GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Buddha Bowlit tempellä

Buddha Bowlit tempellä

Kulhoruoka on yksi ikuisista suosikeistani! Nämä värikkäät kulhot tuli koottua taas vähän siitä sun tästä, mitä nyt kaapista sattui lomien jälkeen löytymään. Ja löytyihän sieltä :) Sen sijaan, että kasvisten loput olisivat päätyneet biojätteeseen, hyödynsin niitä näiden kulhollisten kokoamisessa. Yksittäisille porkkanoille tai parille lehtikaalin lehdelle voi olla vaikea keksiä kokonaista ateriaa ympärille, mutta tällaisiin kulhoihin ne taas sopivat kuin nenä päähän.

Soijatempe

Olen ikuisesti katkera siitä, että lupiinitempen valmistus lopetettiin Jalotofulla, mutta viime viikolla bongasin lähikaupasta soijatempeä ja päätin testata sitä paremman puutteessa. Ihan näin ensi kokeilulla voin jo kertoa, että herkkuni, lupiinitempen, maku oli paljon pehmeämpi. Soijassa on aina joku vähän pistävä maku minkä fani en ole. Tempe on kuitenkin ravintoarvoiltaan varsin hyvä kasvisproteiinin lähde, joten siksi ihan mielelläni sen kanssa testailen.

Valmistin soijatempen nyt ensikokeilulla ihan vaan paistamalla voissa. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että tuo tuote kaipaa jonkun marinadin tai mausteet. Ei ollut ihan makunystyröitä hivelevä kokemus. Ensi kerralla lisään pannulle soijaa, ehkä jotain teriyakikastiketta… Makua. Menetteli kuitenkin tässä kokonaisuudessa näinkin, mutta tottumattomalle maku voi kyllä tulla yllätyksenä.

Buddha bowlit arjen pelastajina

Nämä erilaiset kulhoruoat - tässä tapauksessa buddha bowlit (kasvisperäisistä aineksista koottu kulhollinen ruokaa) - ovat melkoinen arjen pelastus tässä taloudessa. Jokaisen aineksen voi valmistaa juuri niin kuin se omaan ja lasten makuun parhaiten uppoaa. Itse en myöskään vierasta laittaa samaan kulhoon kylmiä ja lämpimiä aineksia. Tällainen kulhoruoka on helppoa ja edullista valmistaa, siinä tulee syötyä paljon kasviksia ja edullistakin ruokailua se on. Kokoan usein eri kasvisten “jämät” ja valitsen jonkun proteiininlähteen. Pääasiassa mietin, että kulhosta löytyy perus makrot: hyviä rasvoja (tässä avokadoa, hampunsiemeniä, sekaan voisi lorauttaa vähän jotain hyvää öljyäkin kastikkeeksi), hiilareita (tässä annoksessa erityisesti tattari) ja proteiinia (tässä annoksessa tempe). Tästä kulhollisesta saa runsaasti ravinteita ja hyviä kuituja.

Buddha Bowlit tempellä

Määrä: 4:lle


Ainekset

  • 2 dl tattaria, keitettynä tai idätettynä

  • 4 porkkanaa

  • 1 iso kesäkurpitsa

  • 12 kirsikkatomaattia

  • 1 pss lehtikaalia

  • 2 sipulia

  • 2 avokadoa

  • 1 pkt tempeä

Pinnalle

  • tahinia

  • furikakea

  • hampunsiemeniä

Valmistus

  1. Keitä tattari pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Kuori ja paloittele porkkanat.

  3. Leikkaa kesäkurpitsa spaghetiksi. Voit käyttää spiraalileikkuria, juliennekuorijaa tai juustohöylällä.

  4. Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi.

  5. Leikkaa tai revi lehtikaali suupalan kokoisiksi paloiksi. Hienonna sipuli ja kuullota se voissa tai öljyssä. Lisää lehtikaalit ja jatka paistamista, kunnes lehtikaali on hohtavan vihreää.

  6. Kuori ja paloittele avokadot.

  7. Kokoa annokset yllä olevista aineksista filiksen ja maun mukaan. Pinnalle tahinia, avokadon päälle Furikakea ja kaiken päälle hampunsiemeniä.


Kukkakaalipizzapohja (gluteeniton, VHH)

Kukkakaalipizzapohja (gluteeniton, VHH)

Mehevä gluteeniton mustikkapiirakka

Mehevä gluteeniton mustikkapiirakka