Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Itsetehty mantelivoi

Itsetehty mantelivoi

Tänään sain viimeinkin aikiseksi tehdä kokeilun joka on ollut to do -listalla ja hyvän aikaa. Pidän mantelivoin mausta todella paljon, mutta mielestäni mantelivoi maksaa kaupassa ihan törkeän paljon. Positiivista on, että suurin osa mantelivoista on lisäaineetonta, joten siltä osin ei niin painavaa tarvetta ole ollut vielä tälle omalle kokeilulle. Teen kuitenkin mielelläni kurpitsansiemenlevitettä kotona ja ajattelin, ettei tämä mantelivoin valmistus voi kovin paljon hankalampaa olla.

IMG_7016.jpg
IMG_7018-225x300.jpg

Aloitin kokeilun luottotyökalullani Vitamixilla, mutta nyt jouduin surukseni toteamaan, että ainakaan tuo meidän kotikone ei ollut riittävän tehokas ja ylikuumenemissuoja napsahtikin päälle heti alkumetreillä enkä saanut mantelista murua pienempää. Olin jo luovuttaa, mutta sitten muistin, että meillähän on Kenwoodin yleiskoneessa sellainen "food processor" kulho ja siihen näppärä terä joka pyörii kulhon alareunassa. Eikun toinen laite kokeiluun ja nyt alkoi lyyti kirjoittaa.

Mantelivoin valmistus kestää kauan. En heti uskaltanut käyttää konetta ihan täydellä teholla ja alkuun kulhoa joutuu muutenkin availemaan vähän väliä jotta mantelisoseen saa kaavittua reunoilta takaisin terien ulottuviin. Jossain 15 min kohdalla aloin kuitenkin huomata seoksen paksunevan ja aloin nostaa tehoja lähes täysille.

IMG_7026.jpg
IMG_7029.jpg
IMG_7030.jpg

Manteli alkaa paakkuuntua ja samalla seos alkaa kitkan ansiosta kuumentua. Jos olet maksanut extraa raakamanteleista, en suosittele niiden tuhlaamista tähän, sillä mantelit ovat kyllä kypsennettyjä jollain asteella ennen kuin mantelivoi on valmista, niin kuumaa seoksesta tulee. 15-20 min jälkeen koneen humina alkoi kuulostaa aivan erilaiselta ja lopulta seos alkoi "lotista" kulhossa. Siinä vaiheessa mantelivoi oli juoksevaa.

Tuo seoksen edistyminen on mahtavaa seurattavaa juuri tuon vaiheen paikkeilla. Siihen saakka tuntuu tekevänsä hullun hommia kun kone vain jauhaa mantelijauhetta, mutta seoksen lämmetessä ja terien käydessä manteleiden öljy alkaa irrota ja seos alkaa yhtäkkiä muuttua hyvää vauhtia. Meidän Kenwoodissa oli kulhon päällä sellainen aukko mistä saa lisättyä aineksia kulhoon. Avasin tuon aukon pienemmän tulpan niin että kulhoon syntyvä höyry pääsi ulos eikä kosteus jäänyt kulhoon. En tiedä oliko tämä hyvä vai huono prosessin kannalta, mutta ainakaan se kosteus ei sitoutunut mantelivoihin ja oletettavasti voin säilyvyys sitä mukaa hieman parani.

IMG_7031.jpg
IMG_7032.jpg

500 g manteleita saa kivan purkillisen mantelivoita jota raaskii sitten sipaista leivän päälle, laittaa smoothien joukkoon tai käyttää leivonnaisten tai kotijäätelön seassa. Pakastetusta banaanista ja mantelivoista saa herkullista pikäjädeä Vitamixilla alta minuutin!

IMG_7039.jpg

Itsetehty mantelivoi

Määrä: 500 g


Ainekset

  • 500 g luomu manteleita

  • (mausta valmis voi halutessasi vaniljajauheella ja/tai suolalla)

Valmistus

  1. Laita siis kaikki ainekset "ruokaprosessorin" kulhoon ja ala jauhaa. Nosta tehoja sitä mukaa kun tuntuu, että lisätehoista on hyötyä. Alussa esimerkiksi meidän kone tuntui jauhavan mantelirouhetta paremmin matalammalla teholla (korkeampi teho vain viskasi ne heti seinämille) kun taas loppua kohti korkeampi teho tuntui saavan enemmän aikaiseksi.

  2. Varaudu siihen, että hommaan menee 20-30 minuuttia, riippuen hieman koneesi tehokkuudesta ja kuinka kovia tehoja käytät.

  3. Purkita valmis mantelivoi lasipurkkiin ja säilytä kylmässä.

Gluteenittomat banaani-rahkaletut

Gluteenittomat banaani-rahkaletut

Lucuma fudge

Lucuma fudge

0