GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Banaanileipä (gluteeniton)

En muista koska olen viimeksi tehnyt banaanileipää. Jossain vaiheessa niitä tuli tehtyä paljonkin, mutta viime vuodet (!) olen käyttänyt melkein kaikki pilkulliset banaanit pakkasen kautta smoothiekulhoihin, nice creamiin ja sen sellaisiin.

Tähän leipään tuli käytettyä kaapista löytynyttä durra-jauhoa, joka on luontaisesti gluteenitonta täysjyväjauhoa. Durraa käytetään ymmärtääkseni erityisesti Afrikassa ja Aasiassa, mutta täällä päin se on harvinaisempi tuttu. Löysin sitä kuitenkin muistaakseni ihan perus marketista. Banaanileipä ei vaadi sitkoa, joten päättelin, että durra sopisi siihen hyvin.

banaanileipä

Maun ja koostumuksen vuoksi (ja koska sitä sattui olemaan kaapissa) lisäsin sekaan myös vähän Gari-jauhoa (maniokkia/tapiokaa/maniokaa - rakkaalla lapsella on monta nimeä). Gluteenitonta sekin. Gari-jauho on karkeatekstuurisempaa ja tekee siksi leivistä mielestäni rapeampia.

Vähän jännitti millainen leipä näillä aineksilla syntyy, mutta tämä oli SUUSSASULAVAA! Vaikka kardemummaa on aika paljon, se ei ole mitenkään hallitsevana makuna tässä. Tämä banaanileipä on ihanan pehmeän makuinen, ei mitenkään korostuneesti banaaninen. Tiedän kyllä mitä tässä keittiössä syödään aamupalaksi lähiviikot ;)

banaanileipää pistaasivoilla

Osassa kuvista näkyvä vihreä mönjä on Gridellin pistaasivoita (100% pistaasia) jota olen ostanut porvoolaisesta Finform-liikkeestä joenrannasta. Olen kou-kus-sa.

Banaanileipä (gluteeniton)

Määrä: 1 leipä


Ainekset

  • 2 pilkukasta (hyvin kypsää) banaania

  • 10 mehukasta taatelia

  • 2 reilua lusikallista kookosöljyä

  • 250 ml kookoskermaa

  • 1/2 tl vaniljajauhetta

  • 1/4 tl suolaa

  • 2 rkl kananmunankorviketta (jauhetta)

  • 1 tl ruokasoodaa

  • 1 rkl kardemummaa

  • 2 dl durra-jauhoa

  • 1 dl gari-jauhoa (maniokki/tapioka/maniokijauho, etnisistä kaupoista!)

Valmistus

  1. Laita blenderiin banaanit, taatelit (poista kivet jos niitä on), kookosöljy, kookoskerma, vaniljajauhe, suola ja kananmunankorvike ja sekoita tasaiseksi.

  2. Kaada taikina kulhoon ja sekoita sekaan sooda, kardemumma, durra-jauho ja gari-jauho.

  3. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada taikina siihen. Voit koristella leivän pinnan esim. pituussuunnassa puolitetulla banaanilla tai sekoittaa sekaan suklaahippuja tai nutellaa. Myös mustikat ovat banaanileivän seassa maukkaita!

  4. Paista 200°C:ssa n. 20 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea. Testaa tikulla, että leipä on paistunut kunnolla. Se saa olla sisältä mehukas, mutta ei valuva.

babaanileipää pistaasivoilla

Punainen kurpitsacurry

Punainen kurpitsacurry

Gluteeniton saksanpähkinä-kauraleipä

Gluteeniton saksanpähkinä-kauraleipä