Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Yrtit talteen kasvimaalta

Yrtit talteen kasvimaalta

Tiiviisti: Kuivatin kesän viimeiset yrtit kasvikuivurilla ja olin todella tyytyväinen uuteen kuivuriini :)

Pitemmin: Pelastin viime viikolla loput yrtit kasvimaaltamme yöpakkasten alta talteen. Hankin joitain kuukausia ison vihanneskuivurin: 10-hyllyisen Excaliburin. Laite on yksityiskäyttöön valtava, mutta olen kuivannut sillä esim. hyvinvointivalmennusasiakkailleni kasviksia ja hedelmiä joten käyttöä on ollut normaalitaloutta enemmän. Halusin suurimman koon myös raakaleivontaa ja esim. jogurttien hapatusta ajatellen. Laitteen sisämitat ovat lähes tavallisen uunin kokoa.

Takaisin niihin yrtteihin. Leikkasin kasvimaalta loput vihreänä rehottavat yrtit, lähinnä sitkeästi kasvavat persiljat sekä muutaman viimeisen lehden salviaa. En ollut aiemmin kuivannut Excaliburilla yrttejä joten odotin mielenkiinnolla olisiko tulos parempi kuin vanhalla 50 € kuivurillamme, jolla lämpötilaa ei voinut säätää.

Ero oli värissä sekä koostumuksessa. Excaliburilla lempeässä 35 asteen lämmössä kuivatut yrtit säilyivät vihreämpinä kuin aiemmin kuivattamani ja mielestäni ne eivät käpertyneet yhtä paljon kuin vanhalla kuivurillamme. Varsinkin persilja säilyi yllättävän saman näköisenä kuin tuore yrtti. Salvia tietenkin menee rullalle, kuten sen luonteeseen kuuluu.

Kuivattaminen on minusta erinomainen tapa säilöä kasviksia ja hedelmiä. Kaappimme pursuavat ruokaa ja esim. hilloaminen ei tunnu hyvältä ratkaisulta koko kesän sadolle sokerimäärän vuoksi. Kuivaamisen hyvä puoli on, että kasviksia, hedelmiä ja yrttejä voi käyttää monipuolisesti kuivauksen jälkeenkin, eikä niihin tarvitse lisätä sokeria tai säilöntäaineita.

Yrttejä voi toki kuivattaa myös esimerkiksi niputtamalla niitä narulla ja ripustamalla niput ilmavaan paikkaan kuivumaan. Itse tuppaan unohtamaan tuollaiset niput pölyttymään joten kuivuri on miellyttävän nopea ja helppo tapa kuivattaa kesän yrttisatoa.

Yrttien kuivattamiseen meni enemmän aikaa kuin Excaliburin ohjekirjassa mainittiin keskiarvoiseksi kuivausajaksi, mutta aikaan vaikuttaakin esim. ilmankosteus. Aika ei ollut ongelma, jatkoin vain kuivattamista kunnes yrtit olivat rapean kuivia.

Patasämpylää!

Patasämpylää!

Helppo ja herkku kasvislounas

Helppo ja herkku kasvislounas

0