GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Bataatti-suklaabrowniet (gluteeniton, vegaaninen)

Bataatti-suklaabrowniet (gluteeniton, vegaaninen)

Monikaan jälkiruoka ei maistu niin hyvältä kuin suklaabrowniet, mutta halusin kehittää näistä herkkupaloista terveellisemmän version. Tällä ohjeella suklaabrowniet maistuvat edelleen aivan syntisen herkullisilta brownieilta, mutta niiden taikina onkin tehty aika yllättävistä aineksista! Reseptistä tuli luonnostaan vegaaninen ja gluteeniton, joten tämä sopii hyvin tarjottavaksi kun seurueessa on monia eri ruokavalioita :)

Bataatti

Kypsennetty bataatti antaa taikinaan luontaista makeutta, tekee sen mehukkaaksi ja samalla kasviksista saadaan kuituja sekä antioksidantteja. Kuitu tekee hyvää vatsalle ja antioksidantit suojaavat vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta. Bataatista saa myös beetakaroteenia, joka muuttuu kropassa A-vitamiiniksi ja tukee näköä ja vastustuskykyä.

Kikherneiden liemi eli aquafaba

Käytin tässä reseptissä kananmunan sijaan yllä mainittua bataattia ja kikherneiden nestettä (siis se neste, mitä säilykekikhernepurkeissa on kikherneiden lisäksi) eli aquafabaa. Neste yksinkertaisesti siivilöidään säilykekikherneiden seasta kulhoon ja vatkataan kuohkeaksi. Käytän tähän itse useimmiten Vitamixin AER-kannua, joka vaahdottaa aquafaban sekunneissa, mutta yleiskone tai käsivatkain tekevät saman, se vaan kestää vähän pidempään. Vaahdosta tulee valkoista ja kuohkeaa ja tämä vaahto kuohkeuttaa brownietaikinan.

Jos aquafaba ei tunnu omalta jutulta, tai tiedät että kikherneet jäävät syömättä, voi omenasose olla hyvä vaihtoehto. Tykkään itse eniten Urtekramin makeuttamattomasta omenasoseesta, jota myydään reiluissa 700g purkeissa (hillohyllyllä yleensä). Se on vähän punertavampaa kuin monet ja jotenkin pehmeän makeaa. Myös Lidl myy hyvän kokoisia (ehkä 1L ?) purkkeja makeuttamatonta omenasosetta jota ostan aika ajoin. Varmasti näitä löytyy monia hyviä.

Katso video Instagramissa

Kaakaovoi

Kaakaovoi on mielestäni tähän täydellinen rasva. Siinä on suklainen maku ja se on rasvana terveellisempää kuin esim. usein käytetty kookosöljy. Kaakaovoita myydään monissa perus marketeissakin, samoin luontaistuotekaupat myyvät sitä. Kaakaovoi on yleensä pusseissa myytävää, kovia paloja, joiden koostumus muistuttaa vähän tummaa suklaata, mutta väri on vaalea. Sulatan kaakaovoin pienessä kattilassa jossain keskilämmön ja täyden tehon välillä - ehkä 7:llä, kun täysi teho on 9. Tarkkailen tilannetta ja nostan kattilan heti liedeltä kun kaakaovoinokareet ovat sulaneet, etten turhaan keitä sitä. Kaakaovoi säilyy hyvin kuiva-aine kaapissa, joten siitä on tullut yksi keittiöni perus raaka-aineista.

Kaurajauho

Jauhan useimmiten kaurajauhon itse Vitamixilla, suoraan kaurahiutaleista, mutta valmiita kaurajauhoja löytyy toki kaupasta. Itselleni on kätevämpää kun en tarvitse monta eri pussia eri viljoja vaan yhdestä pussista saan niin hiutaleet, kuin tarvittaessa jauhonkin :)

Bataatti-suklaabrowniet

Määrä: 6 palaa


Ainekset

  • 2,5 dl kypsennettyä bataattia

  • 2 tl vaniljauutetta

  • 0,5 dl vaahterasiirappia

  • 1,5 rkl sulatettua kaakaovoita

  • 3 rkl kikherneiden nestettä (säilykekikhernepurkin liemi, eli aquafaba) TAI 3 rkl omenasosetta

  • 3/4 dl tummaa kaakaojauhetta (sokeriton)

  • 3 rkl (3/4 dl) maapähkinävoita

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 0,5 tl suolaa

  • 1,5 dl kaurajauhoa

Pinnalle

  • 3 palaa ohutta suklaata (70%)

Valmistus

  1. Laita kaikki ainekset, paitsi suklaat, blenderiin. Sekoita tasaiseksi. Vitamixia käyttäessä tampperilla ainesten painelu teriä kohti auttaa saamaan paksusta taikinasta nopeammin tasaista!

  2. Kaavi taikina leivinpaperilla vuorattuun pieneen vuokaan (käyttämäni vuoka on 15x23cm).

  3. Paista 200°C:ssa n. 25 min.

  4. Nosta brownie uunista ja ripottele päälle pieniksi paloiksi leikatut suklaat ja anna niiden sulaa brownien pinnalle. Voit levitellä suklaan esim. teelusikalla työnnellen. Anna jäähtyä.

Sponssi-info

En saa jutussa mainituista tuotteista affiliate-tuloja, enkä myöskään tämän artikkelin kirjoittamisesta. Teen jatkuvaa yhteistyötä Vitamixin kanssa brand ambassadorina, mikä tarkoittaa että jaan Vitamixin ilosanomaa ja käyttövinkkejä oman fiilikseni mukaan. Tämä artikkeli ja resepti ovat omaa tuotantoani enkä saa niiden tuottamisesta palkkiota.


Käärijä Cha cha cha cupcakes

Käärijä Cha cha cha cupcakes

Paras (vegaaninen) mustikkapiirakka

Paras (vegaaninen) mustikkapiirakka