GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Nopeat bataatti"leivät"

Nopeat bataatti"leivät"

Kuten edellisessä postauksesani jo vähän avasinkin, olen noudattanut viime viikot (mahdollisimman) lektiinitöntä ruokavaliota. Tämä tarkoittaa, etten syö suurinta osaa viljoista. Viljan kaltaisista syön vain hirssiä, durraa ja tapiokaa. Leivät ovat siis jääneet pois lähes kokonaan. En syö edes kauraa tällä hetkellä. Ajatukseni on, että kokeilen rauhassa miten kroppa, ja ennen kaikkea päänahka, reagoi tähän muutokseen, ja sitten eliminaatiodieetin tapaan saatan kokeilla tuoda joitain ruoka-aineita yksi kerrallaan takaisin jos siltä vielä tuntuu. Tällä hetkellä ensi sijaisesti kiinnostaa kuitenkin oma hyvinvointi.

Uusi ruokavalio aiheuttaa vielä hieman päänvaivaa ja sellaiset helpot vakiovälipalat hakevat vielä muotoaan. Toisaalta on hauska kokeilla jotain vähemmän tuttuja juttuja. Tässä yksi viimeisen viikon aikana tehty kokeilu: bataattisiivu leivän sijasta. Pesty bataatti vain siivuiksi ja leivänpaahtimeen. Käytin siivut paahtimessa pari rundia täydellä teholla ja sitten vaan päälle jotain hyvää.

Bataatti"leivät"

Bataatti”leipä” maistui minulle oikein hyvin. Levitin päälle kurpitsansiemenlevitettä, koska sitä on kaapissa. Kurpitsansiemenet eivät itseasiassa ole lektiinittömiä, mutta kuten sanottu, noudatan mahdollisimman lektiinitöntä ruokavaliota. Toisin sanoen, jos kaapissa on aiemmin ostettua kallista siemenlevitettä jota kukaan muu talossa ei syö, syön sen itse kyllä loppuun… Lektiinitön versio voisi olla esim. makadamiavoi tai kookosmanna. Levitteen päälle hieman valmiiksi keitettyä hirssiä.

Tällä hetkellä jääkaapista löytyy lähes koko ajan valmiiksi keitettyä hirssiä. Teen sitä lisukkeeksi aina kerralla isomman satsin. Ylijääneet hirssit keitän aamulla kookosmaitotilkan kera puuroksi tai yksinkertaisesti uudelleen lämmitän sitä lisukkeeksi seuraavan aterian kanssa. Hirssi sopii myös hyvin salaatteihin esim. kvinoan asemesta, sillä sitäkään en tällä hetkellä syö.

Viimeistelin bataatti”leivät” pistaasirouheella ja kuivatuilla viikunoilla. Tuli omasta mielestä todella kauniit välipalaleivät ja ihan vaan kaapeista kaivetuista vähän-mistä-sattuu aineksista. Meidän muonavarastosta toki saattaisi Suomen huoltovarmuuskeskuskin olla kateellinen ;)

bataattileivät

Nopeat bataatti”leivät”

Määrä: 1-2:lle

Aika: 5 min


Ainekset

  • 2 pestyä, ohueksi leikattua bataatinsiivua

  • n. 2 rkl kurpitsansiemenlevitettä (ei lektiinitön. lektiinittömiä vaihtoehtoja esim. tahini, kookosmanna, makadamiapähkinävoi)

  • 2-4 rkl keitettyä hirssiä

  • n. 2 rkl rouhittuja pistaasinsiemeniä

  • 2-4 kpl kuivattua viikunaa

Valmistus

  1. Paahda bataattisiivut leivänpaahtimessa (tai voidellulla pannulla). Meidän leivänpaahtimessa laitoin pari rundia täydellä teholla.

  2. Levitä päälle siemenlevite ja sen päälle hirssi.

  3. Koristele pistaasirouheella ja lohkoihin leikatuilla viikunoilla.

Timjami-paahdettua kanaa uunijuureksilla ja pähkinöillä

Timjami-paahdettua kanaa uunijuureksilla ja pähkinöillä

Gluteeniton pannukakku painekattilassa

Gluteeniton pannukakku painekattilassa