Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Patasämpylää!

Patasämpylää!

pataleipa

pataleipa

Ostin Stockan hulluilta päiviltä kasvismandoliinin sekä yhden kirjan jota olen himoinnut jo pitkään: Pataleipää (Ina-Janine Johnsen, WSOY). Mieheni kielloista huolimatta marssin kassalle kirjan kanssa enkä ole katunut ostosta päivääkään. Päin vastoin! Pataleipää on kirja minun makuuni. Helppoja pataleipäohjeita ja suursuosikkini: patasämpyläohje.

Vaikka olen sämpylää ja leipää kotona aika paljon leponutkin, tämä ohje lyö laudalta kaikki aiemmat helppoudessaan sekä maussaan! Ei vaivaamista - vain hieman valmistelua ja pienet suloiset sämpylät valmistuvat kuin itsestään. Jos et usko niin kokeile! Suosittelen tätä kirjaa kaikille joita leivän- tai sämpylänteko hiukankaan kiinnostaa, mutta myös kokeneemmille leiväntekijöille. Kaunis ja helppolukuinen kirja. Ja pataleiväthän ovat jo itsessään ihan mahtavia rapeine kuorineen ja mehevine sisuksineen.

Muokkasin (ylläri!) alkuperäistä ohjetta ihan hitusen, lähinnä jauhojen suhteen. Muuten alkuperäisen mallinen. Voit hyvin käyttää pelkkiä vehnäjauhoja kuten alkuperäisessä reseptissä, tai kokeilla muita sekoituksia.

Patasämpylät

12 sämpylää


Ainekset

 • 3 dl speltti hiivaleipäjauhoja (Malmgård)

 • 4½ dl vehnäjauhoja

 • 1½ tl suolaa

 • ½ tl kuivahiivaa

 • 4 dl vettä

 • (unikonsiemeniä koristeluun)

Valmistus

 1. Jos paistat sämpylät aamulla, aloita taikinan teko alkuillasta tai myöhään iltapäivällä edellisenä päivänä. Taikinan tulee kohota vähintään 10-12 tuntia, mielellään pidempään.

 2. Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva isossa kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.  Peitä kulho muovikelmulla ja jätä työtasolle 12-18 tunniksi.Ota esiin muffinivuoka. Jos vuoassa on teflonpinnoite, sitä ei tarvitse voidella. Muussa tapauksessa se pitää voidella tai pohjalle pitää ripotella hieman jauhoja.

 3. Ota kulhosta suurella ruokalusikalla yksi annos taikinaa ja laita muffinivuokaan. Jaa taikina tasaisesti 12 muffinivuokaan. Ripottele päälle halutessasi hieman esim. unikonsiemeniä ja laita vuoka kylmään uuniin.

 4. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja paista n. 30 minuuttia, kunnes sämpylät ovat täysin kypsiä.

 5. Ota sämpylät pois vuoasta ja anna niiden hieman jäähtyä ritilällä.

Vuohenjuustopöperö

Vuohenjuustopöperö

Yrtit talteen kasvimaalta

Yrtit talteen kasvimaalta

0