GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Makkarantekoa

Makkarantekoa

Teimme kesällä makkaraa isommalla porukalla - aivan loistava kokemus josta en ole ehtinyt kirjoittaa. Osasyy tähän on, että onnistuin välillä hukkaamaan saamani makkaranteko ohjeen jonka olin näppärästi tuhertanut pienelle postIT-lapulle :) Nyt tuo lappu osui käteen ja kuvatkin löytyivät joten olkaapa hyvät! Sopivasti nämä ehtikin grillikauden alkuun.

Tämä ohje on suomalais-libanonilaiselta tuttavaperheeltämme ja siksi siinä ei esim. ole tarkkoja mausteita. He käyttävät yleensä joitakin omia mausteseoksiaan, mutta se on minusta toisaalta ihan parasta - nämä makkarat voi maustaa juuri omilla lempimauilla! Suolia saa esim. kauppahalleista vähän eri merkkisiä ja kokoisia. Kannattaa lihakauppiaan kanssa jutella, että mitä suolta saisi ja mitä kannattaisi käyttää sen mukaan minkä tyyppistä makkaraa haluat valmistaa. Itse tykkäsin näistä lampaansuoleen tehdyistä ohuemmista ja mausteisemmista. Perus ohje on simppeli:

Itse tehty makkara


Ainekset

  • 1 kg jauhelihaa

  • 1rkl suolaa

  • 4 tl korppujauhoa

  • 4 tl mausteita

  • 1 kananmuna

  • lisäksi tarvitset suolia makkarantekoon

Valmistus

  1. Sekoita ensin suola, korppujauho, mausteet sekä kananmuna. Lisää sitten sekaan jauheliha. Kannattaa käyttää mahdollisimman rasvaista lihaa ja tarvittaessa lisätä sekaan hieman ruokaöljyä/silavaa/pekonia/sianlihaa. Aja lihataikina kertaalleen lihamyllyn läpi ja anna maustua suljetussa astiassa kylmässä yön yli.

  2. Seuraavana päivänä huuhtele suolet huolellisesti ja varovasti jotta suoli ei puhkea.

  3. Öljyä lihamyllyyn suppilo reilusti.Olen myös kirjoittanut ohjeeseen tähän kohtaan "pinjansiemen taikinaan", mutten tiedä yhtään miksi! :D

  4. Rullaa suoli varovasti lihamyllyn suppiloon ja solmi sen loppupäähän solmu. Käynnistä kone ja ala rauhalliseen ja tasaiseen tahtiin painaa lihaa myllyyn. Varmista koko ajan toisella kädellä, että suoli pääsee liikkumaan suppilon päältä ja kun makkara on sopivan pituinen, pyöräytä sitä muutama kerta niin että "suolipussi" sulkeutuu ja syntyy makkara. Tässä vaiheessa uusi makkara on luultavasti jo tulossa.

  5. Makkaranteko on vähintäänkin parityötä ja toimii myös hyvänä parisuhteen testaajana. Molempien pitää osata ottaa huomioon toisen tilanne ja toimet. Toinen syöttää lihaa myllyyn sopivaan tahtiin niin, että toinen ehtii hoitaa makkarapäätyä niin että syntyy tasaisia, tasapitkiä makkaroita.

  6. Kun kaikki liha on käytetty, nostetaan makkaraketjut vähäksi aikaa roikkumaan niin, että ilma pääsee liikkumaan niiden välissä ja makkaroiden pinta kuivuu. Tämä on erityisen tärkeää jos kaikkia makkaroita ei paisteta kerralla.

  7. Mausteisten makkaroiden kanssa maistui ihan älyttömän hyvältä siskoni keittelemä makean tulinen adjika-soosi. Seurueemme sai myös nauttia kunnon hummuksesta sekä munakoisotahnasta joiden ohjetta minulla ei alkuperäiseltä tekijältä valitettavasti ole. Hienolta näyttivät ja herkulliselta maistuivat kuitenkin.

adjika.jpg

Adjika

Munakoisotahna

Munakoisotahna

Hummus

Hummus

Qulma, Helsinki

Qulma, Helsinki

Järkkyhyvä vuohenjuustokeitto!

Järkkyhyvä vuohenjuustokeitto!