GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Punainen kurpitsacurry

Punainen kurpitsacurry

En ole ihan hirveästi currypatoja valmistanut, mutta jokin tässä yksinkertaisessa kurpitsacurryssä viehätti, kun näin sen alkuperäisversion Instagramissa, @plantd.co tilillä. Muokkasin sitä hieman matkan varrella, mutta runko ja valmistustapa on edelleen sama.

Taatelisokeri, mitä se on?

Käytin curryn makeutukseen sokerin sijasta taatelisokeria, jonka käyttöön olen muutenkin aika pitkälti siirtynyt. Toisin kuin tavallisessa sokerissa, taatelisokerissa on karamellinen maku, se on ravinteikas, antioksidanttirikas ja sisältää kuituja (toki joutuisit lusikoimaan sitä melkoisesti jos haluaisit itsesi sillä ravita, mutta verrattuna ravinteettomaan sokeriin, se on erinomainen vaihtoehto). Taatelisokeri on siis valmistettu taateleista ja sisältää “koko hedelmän”. Se on siten loistava luontainen makeuttaja. Taatelisokeri sopii tämän padan makeuttamiseen erinomaisesti, mutta mitään sillä ei kannata yrittää karamellisoida kuten tavallisella sokerilla sillä se on, kuten mainittu, taatelia. Se ei siis sula pannulla, kuten tavallinen sokeri tekisi. Taatelisokerin GI (glykeeminen indeksi, eli miten nopeasti nostaa verensokeria) on myös matalampi, n. 50, luultavasti sen sisältämän kuidun ansiosta. Kaloreita taatelisokerissa on noin kolmannes tavallisen sokerin määrästä.

En menisi kehumaan taatelisokeria siis terveysruoaksi, eikä sitäkään kannata lusikoittain syödä, mutta aina kun vaihdamme jonkun ruoka-aineen terveellisempään, olemme askeleen lähempänä terveellisempää ruokaa :)

Helpommin suomalaisista marketeista löydät kookossokeria, jossa on siinäkin karamellinen maku, vastaava väri, ja matala GI. Kookossokerin GI on matala kiitos sen sisältämän inuliinin. Inuliinia pidetään prebioottisena, mikä tarkoittaa että vatsan hyvä bakteerikanta voi todennäköisesti käyttää sitä ensisijaisena ravintonaan.

Isompi satsi helpottaa (karanteeni)elämää

Meillä on nuoremman lapsen vierusluokalla ollut koronatartunta, mikä tarkoittaa, että olemme olleet karanteenissa kotona ja ruokaa kuluu taas normaalia enemmän. Teen lasten ollessa kotona aika usein “buddha bowleja” mihin pilkon ja valmistelen ainekset aina varta vasten. Mutta kun ruokahetkien määrä ja syödyn ruoan määrä kasvaa, voi kulhoruokailu alkaa viedä yllättävän paljon aikaa päivästä. Välillä valmistelen aineksia bulkkina: pilkon kasviksia kerralla isomman setin valmiiksi jääkaappiin. Valmistelen lihaa kerralla reilumman satsin, käytän valmiiksi kypsennettyjä papuja ym. Mutta SILTI tuntuu ihanalta kun jääkaapista löytyy myös tällaista herkullista kastiketta valmiina. Tämä curry maistuu todella hyvätä vileä seuraavana ja sitä seuraavanakin päivänä. Kaikkien ruokien kanssahan näin ei ole.

Tämä ruoka päätyi suoraan “teen tätä toistekin” listalle.

DSC09158.jpeg

Punainen kurpitsacurry

Määrä: 4:lle

Aika: n. 30 min


Ainekset

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 2 porkkanaa

  • 1 sipuli, kuorittuna ja kuutioituna

  • 4 valkosipulinkynttä

  • 4 cm pala inkivääriä

  • 3 tl punaista currytahnaa (tai enemmän jos haluat! maustoin tämän pehmeästi jotta maistui lapsillekin)

  • 5 dl butternut kurpitsaa kuutioituna (voit korvata bataatilla halutessasi)

  • 2/3 dl punaisia linssejä (huuhtele ennen käyttöä)

  • 1 prk (400ml) kikherneitä, huuhdeltuna ja valutettuna

  • 1 prk (250 ml) kookoskermaa (normaalirasvaista)

  • 5 dl kasvislientä (5 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio)

  • 1 tl tamarisoijaa tai Coconut aminos

  • 1 rkl taatelisokeria (voit korvata esim. hunajalla, kookossokerilla, tavallisellakin sokerilla…)

  • 1/2 pss lehtikaalia - pestynä ja vihreät osat paloiksi revittynä

Tarjoiluun

  • Keitettyä basmati / jasmiini / tummaa riisiä

  • 1 pss broccolinia (tai voit käyttää tavallista parsaa)

  • Lime -lohkoja

  • Avokadoa

  • (maapähkinävoita)

  • (Furikakea - Renée Voltairen siemen-leväsekoitus)

Valmistus

  1. Kuullota isossa kattilassa porkkanakuutioita ja sipulia öljyssä, kunnes sipuli on läpikuultavaa.

  2. Lisää sekaan hienonnettu valkosipuli ja inkivääri. Jatka kuullottamista, kunnes kasvisten aromit vapautuvat.

  3. Lisää kattilaan currytahna ja jatka sekoittamista n. 2 min niin että mausteet heräävät kunnolla. Jos tahna meinaa tarttua pohjaan, lisää pieni tilkka vettä.

  4. Kun seos on ihanan tuoksuvaa, lisää sekaan kurpitsakuutiot ja punaiset linssit. Sekoita niin että mausteseos peittää kurpitsan ja linssit kunnolla.

  5. Lisää taatelisokeri, soija/coconut aminos, kookosmaito ja kasvisliemi pataan ja kiehauta. Jatka sitten matalammalla lämmöllä, niin että seos hieman poreilee. Peitä kannella ja kypsennä n. 20 min.

  6. 20 min jälkeen, kypsennä broccolini nopeasti keittämällä tai höyryttämällä. Lisää samalla revityt lehtikaalit suoraan pataan, peitä jälleen kannella ja anna niiden kypsentyä curryn seassa 4-5 min.

  7. Voit puristaa hieman limemehua valmiin curryn päälle, tai tarjoilla sen limelohkojen kera niin että jokainen voi puristaa limemehua mausteeksi oman makunsa mukaan.

  8. Tarjoile jasmiini/basmati/tumman riisin ja avokadosiivujen kera.

Mustikka-banaanileipä (gluteeniton)

Mustikka-banaanileipä (gluteeniton)

Banaanileipä (gluteeniton)

Banaanileipä (gluteeniton)