Makkarantekoa

Makkaraa | Gurmee.net

Makkaraa

Makkaraa | Gurmee.net

Lisää makkaraa

Paistetut makkarat | Gurmee.net

Paistetut makkarat

Teimme kesällä makkaraa isommalla porukalla – aivan loistava kokemus josta en ole ehtinyt kirjoittaa. Osasyy tähän on, että onnistuin välillä hukkaamaan saamani makkaranteko ohjeen jonka olin näppärästi tuhertanut pienelle postIT-lapulle :) Nyt tuo lappu osui käteen ja kuvatkin löytyivät joten olkaapa hyvät! Sopivasti nämä ehtikin grillikauden alkuun.

Tämä ohje on suomalais-libanonilaiselta tuttavaperheeltämme ja siksi siinä ei esim. ole tarkkoja mausteita. He käyttävät yleensä joitakin omia mausteseoksiaan, mutta se on minusta toisaalta ihan parasta – nämä makkarat voi maustaa juuri omilla lempimauilla! Suolia saa esim. kauppahalleista vähän eri merkkisiä ja kokoisia. Kannattaa lihakauppiaan kanssa jutella, että mitä suolta saisi ja mitä kannattaisi käyttää sen mukaan minkä tyyppistä makkaraa haluat valmistaa. Itse tykkäsin näistä lampaansuoleen tehdyistä ohuemmista ja mausteisemmista.

Perus ohje on simppeli:

  • 1 kg jauhelihaa
  • 1rkl suolaa
  • 4 tl korppujauhoa
  • 4 tl mausteita
  • 1 kananmuna
  • lisäksi tarvitset suolia makkarantekoon

Sekoita ensin suola, korppujauho, mausteet sekä kananmuna. Lisää sitten sekaan jauheliha. Kannattaa käyttää mahdollisimman rasvaista lihaa ja tarvittaessa lisätä sekaan hieman ruokaöljyä/silavaa/pekonia/sianlihaa. Aja lihataikina kertaalleen lihamyllyn läpi ja anna maustua suljetussa astiassa kylmässä yön yli.

Seuraavana päivänä huuhtele suolet huolellisesti ja varovasti jotta suoli ei puhkea.

Öljyä lihamyllyyn suppilo reilusti.

Olen myös kirjoittanut ohjeeseen tähän kohtaan “pinjansiemen taikinaan”, mutten tiedä yhtään miksi! :D

Rullaa suoli varovasti lihamyllyn suppiloon ja solmi sen loppupäähän solmu. Käynnistä kone ja ala rauhalliseen ja tasaiseen tahtiin painaa lihaa myllyyn. Varmista koko ajan toisella kädellä, että suoli pääsee liikkumaan suppilon päältä ja kun makkara on sopivan pituinen, pyöräytä sitä muutama kerta niin että “suolipussi” sulkeutuu ja syntyy makkara. Tässä vaiheessa uusi makkara on luultavasti jo tulossa.

Makkaranteko on vähintäänkin parityötä ja toimii myös hyvänä parisuhteen testaajana. Molempien pitää osata ottaa huomioon toisen tilanne ja toimet. Toinen syöttää lihaa myllyyn sopivaan tahtiin niin, että toinen ehtii hoitaa makkarapäätyä niin että syntyy tasaisia, tasapitkiä makkaroita.

Kun kaikki liha on käytetty, nostetaan makkaraketjut vähäksi aikaa roikkumaan niin, että ilma pääsee liikkumaan niiden välissä ja makkaroiden pinta kuivuu. Tämä on erityisen tärkeää jos kaikkia makkaroita ei paisteta kerralla.

Adjika © Hanna Stolt

Adjika

Mausteisten makkaroiden kanssa maistui ihan älyttömän hyvältä siskoni keittelemä makean tulinen adjika-soosi. Seurueemme sai myös nauttia kunnon hummuksesta sekä munakoisotahnasta joiden ohjetta minulla ei alkuperäiseltä tekijältä valitettavasti ole. Hienolta näyttivät ja herkulliselta maistuivat kuitenkin.

Munakoisotahna | Gurmee.net

Munakoisotahna

Hummus | Gurmee.net

Hummus

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Vuohenjuustokeitto | gurmee.net | © Hanna StoltQulman jogurttivalikoimaa sekä jälkkäri

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje