Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Puhdas vesi - ei mikään itsestäänselvyys

Puhdas vesi - ei mikään itsestäänselvyys

Kaupallinen yhteistyö Aqvan kanssa.

Muutimme Porvooseen pari vuotta sitten ja muuttaessa pohdin miten totun veden makuun täällä. Jostain syystä olen ollut aina todella herkkä maistamaan erot vedessä ja sen maussa. Muistan miten nuorena Kuopiossa käydessä teki pahaa juoda hanavettä kun se maistui minusta ihan kloorille tai jollekin kemikaalille (en tiedä pitääkö paikkaansa nykyään). Raumalla en edelleenkään juo hanavettä ellei ole aivan pakko, sillä sielläkin vesi  maistuu mielestäni todella voimakkaasti kemikaaleille.

Porvoon vesi sen sijaan ei maistunut voimakkaasti kemikaaleille, mutta hieman tunkkaiselle. Viime kuukausien aikana veden maku muuttui entistä tunkkaisemmaksi ja sitten lisäksi tuli kloorin maku. En kehdannut edes mainita muille asiasta kun ajattelin, että kenties vain kuvittelen koko asian, kunnes eräänä päivänä porvoolaisten keskusteluryhmässä Facebookissa joku muukin kommentoi asiaa ja siitähän se ketju sitten kasvoi. Miten ihanaa, ajattelin. En olekaan hullu ;)

Samassa ketjussa mainittiin suomalaisyrityksestä nimeltä Aqva ja aloitin pienimuotoisen tutkimusmatkani veden maailmaan ja vielä samana päivänä soitin yritykseen ja haastattelin heitä hieman lisää.

Yksi Porvoon vedenlaadun haasteista viime aikoina on ollut, että vedenjakeluverkkoon on lisätty uusia alueita. Veden virtaussuuntien ja virtausnopeuden muuttuessa putkistosta, jossa vesi on virrannut vuosia tietyllä nopeudella ja samaan suuntaan, alkaa putkien reunamista irrota vuosien aikana sinne kerrostuneita partikkeleita, kenties myös bakteereja ym.

Tämä oli itselleni ainakin aivan vastenmielinen ajatus. Tunkkaisen makuinen vesi, jossa todennäköisesti on enemmän epäpuhtauksia kuin ennen ja jota joudutaan käsittelemään voimakkaammin kuin ennen.. Ei kiitos. Sain ilokseni Aqvalta testikäyttöön allaskaappiin asennettavan vedenfiltteröintisysteemin Aquaphor Crystal Solo (Juoma- ja ruokavedenpuhdistin kunnallis- ja kaupunkivedelle). Meille asennetussa hanassa on kaksi hanaa yhdessä. Vasenta kahvaa kääntämällä hanasta tulee puhdistettua vettä, oikeaa kahvaa käyttämällä tavallista hanavettä. Solo poistaa vedestä rautaa, mangaania, ruostetta, lääke- ja hormoonijäämiä (jotka ovat nykypäivän yksi suurimmista huolista ja jota aletaan nyt tutkia myös laajalti EU-tasolla), klooria, kloriamiinia, lyijyä, kadmiumia, alumiinia sekä muita metalleja, raskasmetalleja ja kemiallisia sekä orgaanisia epäpuhtaustyyppejä, mikrobeja.

Aquaphor-hanan suutinosa

Aquaphor-hanan suutinosa

Filtteröity vesi otetaan suoraan putkistosta ja filtteröityy suodattimen kautta ja valuu samasta hanasta, mutta eri suuttimesta kuin filtteröimätön vesijohtovesi. Hana käytiin asentamassa paikoilleen tänään ja vain kaksi tuntia (!!!) asennuksen jälkeen sain kollegaltani linkin Ylen uutiseen jossa kerrottiin, että Porvoon Myllymäen vesitornista otetusta näytteestä oli löytynyt ulosteperäistä E.coli-bakteeria (Porvoon kaupunki julkaisi aiheesta kootun usein kysyttyjen kysymysten listan). Vesi on siis tällä päiväyksellä juomakelvotonta ja käden täytyy pudistaa käsidesillä käsienpesun jälkeenkin.

Paitsi meidän taloudessa! :)

Solo-filtteri suodataa E.coli-bakteerinkin vedestä. Vähän jännitti tuo veden juominen uutisen lukemisen jälkeen joten laitoin vielä Aqvalle viestiä, että onhan tämä nyt OK juotavaksi ja tuolla käytössä olevalla K1-07B -suodattimella vesi tosiaan on juomakelpoista vaikka vesijohtovesi muuten olisikin kuraa tällä hetkellä. Filtteri kestää vuoden käytössä ja uusi maksaa n. 50€ mikä ei minusta ole ollenkaan paha hinta puhtaasta juomavedestä joka maistuu hyvältä! Filtterin vaihto onnistuu n. 30 sekunnissa - testasin jo itse. Hanan sulku, napin painallus ja filtterin kierto irti. Uusi filtteri paikoilleen ja kierto. Klik. Valmista :)

Aquaphor-hana

Aquaphor-hana

Jos pohdit omaan kotiisi vedenpuhdistusvaihtoehtoja, tässä omat pari penniä: olen testannut puhdistuskannuja ja hermostuin niihin parin viikon jälkeen. Kannu oli aina tyhjä ja jo kahden hengen taloudessa se oli vain tuskallisen hidasta ja tehotonta. Vuokra-asunnossa asuva ei välttämättä halua asentaa mitään kiinteää systeemiä keittiöön ja onneksi on vaihtoehtoja jotka voi helposti ottaa mukaansa minne sitten muuttaakin. Aqva on kehittänyt sarjan vedensuodattimia nimenomaan suomalaisiin tarpeisiin ja ne tulivat markkinoille nyt tammikuussa. Hanaan kiinnitettäviä ja pöydälle asetettavia malleja on useita ja niissä kustannukset vaihtelevat 24 - 149 € välillä, riippuu siis ihan omasta budjetista ja siitä, miten tehokasta puhdistusta kaipaa. Erittäin pienikokoinen ja näppärä malli oli hanan suuttimeen kiinnitettävä AQVA hanasuodatin, jolla oli hintaa vain 49€. Tässä suodattimessa on Aqvan Suomen olosuhteisiin ja vedenlaatuun nimenomaisesti suunnitelema suodatin.Toinen mikä itseäni houkutteli on vesiautomaatti, josta saa kylmää, kuumaa tai kuplivaa vettä nappia painamalla. Pöytätila alkaa kuitenkin olla vähissä joten tuo slimmi monitoimihana houkutteli kovasti.

Jos kiinnostut Aqvan tuotteista, saat nyt verkkokaupasta koodilla GURMEE, 5% alennuksen tuotteista. 

Kirjoitus on tehty yhteistyössä Aqvan kanssa (sain hanan testattavakseni sekä toiveen että kirjoitan aidosti omista kokemuksistani sen käytössä, huonojakaan kokemuksia sensuroimatta ♥). Porvoon E.coli-ongelma oli onneton sattuma, eikä sillä ollut mitään tekemistä tämän yhteistyön kanssa, muuten kuin että olin onnesta soikeana hanan asennuksen ajoituksesta! :)

hana3.jpg
Raakapallot - helppo ja ravinteikas välipala

Raakapallot - helppo ja ravinteikas välipala

Viikuna-parmankinkkusalaatti

Viikuna-parmankinkkusalaatti

0