Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Viisi tiibetiläistä

Viisi tiibetiläistä

Näin muutama kuukausi sitten Basam Booksin kirjalistalla kirjan "Viisi tiibetiläistä" ja kiinnostuin. En malttanut odottaa, että saan kirjan käsiini ja lähdin heti googlaamaan lisää.

Viisi tiibetiläistä tunnetaan myös nimellä viisi nuorentavaa liikettä. Liikkeet ovat todella yksinkertaisia, mutta ne vaikuttavat kehoomme voimakkaasti! Kun kokeilin sarjaa ensimmäisen kerran, YouTubesta löytämäni videon opastuksella, tuntui viidennen liikkeen kohdalla siltä, kuin nauru olisi värähdellyt kehossani. Kuulostaa varmaan ihan sekopäiseltä, mutta liike tuntui niin hyvältä, että teki mieli nauraa ääneen. Uskon että liikesarja itse asiassa vapautti energiaa kehossani ja avasi energiakanavia, mikä aiheutti tuon hyvin konkreettisen tuntemuksen

.Ensimmäinen liikkeistä on yksinkertaisesti pyörimistä paikallaan, myötäpäivään, kädet suorana sivuilla. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta jos tasapainoelimistösi on  kuralla kuten minulla ja suurimmalla osalla nykypäivän ihmisistä, saatat olla pulassa jo tämän liikkeen kanssa. Minä pyörin ensi kokeilullani reipasta vauhtia noin 20 kertaa ympäri jonka jälkeen minua pyörryttikin usean minuutin ajan ja olin vähällä tulla merisairaaksi. Voi tasapaino, minne olen sinut kadottanut?! Hyvä uutinen on, että harjoitus treenaa tasapainoelimiä ja pian pyöriminen sujuukin jo vaivatta :)

Toinen harjoitus tehdään selällä maaten. Jalat nostetaan yli 90 asteen kulmaan ylös ja pää nostetaan ylös, leuka rintaan painaen. Siis vähän niin kuin vastaliike, mutta rauhallista ja hallittua. Löysin tämän liikkeen avulla syvät vatsalihakset joiden olemassaolosta en tiennytkään!

Kolmas harjoitus on polvillaan seisoen tehtävä taakse taivutus. Jälleen todella yksinkertainen liike, mutta alkuun sain taas huomata, miten paljon selkäni on jäykistynyt vuosien saatossa. Hiljalleen alkaa notkeus taas löytyä ja liike tuntuu tosi hyvältä!

Neljäs harjoitus alkaa istuma-asennosta, kädet lantion vierellä. Tästä noustaan pöytäasentoon ja laskeudutaan taas alas. Liikettä jatketaan taukoamatta, rauhalliseen tahtiin. Alkuun huomasin miten kireällä olkapääni olivat, kaiketi kaikesta istumisesta ja lasten kanniskelusta. On vapauttava tunne kun huomaa kehon taas alkavan joustaa harjoitusta jatkaessa.

Viides harjoitus on suosikkini. Asennot tuntuvat heti tutuilta joogaa harrastaneelle. Harjoitus aloitetaan vatsa maahan päin, päkiöiden ja käsien varassa nojaten ja nousten siitä alaspäin katsovaan koiraan, eli peppu nostetaan kohti kattoa, leuka sisään, mutta jalat edelleen päkiöiden varassa. Kropasta muodostuu kolmio tai vuori. Näitä asentoja tullataan rauhalliseen tahtiin, tauotta. Tässä sarjassa on minulle jotain maagista. Rullaava liike varmasti avaa selkärangassa olleita lukkoja mikä saa aikaan valtavan hyvän olon tunteen!

Viisi tiibetiläistä on aivan mieletön harjoitus. Se ei vie aikaa kuin muutaman minuutin aamulla, mutta vaikutukset tuntuvat pitkään. Se saa minut heräämään lempeästi ja vaikka olen aamuisin oikea vilukissa, tämä harjoitus saa kropan lämpenemään ja virkistää ihanasti! Pitkäaikaisvaikutuksista en voi vielä omakohtaisesti kertoa, koska en ole tehnyt harjoitteita niin pitkään, mutta suosittelen lämmöllä ihan kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta! Viisi tiibetiläistä voi myös toimia hyvänä ensiaskeleensa niille jotka haluavat aloittaa esim. Säännöllisen aamujoogan tai ylipäänsä joogaharrastuksen. Liikkeet ovat niin yksinkertaisia, ettei niihin tarvita erityisopetusta ja harjoitus on riittävän pieni jotta sen aloittaminen ei tunnu liian isolta palalta aamulla.

Olen kuvannut liikkeet tässä pintapuolisesti ja suosittelenkin tutustumaan kirjaan "Viisi tiibetiläistä" jossa ne selitetään tarkasti ja hyvät kuvat auttavat havainnollistamaan liikkeet ja asennot hyvin. Kirja innostuvan pieni jotta sen voi hyvin ottaa mukaan myös matkoille. Tosin tehtyäsi harjoitukset pariin kertaan, et enää tarvitse kirjaa muistilapuksi, ne ovat niin helppoja. Se onkin hyvä syy laittaa hyvä kiertämään ja antaa kirja jollekin läheiselle jonka hyvinvointia haluat tukea :)

Aurinkoinen chia-vanukas

Aurinkoinen chia-vanukas

Pesto-boston ja arvonta

Pesto-boston ja arvonta

0