsacurry